NAMENJENE AVANTURISTIMA

Multifunkcionalne narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga.

Učenička kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu. Pet srednjoškolki u okviru ove kompanije proizvode multifunkcionalne narukvice namenjene avanturistima koje čine boravak u prirodi sigurnijim.

multifunkcionalne narukvice

One će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano na Siciliji.

Šta su multifunkcionalne narukvice?

„Narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga. Kao nekadašnji izviđači imale smo ideju da spojimo ljubav prema outdoor avanturama sa inovativnom tehnologijom. Veštinu pletenja unapredile smo idejom o dodacima unutar narkvica, koje bi odgovarale različitim ciljnim grupama“, izjavile su Lenka, Marija, Andrea, Dunja i Mina – članice pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „KidSync” iz Gimnazije “Miloš Savković” u Aranđelovcu sa društveno-edukativnim igrama namenjenim deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju, dok je treće mesto pripalo učenicima iz Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu koji se u okviru svoje kompanije „HidroSol” bave proizvodnjom zelene energije kombinovanjem hidro i solarne energije uz potpunu automatizaciju proizvodnje.

Specijalnu UniCredit nagradu “Osnaženi za budućnost” namenjenu učeničkoj kompaniji koja je svojom inovacijom napravila razliku u zajednici, osvojila je kompanija “EKO Eksplozija” iz Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu.

Nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Wallet Alert“ koji pohađaju Gimnaziju “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti.

Predstavljeno 20 najboljih učeničkih kompanija

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete.

U okviru ceremonije dodeljene su i nagrade za poseban doprinos razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, i to Najboljem nastavniku (Marija Urošević, Kruševac), Najboljem poslovnom volonteru (Biljana Vuksanović, Telekom Srbija) i Najboljem poslovnom partneru (NCR fondacija).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit fondacije, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 19 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Izvor: BIZLife