UKLANJANJE VOSKA VATOM

Štapići za čišćenje su standardna kućna procedura u higijeni ušiju, ali da li su oni dobar izbor za to?

Pamučni štapići za čišćenje ušiju su u redu, ali lekari upozoravaju da to zapravo čini više štete nego koristi.

štapići za čišćenje

Ušni vosak (cerumen) igra važnu ulogu u zdravlju naših ušiju. Zahvata i sprečava prašinu, bakterije i druge klice da uđu i oštete uvo i štiti osetljivu kožu ušnog kanala od iritacije kada je izložena vodi, kaže LAD Bible.

Kod većine ljudi, vosak postepeno dolazi do otvora za uvo tokom vremena, gde će ili ispasti ili će biti uklonjen pranjem. Ali kod nekih, žlezde u ušnom kanalu proizvode više voska nego što se može lako ukloniti, tako da može da se stvrdne u ušnom kanalu i blokira uvo, izazivajući niz problema kao što su bol, povećan rizik od infekcije i gubitak sluha.

Više od dva miliona ljudi svake godine ima problema sa ušnim voskom. Najčešći izbor je uklanjanje voska vatom, što je problematično.

Kod njih se ušna mast zapravo gura sve dublje u uvo, što otežava njeno izbacivanje na duži rok. U ekstremnim slučajevima, pamučni štapići mogu čak da oštete delikatne strukture iza ušnog kanala, uzrokujući gluvoću, produženu vrtoglavicu i povraćanje, gubitak ukusa, pa čak i paralizu lica.

Istraživanje britanskog Kraljevskog nacionalnog instituta za gluve (RNID) pokazuje da je jedna od deset osoba koja je sama pokušala da ukloni ušnu mast rekla da su im se simptomi pogoršali ili da su izazvali samopovređivanje koje je zahtevalo medicinsku pomoć.

Savet lekara je da umesto pamučnih štapića koristite kapi za omekšavanje, koje se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci.

Izvor: N1