DOBRA IDEJA

Restoran Al Condominio u Veroni nudi besplatni „digitalni detoks“ gostima koji su spremni da dozvole osoblju da im zaključaju telefone u fioku.

Vlasnici novootvorenog restorana Al Condominio u Veroni uspeli su da dostignu svetsku slavu preko noći tako što su objavili da gostima nude tzv. digitalni detoks, odnosno nude im bocu dobrog vina svima koji privremeno odlože svoje mobilne telefone kako bi se posvetili uživanju za stolom u društvu svojih najbližih.

digitalni detoks

Ova ponuda, po imenu „digitalni detoks“, sastoji se u besplatnoj boci vina u zamenu za dozvolu osoblju restorana u Veroni da zaključa telefone u fioku, kako prenosi Dekanter. Jedna boca će biti data svakom paru koji učestvuje, iako se ponuda menja na jednu bocu po četiri osobe u slučaju grupa, navedeno je na sajtu restorana.

– Restoranska ponuda u Veroni već je vrlo široka i izvrsna, pa smo morali da predložimo alternativu – rekao je suosnivač restorana Al Condominio, Anđelo Lela.

– Radili smo na konceptu #DigitalDetox kako bismo predstavili nešto sasvim novo i posvećeno onima koji traže nove i kvalitetne gastronomske, vinske i društvene doživljaje. Oslobađanje od tehnologije je luksuz, jer je vreme danas prava vrednost, a još više ako se provede u društvu dobrog vina i prijatelja, voljenih ili novih poznanika.

Lela je rekao za Dekanter da je koncept popularan među gostima, od kojih neki dolaze iz drugih delova Italije da posete restoran.

– Al Condominio crpi inspiraciju iz društvenih aspekata starih stambenih zgrada u Italiji, u kojima su stanari poznavali jedni druge i održavali zajedničke letnje večere – rekao je Lela. U skladu sa ovim konceptom, jela nose duhovite nazive, inspirisane životom u takvim stambenim zgradama: „baštovan“, „onaj sa prvog sprata“, „špijun“…

Jedna naučna studija iz 2018, objavljena u časopisu Experimental Social Psychology, otkrila je da gosti restorana gube koncentraciju ako koriste telefon tokom oborka sa prijateljima i porodicom, i da to umanjuje njihovo uživanje u izlasku.