IDEALNO REŠENJE

Švedski naučnici su na tragu da momentalno regulišu mamurluk tako što smatraju da ga može rešiti gel na bazi proteina.

Postoji mnogo saveta i predloga za lečenje mamurluka, od banana, vode sa elektrolitima, analgetika i saune, ali ljudi često završe sa glavom ispod jastuk i rečenicom „Nikad više”. Ali švedski naučnici kažu da su pronašli lek, i to gel koji „leči“ mamurluk.

gel mamurluk

Kada je u pitanju prevencija i lečenje mamurluka, postoji mnogo ideja sličnih alhemiji.

Dosadašnja rešenja, koja su manje nego idealna, navela su istraživače na jednom od vodećih evropskih univerziteta da razviju „hidrogel“ za koji kažu da bi „mogao da smanji štetne i opojne efekte alkohola“.

Gel na bazi proteina, razvijen i testiran na miševima na Univerzitetskom švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu, pretvara piće u telu u „bezopasnu sirćetnu kiselinu“.

Ne samo da gel obećava da će sprečiti ulazak alkohola u krvotok, on „pomera razgradnju alkohola iz jetre u digestivni trakt“, rekao je profesor Rafaele Mezenga.

„Za razliku od procesa metabolizacije alkohola u jetri, štetni acetaldehid se ne proizvodi kao međuproizvod“, objasnio je on.

Gel je doveo do smanjenja alkohola u krvi za 50 odsto kod miševa, rezultati koji su ubedili tim naučnika da će delovati na ljudima, iako su priznali da će biti potrebno više testova.

Izvor: Hina