ZNAČAJNA AKCIJA

Kvalitetan dečji program na televizijama znači ispunjeno porodično vreme. Kultura rađa kulturu, a nasilje rađa nasilje.

Više od 13.000 ljudi, među kojima su i umetnici kao što su Danica Maksimović, Mirjana Karanović, Sergej Trifunović, Aleksandar Radojičić, potpisali su peticiju portala Bebac da se kvalitetan dečji program konačno vrati na televizije s nacionalnom frekvencijom.

dečji program

Urednica portala Bebac Jelena Nikolić Čirić ističe da je ovaj odziv, u samo nekoliko dana, odličan.

„Najvažnije je da su roditelji shvatili koji je značaj ovoga. Kvalitetan dečji program na televizijama znači ispunjeno porodično vreme. Između ostalog, kultura rađa kulturu, a nasilje rađa nasilje. Tako da smatramo da naša deca i naše društvo zaslužuju kvalitetan dečji program na televizijama“, počela je ona.

Dodaje da je vrlo teško obavezati televizije da emituju dečji ili bilo koji drugi program.

„I u samom pravilniku REM-a, pre nego što je promenjen, to nije bila obaveza, već jedan od kriterijuma prema kome će se nacionalna frekvencija dodeljivati. Izbacivanjem tog dela iz pravilnika svakako je dat jasan znak da kvalitet uopšte nije bitan. Dečiji program nije bitan. Nije bitno da li će postojati i naučni ili kulturni program i to je zaista veliki problem. Jer mi umesto da definišemo i da obavezujemo televizije na bar minimum kriterijuma kada je kvalitet u pitanju, mi čak i ono što nije bilo obavezno izbacujemo, a to je skandalozno“, ocenila je ona.

Da ne veruju da ova peticija može imati rezultate, ne bi je ni pokretali, dodala je Nikolić Čirić.

„Mi moramo da pokušamo da promenimo ovo društvo. Peticija je način da skupimo određene ljude koji slično razmišljaju i da pokušamo da fokus javnosti okrenemo na ono što je važno. Mi moramo govoriti o važnim temama i svakako ćemo našu peticiju sa svim potpisnicima poslati državnim organima, skupštinskim odborima za kulturui informisanje, odborima za prava deteta, zdravlje i porodicu kako bismo načinili da se nešto promeni. Nešto mora da se promeni. Ovog puta želim da pozovem sve da potpišu peticiju za vraćanje dečjeg programa televizije jer zaista kultura rađa kulturu, nasilja rađa nasilje, a naša deca i naše društvo zaslužuju promenu ka boljem“, zaključila je ona.

Ko želi, peticiju može da potpiše na ovom linku

Izvor: N1