PROSLAVA GODIŠNJICE ROĐENJA

Učesnici su se složili da treba nastaviti prenošenje značaja dela Milutina Milankovića na buduće generacije i da je to od izuzetne važnosti za našu zemlju.

U Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu održan je skup pod nazivom „Vreme Milankovića: prošlost, sadašnjost i budućnost“ povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika dvadesetog veka, Milutina Milankovića.

milankovića

Svečani skup je okupio je brojne ugledne zvanice, profesore, studente i poštovaoce lika i dela ovog velikana.

Skup su organizovali Udruženje Milutin Milanković i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se na dostojan način oda počast čoveku čiji su naučni doprinosi obeležili istoriju nauke. Milanković, čija rodna kuća na obalama Dunava u Dalju i danas svedoči o njegovom poreklu, bio je istaknuti matematičar, astronom, klimatolog i građevinski inženjer. Njegova najveća dostignuća ostvarena su pod svodovima Beogradskog univerziteta, a njegov rad ostavio je neizbrisiv trag u svetu nauke.

milanković sala

Pre samog skupa, delegacija Udruženja Milutin Milanković zajedno sa učenicima škola koje nose njegovo ime, položila je vence na spomenik Milankoviću u njegovom parku u Beogradu. Ovaj čin bio je simboličan izraz poštovanja i zahvalnosti prema čoveku koji je svojim radom obogatio srpski narod i svetsku nauku.

Svečani skup je započet pozdravnim govorom, koji je podvukao značaj ovog dana za sve prisutne. Poseban trenutak ovog događaja bilo je premijerno izvođenje Himne posvećene Milankoviću, u autorskoj interpretaciji Sestara Gobović i dečijeg hora „Slavujčići“. Njihova izvedba je bila praćena gromoglasnim aplauzom, a sama pesma je dobila podršku prisutnih kao zvanična himna u čast velikog naučnika.

Nakon toga, predsednik Udruženja Milutin Milanković, mr Slavko Maksimović, obratio se prisutnima i rekapitulirao višedecenijski rad Udruženja na promociji i očuvanju zaostavštine velikog naučnika.

milanković hor

Program je nastavljen prezentacijom o dosadašnjem radu Udruženja, nakon čega je održana projekcija filma „Milanković – gospodar vremena i prostora“. Kroz fascinantne prikaze njegovih naučnih dostignuća, film istražuje kako je Milanković svojim radom na klimatskim promenama i drugim delatnostima ostavio svoj neizbrisiv trag u svetu nauke. Njegova teorija o klimatskim promenama, poznata kao Milankovićevi ciklusi, i dalje su osnova za razumevanje klimatskih obrazaca. Film osvetljava i njegovu pionirsku ulogu u izradi tačnih astronomskih proračuna, koji su redefinisali naš pojam vremena i prostora.

Nakon filma, predstavljene su inicijative za uvođenje godišnje manifestacije i priznanja koje bi nosile ime Milutina Milankovića, posvećene oblastima u kojima je radio. Poseban osvrt je dat nastavku inicijative za osnivanje Muzeja Milankovića u srpskoj prestonici, gde će buduće generacije moći da uče i inspirišu se delima našeg velikana.

dekan kuzmanović

Skup su zatvorila obraćanja uglednih govornika, među kojima su bili dekan Građevinskog fakulteta, Prof. dr Vladan Kuzmanović, i drugi prijavljeni govornici koji su izneli planove za budućnost u vezi sa očuvanjem i promocijom Milankovićeve zaostavštine.

Na kraju skupa, učesnici su se složili da treba nastaviti prenošenje značaja dela Milutina Milankovića na buduće generacije i da je to od izuzetne važnosti za našu zemlju, srpski narod i svetsku nauku. Završni deo programa upotpunila je pesma „Otadžbina“, koja je simbolično označila zatvaranje skupa i ostavila snažan utisak na sve prisutne.

Piše: Nataša Maksimović, PR Udruženja Milutin Milanković

Fotografije: Miodrag Dačić