MAMIN SIN

Opijena bolesnom majčinskom ljubavlju, ona nije mogla shvatiti da joj sin jedinac srlja u propast, a da mu ona u tome nesebično pomaže.

Rad nikada volio nije. Nije mu bio ni učen. Znoj je upoznao tek za vrijeme sunčanja na plaži. Tu bi preležao topli dio dana.

mamin sin

Jutro mu je bilo rezervisano za kafu u jednom luksuznom kafiću. Kod konobara bi kupio i cigarete. Nije želio gubiti vrijeme zbog odlaska na kiosk. Tek što bi se razdrijemao uz jaču kafu, prešao bi u kladionicu. Novaca je uvijek imao. To je bila mamina briga.

Po povratku kući, već bi ga na vratima dočekala brižna majka. Pitanje je bilo uvijek isto:

– Sine, jesi li se umorio? Servirala sam ti jelo. Jedi dok je toplo.

Zatim bi mu skinula cipele i otpratila u kuću. Nutkala ga je jelom i gledala natremice.

Poslije doručka, sin joj je prepričavao jutarnje utiske, posebno one iz kladionice. I jutros je, po njegovoj ubjedljivoj priči, samo za jedan broj promašio dobitak. Sutra će pokušati ponovo. Dobitak ga zasigurno očekuje, bio je ubjedljiv.

Majka je uživala u sinovljevoj priči. Opijena bolesnom majčinskom ljubavlju, ona nije mogla shvatiti da joj sin jedinac srlja u propast, a da mu ona u tome nesebično pomaže.

Sinu ne smije nedostajati za ugodan život, a njena mirovina je za to nedovoljna. Zato već razmišlja o prodaji još jednog dijela imanja.