SIMULACIJA

Superkompjuter „kaže“ da bi zemlja mogla da se pretvori u jedan nenaseljeni kontinent koji će ostati bez vode i hrane.

Najnovija naučna studija predvidela je da bi i ljudi i životinje mogli da budu zbrisani sa lica Zemlje i to zbog ekstremnog globalnog zagrevanja, a sve su to izveli uvodeći superkompjuter u svoja predviđanja.

superkompjuter

U istraživanju koje je objavljeno u Nature Geoscience, upozorava se da bi temperatura na našoj planeti mogla da poraste do čak 70 stepeni. Klimatske promene ne jenjavaju, preti nam topljenjem ledenih kapa, što bi stotine hiljada kilometara obale poslalo pod okean. A prema novoj simulaciji, kraj čovečanstva bi mogao da dođe za svega 250 miliona godina ako se klimatske promene nastave tempom kakav su imale do sada.

Simulacija je sprovedena uz pomoć superkompjutera na osnovu podataka koji se odnose na aktuelnu klimu i hemiju okeana na Zemlji, kao i na stanje tektonskih ploča i biologiju. Ta simulacija je pokazala da će u roku od 250 miliona godina Zemljina atmosfera biti preplavljena ugljen-dioksidom. To će, zajedno sa toplotom Sunca, dovesti do toga da Zemlja više neće moći da izdržava mnoge oblike života, uključujući i čovečanstvo.

Simulacija sugeriše da ćemo doživeti temperature između 40 i 50 stepeni Celzijusa, koje će biti široko rasprostranjene. Te temperature bi bile samo pojačane velikim nivoom vlage, što bi Zemlju učinilo još više nenastanjivom.

Izvor: Blic