JAJA NA MEKSIČKI NAČIN

Jaja se spremaju na mnogo poznatih i nepoznatih način, a jedan od njih je i meksički. U pitanju su zapečena obarena jaja prelivena bešamel sosom i posuta parmezanom.

jaja na meksički

Sastojci:

8 skuvanih jaja
40 grama putera
100 grama rendanog parmezana
50 grama putera
peršun
1 kašika mešavine začina
150 grama pirinča
30 grama brašna
500 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pripremamo bešamel sos. U tiganj na šporetu, na rastopljenom puteru (50 grama) stavimo brašno da se prži i mešamo žicom za mućenje. Kada se brašno proprži sipamo mleko, posolimo, pobiberimo, mešamo dok sos ne dobije potrebnu gustinu, a zatim sklonimo šerpu sa šporeta.

U drugi tiganj, na šporetu, na rastopljen puter (40 grama) stavimo pirinač, promešamo, sipamo 450 mililitara vode, dodamo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Kada tečnost ispari, tiganj sa skuvanim pirinčom sklonimo sa šporeta. Dodamo sitno isečen peršun, promešamo i nanesemo sadržinu u nauljenu vatrostalnu posudu.

Skuvana jaja isečemo na polovine po dužini i poređamo po pirinču. Prelijemo jaja bešamel sosom na koji nanesemo rendani parmezan. Pečemo 10 minuta na 200 stepeni.

Činiju za serviranje dekorišemo listovima crvene salate marule. Zatim na činiju serviramo jaja spremljena na meksički način, dekorišemo grančicom nane i rotkvicom zasečenom u formu cveta.

Prijatno!