OPREZNO SA SVETLOM

Spatifilumi su popularne sobne biljke poznate po svojim gracioznim belim cvetovima i vrlo su srećne u uslovima slabog osvetljenja.

Uobičajena greška koja uzrokuje to da se sobne biljke sasuše i uvenu je njihovo postavljanje na pogrešne nivoe sunčeve svetlosti.

sobne biljke

To uključuje postavljanje biljaka na prozorske daske ili blizu prozora što može biti korisno u zimskim mesecima, ali ponekad im može biti pretoplo u proleće i leto.

Kako biste izbegli umiranje sobnih biljaka, stručnjakinja Ketrin Alison je sastavila popis sobnih biljaka koje sada “morate” da maknete s prozora.

To uključuje biljku svekrvin jezik, poznatu po svojoj otpornosti i sposobnosti da tolerira uvjete slabog osvjetljenja. Njihovo upečatljivo uspravno lišće s prekrasnim uzorcima zahtjeva minimalno održavanje.

Previše sunčeve svetlosti, posebno direktne sunčeve svetlosti, može uzrokovati umiranje ove biljke pa se pobrinite da ih smestite na odgovarajući način u kući.

“Spatifilumi su popularne sobne biljke poznate po svojim gracioznim belim cvetovima i vrlo su srećne u uslovima slabog osvetljenja. Više vole ravnomerno vlažno tlo i mogu podneti čak i povremena sušna razdoblja. Takođe, pomažu u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru filtrirajući štetne toksine”, kaže Alisonova.

Čuvajte njihove nežne listove i cvetove podalje od direktne sunčeve svetlosti, odlučite se za policu u kupatilu ili kuhinji.

Još jedna biljka koju treba držati podalje od prozora i na slabom do umerenom osvetljenju je srcoliki filodendron. Lako ju je održavati sve dok su pravilno postavljene i izvrsne su kao biljke koje se nalaze na policama.

Izvor: N1