MENTALNO OJAČANJE

U želji da poradimo na svom kognitivnom zdravlju postoje određeni začini koji su odlični za naš mozak i koncentraciju.

Zdravlje mozga je važan deo našeg opšteg blagostanja, pa možemo u svoju ishranu uključiti razne namirnice odlične za naše kognitivne sposobnosti. Ponekad su to i začini koje svakodnevno dodajemo jelima, a sjajni su za koncentraciju.

začini za koncentraciju

Neurolog dr Brendon Kraford je nedavno podelio neke uvide o ovoj temi. On je istakao prednosti pripreme jela sa nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga, pa čak i poboljšati koncentraciju. Ovo su neki od njih.

Kurkuma

Dr Kroford ističe moć kurkume, zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu. Poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktorima koji se često povezuju sa stanjima kao što je Alchajmerova bolest.

„Kurkumin takođe podiže nivoe moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv različitih degenerativnih procesa u mozgu“, objašnjava dr Kroford za „SheFinds“.

Đumbir

Kada su u pitanju antiinflamatorni začini, ne možete pogrešiti sa đumbirom.

„Poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivne funkcije smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u balansiranju neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju“, ističe neurolog.

Cimet

Ako želimo nešto slatko, možemo posegnuti za cimetom. Prema rečima neurologa, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima – on je moćan izvor antioksidanata ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

„Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivne funkcije i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti“, rekao je on.

Crni biber

Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji sa kurkumom, prenosi Index.hr.

„Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da poboljšava prednosti kurkumina za mozak, već i pomaže u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija, indirektno podržavajući kognitivno zdravlje“, zaključio je dr Kraford.

Izvor: Index.hr