PUNJENE TELEĆE GRUDI

Vrhunski specijalitet kao što su punjene teleće grudi ne zahteva neku posebnu priliku da se nađe na trpezi, ali je istina da izgledom podseća na savršeno dekorisane porcije prestižnih restorana.

punjene teleće grudi

Sastojci:

1 kilogram telećih grudi
100 grama lenti dimljene slanine
100 grama krugova šunkarice
200 grama teleće crne džigerice
peršun
1 jaje
2 kašike prezle
100 grama svežih šampinjona
2 kašike rendanog parmezana
2 grančice ruzmarina
50 grama putera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Lente slanine isečemo na kocke i pržimo ih u tiganju na zagrejanom ulju. Kada slanina porumeni dodamo šampinjone isečene na tanke listove. Kada tečnost od šampinjona ispari dodamo isečenu džigericu. Krugove šunkarice isečemo na kocke i kada se i džigerica isprži, dodamo šunkaricu u tiganj. Posolimo, pobiberimo, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta. Zatim dodamo sitno isečen peršun, parmezan, listove ruzmarina, prezlu, jaje i promešamo.

Teleće grudi zasečemo na više mesta tako da dobijemo ravnu površinu za rolovanje, a zatim istanjimo kuvarskim čekićem. Na meso nanesemo fil iz tiganja i uvijemo u rolat. Krajeve rolata savijemo u unutrašnjost da fil ne ispadne. Učvrstimo rolat kuvarskim koncem.

U tepsiju stavimo puter i dodamo ulja. Stavimo rolat u tepsiju i sipamo 250 mililitara vode. Pečemo dva sata na 200 stepeni.

U tiganj, na šporetu, na zagrejano ulje stavimo kuglice krompira, parčad šargarepe, grašak i zrna kukuruza da se prže. Ispečenom rolatu odstranimo kuvarski konac i isečemo na parčad.

Parčad rolata stepenasto poređamo na jednu stranu činije za serviranje. Na drugu stranu stavimo dva lista salate marule između kojih nanesemo isprženo povrće iz tiganja.

Prijatno!