JUNEĆE PEČENJE SA PIVOM

Pečenje se teško može zamisliti ukoliko se ne „zalije“ pivom, a u ovom receptu imamo baš to – junetinu dinstanu u ovom napitku.

pečenje sa pivom

Sastojci:

1 kilogram juneće krtine
300 mililitara piva
2 sveže zelene paprike
100 grama svežih šampinjona
1 struk praziluka
peršun
200 mililitara kisele pavlake
150 grama kapulice (konzervirani mali luk)
2 kašike putera
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 koren celera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, stavimo puter i dodamo ulja. Na zagrejanu masnoću stavimo koren celera isečen na kocke da se prži. Dodamo sitno isečen praziluk. Meso posolimo i pobiberimo, začinimo mlevenom crvenom paprikom i dodamo u šerpu. Za vreme prženja meso okrećemo. U šerpu sipamo pivo i 200 mililitara vode. Ostavimo meso da se dinsta 30 minuta. Zatim dodamo sitno isečen peršun, šampinjone isečene na polovine, paprike isečene na duguljastu parčad i kapulice.

Ostavimo sadržinu u šerpi da se dinsta još 20 minuta. Sklonimo šerpu sa šporeta. Izvadimo meso i stavimo u keramičku posudu za pečenje. Preostalu sadržinu iz šerpe takođe dodamo u keramičku posudu.

Pečemo 60 minuta na 200 stepeni.

Sečemo meso na parčad. Činiju za serviranje ukrasimo listovima zelene salate. Na salatu nanesemo prethodno skuvan pirinač. Zatim na činiju stepenasto poređamo parčad mesa. U keramičku posudu dodamo pavlaku i promešamo žicom za mućenje.

Sadržinom iz posude prelijemo meso. Rotkvicu zasečemo u formu cveta i stavimo na pirinač. Grančicom francuskog peršuna do rotkvice završimo dekoraciju.

Prijatno!