TRETIRANJE BLAGE HIPERTENZIJE

Analiza 24-časovnog kretanja krvnog pritiska otkrila je da bioaktivni peptid koji daju proteini semena konoplje i kazein imaju najveće i najniže efekte na njegovo snižavanje.

U nedavnoj studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, istraživači se bavili efikasnošću koju poseduju proteini semena konoplje i njegovog bioaktivnog peptida u upravljanju krvnim pritiskom kod osoba sa blagom hipertenzijom.

proteini semena konoplje

Hipertenzija je, podsetimo, hronično zdravstveno stanje koje karakteriše nivo sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska iznad 130, odnosno 80 mmHg.

Proteini biljnog i životinjskog porekla imaju vitalnu ulogu u upravljanju hipertenzijom, ali njihovi efekti na krvni pritisak prvenstveno zavise od njihovog sastava aminokiselina.

Seme konoplje je biljni izvor proteina bogat aminokiselinama sa svojstvima snižavanja krvnog pritiska. Utvrđeno je da bioaktivni peptidi dobijeni iz proteinskih hidrolizata semena konoplje smanjuju sistolni krvni pritisak.

U trenutnoj studiji, naučnici određuju regulatorne efekte na krvni pritisak proteina semena konoplje i njegovog bioaktivnog peptida dobijenog iz hidrolizata kod odraslih sa blagom hipertenzijom. Istraživači takođe upoređuju uticaj ovih jedinjenja sa uticajem kazeina mlečnog proteina.

Studija

Studijska kohorta se sastojala od 31 odrasle osobe između 18 i 75 godina sa blagom hipertenzijom. Intervencije u ishrani su uključivale 50 grama kazeina, 50 grama proteina semena konoplje, 45 grama proteina semena konoplje i pet grama bioaktivnog peptida dnevno.

Intervencije u ishrani su praćene šest nedelja, uz dvonedeljni period pauze. Uzorci krvi natašte su prikupljeni od učesnika studije u šest vremenskih tačaka da bi se izmerili svi biomarkeri krvnog pritiska.

Važna zapažanja

Odrasli učesnici u studiji imali su blagu hipertenziju, sa sistolnim krvnim pritiskom između 130 i 160 mmHg i dijastolnim krvnim pritiskom od 110 mmHg ili manje. Oko 35 odsto učesnika je izjavilo da uzima antihipertenzivne lekove.

Što se tiče gastrointestinalnih problema uzrokovanih interventnom konzumacijom proteina, 29 učesnika je prijavilo da nema problema, dok je šest osoba prijavilo prolaznu nadutost blagog intenziteta i nelagodnost u abdomenu.

Uticaj dijetetskih intervencija na krvni pritisak

Analiza 24-časovnog nivoa krvnog pritiska otkrila je da bioaktivni peptid koji daju proteini semena konoplje i kazein imaju najveće i najniže efekte na njegovo snižavanje. Tačnije, bioaktivni peptid dobijen iz hidrolizata smanjio je sistolni i dijastolni krvni pritisak za 8,9 mmHg i 5,8 mmHg. Smanjenje sistolnog i dijastolnog pritiska od 3,5 i 2,98 mmHg uzrokovano je proteinom semena konoplje u poređenju sa kazeinom.

Značajna razlika u efektima na snižavanje krvnog pritiska takođe je primećena između proteina semena konoplje i njegovog bioaktivnog peptida. U poređenju sa proteinom semena konoplje, njegov bioaktivni peptid je izazvao smanjenje sistolnog pritiska za 5,4 mmHg i smanjenje dijastolnog pritiska za 2,9 mmHg.

Analiza podgrupe sprovedena na učesnicima kojima su propisani i nisu bili propisani antihipertenzivni lekovi otkrila je slične obrasce efekata na snižavanje krvnog pritiska izazvane tri različite intervencije studije.

Značaj nalaza

Čini se da su proteini semena konoplje i njegovi bioaktivni peptidi efikasniji u smanjenju nivoa sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska kod osoba sa blagom hipertenzijom u poređenju sa proteinom kazeina. Primetno je da je efekat bioaktivnog peptida na snižavanje krvnog pritiska veći nego kod proteina semena konoplje.

Na osnovu ovih nalaza, zaključuje se da konzumacija proteina konoplje u ishrani može koristiti pacijentima sa blagom hipertenzijom tako što održava njihov sistolni i dijastolni krvni pritisak u granicama normale.