MAJSKA TORTA

Proleće je pravo vreme da se počne sa kulinarskim eksperimentisanjem, pa neka u ovom mesecu to bude majska torta. Nije komplikovana za pravljenje, a ukus joj je vrhunski.

majska torta

Sastojci:

10 jaja
ZA PATIŠPANJ:
12 kašika šećera
14 kašika mlevenih oraha
2 kašike prezle
2 kašike brašna
2 kašičice instant kafe
ZA FIL:
500 mililitara mleka
2 kesice praška za puding od vanile
200 grama šećera
2 vanilin šećera
250 grama putera

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca izmutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Zatim dodamo mlevene orahe, brašno, prezlu, kafu i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Testo preručimo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 250 mililitara mleka, dodamo šećer, vanilin šećer i promešamo žicom za mućenje.

U preostalo mleko u menzuri dodamo 5 žumanaca, prašak za puding i promešamo žicom. Neprekidno mešajući u provrelo mleko dodamo sadržinu iz menzure.

Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo šerpu sa šporeta. U ohlađen krem dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Patišpanj isečemo na dva jednaka dela i osečemo krajeve da dobijemo ravnu površinu. Odsečene delove iskidamo na parčad, dodamo u sud sa filom i promešamo.

Prvu lentu premažemo filom. Na fil stavimo drugu lentu i celu tortu premažemo filom. Dekorišemo parčadima žele bombona, čokoladnim kuglicama i žele bombonama u formi kupina.

Prijatno!