OSNOVE TRADICIONALNIH IGARA

„Nauči kolo“ je platforma o folkloru sa onlajn kursevima, što pruža mogućnost korisnicima da uče izvorne igre svog kraja, ali i svih krajeva u kojima je naš narod živeo.

Tradicija treba da bude sastavni deo naših života, mišljenje je grupe studenata iz Niša, zbog čega su osmislili platformu „Nauči kolo“, koja će svima koji to požele, omogućiti da prođu kurs i savladaju korake srpskih tradicionalnih igara.

nauči kolo

Na ideju je došao Nikola Blagojević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, koji se i sam dugi niz godina bavi folklorom. Kako kaže, sve je krenulo pre godinu dana, a onda je dobio pomoć i podršku prijatelja i kolega koji su, baš kao i on, zaljubljeni u folklor.

„‘Nauči kolo’ je platforma o folkloru sa onlajn kursevima, što pruža mogućnost korisnicima da uče izvorne igre svog kraja, ali i svih krajeva u kojima je naš narod živeo. Započeo sam rad sa platformom prošle godine u maju i radio sam sâm do januara ove godine. Tada sam shvatio da mi je potreban tim, jer je posao ogroman. Onda sam rešio da angažujem prijatelje koji gaje ljubav prema folkloru istu koliko i ja“, kaže nam Blagojević.

Sada ovaj tim čini njih šestoro.

„Od toga su tri osnivača – Andrej Topalov, Nada Jovanović i ja. Nas troje smo studenti Elektronskog fakulteta u Nišu. Ceo tim u nogama ima više od 70 godina iskustva i imamo mnogo saradnika“, objašnjava naš sagovornik.

Blagojević kaže da je na ideju došao nakon što je u razgovoru sa ljudima iz dijaspore zaključio da im tradicionalne srpske igre nisu dostupne.

„Želeli smo da im pomognemo, da im pružimo mogućnost da uče folklor i o folkloru kad god oni to požele. Pored toga da učinimo folklor dostupnim svima u svakom trenutku, neki od ciljeva su nam i obnavljanje izvornih pesama i izvornih igara. Ne bih rekao da je cilj da sačuvamo tradiciju, koliko je bitno da tradicija bude sastavni deo naših života“, ističe on.

Niz benefita za decu i mlade

Blagojević navodi i niz prednosti za decu i mlade koji odaberu da se bave folklorom.

„Deca koja igraju folklor ne samo da se bave fizičkom aktivnošću, nego i razvijaju svoje kako motoričke, tako i socijalne sposobnosti. Još jedna prednost folklora je što nam pomaže da razumemo odakle potičemo, što je ključno za shvatanje ko smo danas“, navodi naš sagovornik.

Smatra i da roditelji vide koristi za svoju decu, jer mališana koji igraju folklor – ima.

„Što se tiče zainteresovanosti mladih, u velikoj većini kulturnih društava i ansambala, najveće grupe su grupe dece i to je tako već veliki broj godina, što pokazuje da su roditelji svesni benefita koje folklor pruža“, dodaje.

Najveći izazov sa kojim se Nikolin tim suočio na putu do kreiranje platforme, bio je nedostatak stručnog znanja u oblasti poslovanja. Blagojević navodi da su i to prevazišli uz pomoć mentora i predavača na Launcher programu Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Tu su osvojili peto mesto u konkurenciji od 123 projekata iz raznih oblasti.

Ideja je da platforma krene sa radom od 1. septembra, a nalaziće se i na adresi naucikolo.com.

Kurseve će držati stručnjaci koji će osim objašnjenja o kolu, edukovati polaznike o tradiciji.

Izvor: N1