SMOTRA NAŠE KINEMATOGRAFIJE

Festival Srpskog filma ima dvojaku ulogu: da zadovoljava kulturne potrebe naših ljudi, kao i da prezentira naše kulturne vrednosti široj kulturnoj javnosti u Kanadi i SAD.

Festival Srpskog filma je trajao od 9. do 12. maja, a publika je mogla da vidi sledeća ostvarenja: 

„Radnička klasa ide u pakao“, „Pored Tebe“, „Jorgovani“, specijalna projekcija „My Friend Tommy“//„Moj prijatelj Tomi“, film „Živi i zdravi“ i vrhunsko dokumentarno ostvarenje „KREKA: Lovac na snove.“

festival srpskog filma

Organizatori Festivala su saopštili da od ove godine, posle duže od dve decenije, na mesto direktora Festivala dolazi Nora Stanković, ćerka osnivača Festivala – Nenada Stankovića. 

Na početku, pitamo Noru kako je došlo do toga da preuzme Festival Srpskog filma u Torontu?

„Već neko vreme razgovaramo o tome i mislim da je sada pravo vreme da preuzmem Festival, pre nego što počnem da radim na nekoliko sopstvenih filmskih projekata. Festival je deo mog života, od moje pete godine i mislim dâ kao kulturni događaj, originalno ustanovljen za našu zajednicu, ima potencijal da preraste u nešto mnogo veće. Vreme je dâ dovedemo i mlađe generacije, ali i Kanađane koji vole film. Već smo u maju imali preko 100 Kanađana iz različitih zajednica koji su došli na naš Festival. Ovo je samo početak. Želim da gradim kulturne mostove, želim da proširim Festival na što širu publiku. U Torontu postoji toliko različitih Festivala iz celog sveta, pa zašto ne bi bila prepoznata i srpska kinematografija?“

nora nenad

Nora i Nenad Stanković

Dvojaka uloga Festivala

Nenad Stanković osnivač Festivala Srpskog filma kaže: „Festival ima dvojaku ulogu: da zadovoljava kulturne potrebe naših ljudi, kao i da prezentira naše kulturne vrednosti široj kulturnoj javnosti u Torontu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranijih godina naši filmovi reprizirani su i u Kičineru, Otavi, Vankuveru i Čikagu. Festival sponzorišu uglavnom predstavnici malog biznisa i pojedinci. Festival daje uvid i pregled filmske produkcije iz prethodne godine, a na Festivalu se pored igranih često prikazuju i dokumentarni filmovi.“

Poznate ličnosti gosti Festivala u Torontu

Festival je do sada imao oko 45 gostiju – glumaca, producenata i filmskih radnika; između ostalih gosti Festivala su bili Goran Marković, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Paulina Manov, Zoran Cvijanović, Radomir Andrić, Dragan Nikolić, Katarina Radivojević, Miroslav Lekić, Aleksandar Ćirić, Miodrag Mitić, Slobodan Ivetić, Branislav Trifunović, Kalina Kovačević, Srđan Koljević, Svetislav Bata Prelić, Dragan Bjelogrlić, Slavko Štimac, Ana Marija Rosi i mnogi drugi.

toronto festival publika

Na preko 140 projekcija domaće filmove je videlo više od 40.000 gledalaca, što Festival srpskog filma u Torontu svrstava u red najvećih kulturnih manifestacija u dijaspori. Planira se da u programu narednog Festivala srpskog filma budu najnovije produkcije srpske kinematografije koje će pratiti i gosti Festivala. Pored toga u Programu Festivala biće prikazani i filmovi autora našeg porekla iz Kanade, USA i rasejanja.

Ovaj Festival je uspeo da srpsku kulturu i film stavi na kulturnu mapu Toronta.

Piše: Marina Bulatović