U ČEMU JE FORA?

Najskuplji stambeni kvadrati u zemlji prodati su prošle godine u opštini Bale. To je grad od svega 1.300 stanovnika.

Za kvalitetnim stanovima i kućama u Hrvatskoj je i dalje velika potražnja, iako tržište nekretnina beleži pad broja transakcija i usporavanje rasta cena.

bale

Poreska uprava Hrvatske je prošle godine zabeležila skoro 29.000 prodaja stanova, što je pad od 6,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prosečna cena novogradnje u 2023. godini dostigla je 2.250 evra po kvadratu, dok je u Zagrebu dostigla 2.700.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je cena kvadrata u novogradnji od dve do šest hiljada evra, ali ima i onih koje koštaju deset hiljada po kvadratu. Ovakvih imanja ima najviše na Jadranu. Cene na primorju veće su za oko 30 odsto nego u ostalim delovima Hrvatske.

Najskuplji stambeni kvadrati u zemlji prodati su prošle godine u opštini Bale. To je grad od svega 1.300 stanovnika, ali je idealno mesto za mlade porodice, investitore i strance. Prosečna cena kvadrata u Balama za 15 stanova je 4.839 evra.

„Moram da priznam da je i mene iznenadila informacija koja je izašla, očigledno je to informacija iz poreske uprave, cela klima koja se stvorila u Balama je od funkcionisanja same gradske uprave“, rekao je gradonačelnik Bala Edi Pastrovičio.

Šta je uzrok visoke cene nekretnina u Balama?

Za razliku od drugih primera, građevinske dozvole se u Balama izdaju za samo nekoliko dana. Opština se može pohvaliti efikasnom birokratijom i odličnom lokacijom.

„Svake godine rastu cene nekretnina u Rovinju, što utiče na cenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrednost. Druga stvar je miran seoski život, a opet je blizu razvijene obale“, rekla je agent za nekretnine Tanija Čubrilo i dodala da se sada ovde više traže kuće.

Stari gradski centar uskoro će biti renoviran, ali u Balama nema stanova i prekomerne gradnje, dok je broj turističkih ležajeva smanjen sa deset hiljada na četiri hiljade.

Socijalna politika u Balama je promišljena. A zemljišta su se prodavala za kune samo da bi privukli i zadržali mlade, dok luksuzne nekretnine privlače strance.

„Ne iznenađuje me. Zašto? Pa zato što je sve išlo na gore, a Bale su sada jako popularne“, rekla je agent iz Rovinja. „Neki smatraju da takva cena kvadrata bilo koje stare zgrade nije realna“.

Izvor: HRT