IZNENAĐUJUĆI NALAZI

Prema jednoj novoj studiji, inulin, vrsta vlakana koja se nalazi u određenim biljnim namirnicama i suplementima, izaziva upalu u crevima i pogoršava inflamatornu bolest creva u pretkliničkom modelu.

Ovi iznenađujući nalazi kada je u inulin u pitanju mogli bi da utabaju put za terapeutske dijete koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i promovisanju zdravlja creva.

inulin

Studija pokazuje da inulin, koji se nalazi u određenoj hrani, stimuliše mikrobe u crevima da oslobađaju žučne kiseline koje povećavaju proizvodnju molekula koji promovišu zapaljenje creva. Jedan takav protein, nazvan IL-33, izaziva aktiviranje imunih ćelija zvanih urođene limfoidne ćelije grupe 2 (ILC2), izazivajući preterani imuni odgovor sličan alergijskoj reakciji. Taj preterani imuni odgovor zatim pogoršava oštećenje creva i simptome u životinjskom modelu inflamatorne bolesti creva.

Dijetalna vlakna, uključujući inulin, smatraju se bitnim delom zdrave ishrane za većinu ljudi. Mikrobi creva pretvaraju inulin i druge vrste dijetalnih vlakana u masne kiseline kratkog lanca koje aktiviraju imune ćelije zvane regulatorne T ćelije, koje pomažu u smanjenju upale i imaju druge korisne efekte u celom telu. Ovo je dovelo do značajnog porasta upotrebe dijetetskih vlakana kao aditiva u hrani i suplementima, a prečišćeni inulin ili koren cikorije bogat inulinom često su glavni izvor vlakana.

„Inulin je sada svuda – od kliničkih ispitivanja do prebiotičkih gaziranih pića“, rekao je glavni autor studije dr Mohamad Arifuzaman.

On i njegove kolege očekivali su da će inulin imati zaštitne efekte kod inflamatorne bolesti creva. Međutim, otkrili su upravo suprotno.

Hranjenje miševa inulinom u kontekstu modela inflamatorne bolesti creva povećalo je proizvodnju određenih žučnih kiselina od strane specifičnih grupa crevnih bakterija. Povećane žučne kiseline podstakle su proizvodnju inflamatornog proteina zvanog IL-5 od strane ILC2.

ILC2 takođe nisu uspele da proizvedu protein amfiregulin koji štiti tkivo. Kao odgovor na ove promene, imuni sistem podstiče proizvodnju imunih ćelija zvanih eozinofili, koji dodatno pojačavaju upalu i oštećenje tkiva.

Ranije je studija istog tima istraživača iz 2022. pokazala da ova poplava eozinofila može pomoći u zaštiti od infekcija parazitima. Međutim, u modelu inflamatorne bolesti creva, ova lančana reakcija je pogoršala upalu creva, gubitak težine i druge simptome poput dijareje.

U translacijskim studijama zasnovanim na pacijentima, tim je takođe analizirao uzorke ljudskog tkiva, krvi i stolice. Ova analiza je otkrila da su pacijenti sa inflamatornom bolešću creva, poput miševa koji su hranjeni inulinom, imali viši nivo žučnih kiselina u krvi i stolici i prekomerne nivoe eozinofila u crevima u poređenju sa ljudima bez tog stanja. Rezultati sugerišu da je rast zapaljenja sličan onom kod miševa hranjenih inulinom i kod ljudi sa inflamatornom bolešću creva, a unos inulina hranom može dodatno pogoršati bolest.

Ova neočekivana otkrića mogu pomoći da se objasni zašto ishrana bogata vlaknima često pogoršava inflamatornu bolest creva kod pacijenata. Takođe može pomoći naučnicima da razviju terapeutske dijete za smanjenje simptoma i oštećenja creva kod pacijenata sa inflamatornom bolešću creva ili srodnim stanjima.

Zbog ovih nalaza hitno su potrebne nove terapije za ova sve češća stanja creva. Postojeće biološke terapije mogu povećati rizik od razvoja infekcija ili autoimunih bolesti, koje uzrokuju da imuni sistem napadne sopstveni organizam.

Ova studija pokazuje da nisu sva vlakna ista po načinu na koji utiču na mikrobiom creva i imuni sistem tela. Zato bi ovi nalazi mogli imati šire implikacije za isporuku precizne ishrane pojedinačnim pacijentima kako bi promovisali njihovo ukupno zdravlje na osnovu njihovih jedinstvenih simptoma, sastava mikrobioma i prehrambenih potreba.