ČOKOLADNA POEZIJA

Čokoladna poezija je torta bogata sastojcima i ukusom, pa i priprema za nju traje malo duže od uobičajene. Izlišno je reći da vredi svakog zalogaja.

čokoladna poezija

Sastojci:

13 jaja
ZA PATIŠPANJ:
13 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
6 kašika prezle
150 grama seckanih oraha
50 grama čokolade za kuvanje
ZA FIL:
250 grama putera
250 grama šećera u prahu
6 kašika skuvane kafe
200 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo prvi patišpanj. Polupamo 8 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo 8 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca. Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima. Dodamo 12 kašika mlevenih oraha i 4 kašika prezle.

U sud krupno izrendamo 50 grama čokolade i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo drugi patišpanj. Polupamo 5 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izmutimo belanca, dodamo 5 kašika šećera i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo 2 kašike prezle i 150 grama mlevenih oraha i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Testo preručimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U sud za mućenje stavimo puter, šećer u prahu i preostala žumanca. Mutimo mikserom dok puter ne postane penast. Preostalih 200 grama čokolade otopimo na pari. Polovinu ohlađene rastopljene čokolade dodamo u sud za mućenje. Dodamo kafu i mešamo varjačom dok se fil ne sjedini.

Patišpanje isečemo na polovine po dužini i odsečemo krajeve. Lentu prvog patišpanja stavimo na tacnu i premažemo filom. Na fil stavimo lentu drugog patišpanja i premažemo filom. Stavimo drugu lentu prvog patišpanja i celu tortu premažemo filom.

Preostalu rastopljenu čokoladu nanesemo na tortu. Po krajevima gornje površine torte nanesemo mlevene orahe. Dekorišemo šećernim cvetovima i listovima.

Prijatno!