INSPIRISAO PROTESTE

Film koji je njegova porodica odobrila, a koji će nositi naziv „Tata je promenio svet“, prikazaće život čoveka koji je postao nacionalni simbol rasne nepravde.

Džorž Flojd, 46-ogodišnjak kog je policija u američkom gradu Mineapolisu ubila prilikom privođenja 2020. godine, što je izazvalo proteste protiv policijske brutalnosti širom zemlje, dobiće biografski film pod naslovom „Tata je promenio svet“, prenosi „Gardijan“.

tata je promenio svet

Film koji je Flojdova porodica odobrila prikazaće život običnog crnog čoveka koji je postao nacionalni simbol rasne nepravde.

Gregori R. Anderson će napisati scenario, reditelj se još uvek traži, a Flojdova kćerka Džijana i majka Roksi Vašington će biti izvršni producenti. Najava filma dolazi samo par dana pre obeleežavanja četvrte godišnjice od kad je Flojda ugušio policajac Derek Šoven, pritiskajući kolenom njegov vrat devet minuta, uprkos tome što mu je Flojd više puta kazao da ne može da diše. Video Flojdove smrti postao je viralan i inspirisao stvaranje internacionalnog pokreta za rasnu pravdu pod nazivom Black Lives Matter.

Šoven je osuđen na 22,5 godina zatvora.

„Uzbuđeni smo što će svet videti pravog, veselog Džordža ispunjenog ljubavlju, kakvog smo mi znali. Ovaj film će biti otelotvorenje suštine njegovog života i nadamo se ponovo pokrenuti napore da se donese Flojdov zakon, koji će sprečiti rasno profilisanje od strane organa za sprovođenje zakona“, kazala je Flojdova majka, prenosi Deadline.

Izvor: Vijesti