REVOLUCIJA U OPTICI

Pametna sočiva sadrže sistem dvostruke rezonance koji povećava tačnost praćenja kvantitativnog očnog pritiska.

Revolucionarna pametna kontaktna sočiva koja mogu bežično da prate očni pritisak u realnom vremenu i upozore korisnika u slučaju njegovog povećanja, predstavljaju naučno rešenje u borbi protiv glaukoma.

pametna sočiva

Procenjuje se da oko 80 miliona ljudi širom sveta pati od glaukoma, očne bolesti koju karakteriše visok očni pritisak koji dovodi do nepovratnog gubitka vida.

Činjenica je da visok pritisak pogubno utiče na zdravlje oka, a nema karakteristične simptome, niti se primećuje dok nije kasno, što je podstaklo nauku da traži rešenje.

U naučnom radu objavljenom u medicinskim časopisima, objašnjeno je da pametna sočiva sadrže sistem dvostruke rezonance koji povećava tačnost praćenja kvantitativnog očnog pritiska, vitalnog indikatora zdravlja očiju.

Ovaj napredak u tehnologiji sočiva mogao bi poboljšati dijagnozu i lečenje različitih očnih stanja, čime bi se smanjio rizik od oštećenja vida povezanih sa bolestima kao što je glaukom.

Lekari tradicionalno mere očni pritisak anesteziranjem oka i primenom sonde na samu očnu jabučicu. Međutim, to znači da se pritisak meri samo u tom trenutku i da se ne može pratiti njegovo variranje tokom dana, što može zavisiti i od fizičkih napora i od temperature u okruženju.

Pametna sočiva omogućavaju stalno praćenje očnog pritiska i nisu osetljiva na promene temperature.

Senzori u sočivima su dovoljno osetljivi da detektuju promene pritiska, ali i dovoljno izdržljivi za pokrete očiju, izlaganje vlazi i svakodnevnom trošenju.

Izvor: Srna