USPORITI PROCES STARENJA

Poruka istraživanja je da svako treba da održava zdravlje svog srca vodeći računa o osam zdravstvenih faktora srčanih bolesti i moždanog udara.

Bolje zdravlje srca može biti povezano s pozitivnim uticajem faktora zdravog načina života na biološko starenje (fizičku starost tela i njegovih ćelija).

zdravlje srca

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Američkog udruženja za srce, rezultati ove studije nam govore da, bez obzira na naše stvarne godine, bolje ponašanje za zdravlje srca i upravljanje faktorima rizika od srčanih bolesti povezani su sa mlađim biološkim uzrastom i manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, smrti od srčanih bolesti i moždanog udara i smrti iz bilo kog uzroka.

Ova studija je analizirala da li proces hemijske modifikacije poznat kao metilacija DNK, koji reguliše ekspresiju gena, može biti jedan od mehanizama pomoću kojih zdravstveni faktori kardiovaskularnih bolesti utiču na starenje ćelija i rizik od smrti. Nivoi metilacije DNK su biomarker koji najviše obećava za procenu biološke starosti. U određenoj meri, vaš genetski sastav određuje biološku starost, a faktori načina života i stres takođe mogu uticati na to.

Istraživači su ispitali zdravstvene podatke za 5.682 odrasle osobe (srednja starost od 56 godina; 56% učesnika su bile žene) koje su bile uključene u tekući veliki višegeneracijski istraživački projekat, čiji je cilj identifikovanje faktora rizika za srčana oboljenja.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Koristeći intervjue, fizičke preglede i laboratorijske testove, svi učesnici su procenjeni pomoću „Life’s Essential 8“, alata Američkog udruženja za srce. Alat ocenjuje kardiovaskularno zdravlje između 0-100 (100 je najbolji rezulitat), koristeći kombinaciju četiri mere ponašanja (ishrana, fizička aktivnost, sati spavanja po noći i status pušenja) i četiri klinička merenja (indeks telesne mase, holesterol, šećer u krvi i krvni pritisak).

Svaki učesnik je procenjen korišćenjem četiri alata koji procenjuju biološku starost na osnovu metilacije DNK i petog alata koji procenjuje genetsku tendenciju osobe ka ubrzanom biološkom starenju. Učesnici su praćeni od 11 do 14 godina zbog novonastalih kardiovaskularnih bolesti, kardiovaskularne smrti ili smrti iz bilo kog uzroka.

Analiza je utvrdila:

– Za svaki porast od 13 poena u individualnom Life’s Essential 8, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti po prvi put je smanjen za oko 35%, smrt od kardiovaskularnih bolesti je smanjena za 36%, a smrt od bilo kog uzroka smanjena je za 29 %.

– Kod učesnika sa genetskim profilom rizika veće verovatnoće da imaju ubrzano biološko starenje, rezultat Life’s Essential 8 imao je značajniji uticaj na ishode potencijalno putem metilacije DNK, tj. metilacija DNK je činila 39%, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, 39% od kardiovaskularne smrti i čak 78% smrti od svih uzroka.

– Sve u svemu, procenjeno je da je oko 20% povezanosti između Life’s Essential 8 rezultata i kardiovaskularnih ishoda posledica uticaja kardiovaskularnih zdravstvenih faktora na metilaciju DNK. Nasuprot tome, za učesnike sa većim genetskim rizikom, povezanost je bila skoro 40%.

Poruka studije je da svako treba da vodi računa o osam zdravstvenih faktora bolesti srca i moždanog udara, a konkretne preporuke su: jedite zdravu hranu, budite aktivniji, odustanite od duvana, obezbedite zdrav san, upravljajte težinom i održavajte zdrav nivo holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska.