GLAVNI IZVOR VLAKANA

Osobama koje imaju metabolički sindrom preporučuje se da jedu određeno voće koje ima ključne nutrijente za njegovo upravljanje.

Ljudi koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II.

Metabolički sindrom je grupa poremećaja koja uključuje visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i visceralnu gojaznost.

Osobe koje koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Ako imamo najmanje tri od ovih stanja, to može značiti da imamo metabolički sindrom.

Međutim, dobra vest je da voće sadrži ključne hranljive materije za sprečavanje ili upravljanje metaboličkim sindromom, jer je ono glavni izvor vlakana u našoj ishrani.

„Vlakna su verovatno najvažniji nutrijent za jačanje vašeg metaboličkog zdravlja“, kaže dijetetičarka Kejti Hedli za Eating Well.

Takođe je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu poboljšati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje. Tako su Hedli i dijetetičarka Megi Koneli izdvojili voće koje treba da jesti da bi se sprečio ili da bi se upravljalo metaboličkim sindromom.

– banane

– grožđe

– mango

– jabuke

– lubenica

Iako voće može biti loše ocenjeno kada je u pitanju šećer u krvi, ono sadrži vlakna i antioksidante koji su odlični za metaboličko zdravlje. Zbog toga dijetetičari preporučuju svakodnevno konzumiranje od 210 do 280 grama voća.

Izvor: Index.hr