ENERGETSKA I GAZIRANA PIĆA

Mnogi roditelji nisu svesni sadržaja kofeina u različitim proizvodima kao što su gazirana i energetska pića koja tinejdžeri konzumiraju.

U nedavnom izveštaju zasnovanom na Nacionalnoj anketi o zdravlju dece koju je sprovela Dečja bolnica C.S. Mott, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu istražili su percepcije, stavove i svest roditelja o konzumaciji kofeina njihove dece.

kofeina

Kofein je široko prisutan u raznim namirnicama i pićima i može izazvati nekoliko zdravstvenih problema, posebno kod tinejdžera.

Nacionalna anketa dečje bolnice C.S. Mott o zdravlju djece istraživala je svest i percepciju roditelja o konzumaciji kofeina njihove dece.

Istraživanje je sprovedeno u februaru ove godine, a konkretno, izveštaj se fokusirao na odgovore 1.095 roditelja tinejdžera od 13-18 godina.

Nalazi

Otprilike 25 odsto roditelja je izjavilo da njihovo dete tinejdžer konzumira kofein bilo svakodnevno ili skoro svakodnevno.

Uobičajeni izvori iz kojih su tinejdžeri dobijali kofein bili su gazirana pića (koje je navelo 73 odsto roditelja), čaj (koji je prijavilo 32 odsto), kafa (31 odsto) i energetska pića (22 odsto).

Tinejdžeri su prvenstveno konzumirali kofein kod kuće, kako navodi 81 odsto roditelja, ali i dok su jeli van kuće (43 odsto), sa prijateljima (35 odsto) i u školi (25 odsto). Tinejdžeri od 16 do 18 godina češće konzumiraju kofein dnevno od onih koji imaju 13 do 15 godina.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa razlozima za konzumaciju kofeina, roditelji su izjavili da se kofein konzumira zato što je prisutan u omiljenim proizvodima (43 odsto), uticaju vršnjaka (23 odsto), da bi ostali budni (18 odsto), upravljali školskim vremenom (16 odsto) ili kod pomoćnog učenja (13 odsto).

Što se tiče svesti i stavova roditelja, dve trećine njih veruje da mogu da procene da li njihov tinejdžer konzumira prevelike količine kofeina. Istovremeno, 60 procenata je pokazalo svest o rizicima koje predstavljaju proizvodi sa visokim sadržajem kofeina.

Dok 64 odsto roditelja veruje da su dnevne granice kofeina prema zdravstvenim preporukama za tinejdžere ispod 100 miligrama, 57 odsto je reklo da retko proveravaju sadržaj kofeina dok kupuju piće za svoje tinejdžere.

Što se tiče ponašanja roditelja u vezi sa kofeinom, 67 odsto ih je izjavilo da su konzumirali kofein, 34 odsto je reklo da pokušava da smanji količinu kofeina koju konzumira, a 16 procenata je izjavilo da njihovo dete pokušava da smanji unos kofeina.

Zaključci

Nalazi sugerišu da, iako su mnogi roditelji svesni rizika od kofeina, još uvek postoji jaz u razumevanju odgovarajućih ograničenja i praćenju unosa.

Sa kofeinom koji se obično konzumira kod kuće, roditelji mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju unosa kod svojih tinejdžera birajući proizvode bez kofeina i obraćajući više pažnje o rizicima.

Kofein stimuliše nervni sistem i mozak, povećava budnost i energiju, ali može izazvati zavisnost i negativne neželjene efekte, posebno kod mladih osoba.

Previše kofeina može uticati na san tinejdžera, školski uspeh i raspoloženje, sa štetnim efektima kao što su glavobolja i lupanje srca.

Uprava za hranu i lekove nema posebne smernice za tinejdžere, ali stručnjaci su predložili da je njihov unos ograničen na 100 mg dnevno. Mott anketa je otkrila da mnogi roditelji nisu svesni ovih ograničenja i sadržaja kofeina u različitim proizvodima, uključujući gazirana i energetska pića.

Kako tinejdžeri stiču nezavisnost, često konzumiraju kofein bez nadzora roditelja. Roditelji bi trebalo da razgovaraju o rizicima prekomernog konzumiranja kofeina sa svojom decom, da provere etikete proizvoda i podstiču beskofeinske alternative.

Smanjenje unosa kofeina može biti izazovno i može izazvati simptome odvikavanja. Roditelji mogu da iskoriste sopstvena iskustva da pomognu tinejdžerima da se postepeno smanjuju i mogu tražiti podršku od zdravstvenih radnika.

Rano rešavanje konzumacije kofeina može sprečiti zavisnost i povezane zdravstvene probleme, promovišući bolje opšte zdravlje i blagostanje tinejdžera.