BATACI NA PROVANSALSKI NAČIN

Bataci pripremljeni na način koji se tradicionalno sprema u jednoj od francuskih regija su fantastični i za svaku preporuku.

bataci način

Sastojci:

1 kilogram pilećeg bataka
400 grama konzerviranog paradajza
2 tikvice
100 grama crnih maslina
1 glavica crnog luka
2 lovorova lista
1 pileća kocka za supu
125 mililitara belog vina
1/2 kašike šafrana
2 češnja belog luka
2-3 grančice majčine dušice
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Batacima odsečemo krajeve kostiju, posolimo, pobiberimo i pržimo u šerpi na zagrejanom maslinovom ulju.

Glavicu crnog luka isečemo na rezance. U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu i dodamo vino. Tikvice isečemo na krugove i stavimo u šerpu sa vodom da se obare. Dodamo masline i posolimo.

Ispržene batake izvadimo iz šerpe i stavimo u činiju. Na preostaloj masnoći u šerpi pržimo isečen luk. Alatkom izgnječimo češnjeve belog luka i dodamo u šerpu. Dodamo šafran, vratimo batake u šerpu, promešamo, dodamo lovorove listove, majčinu dušicu, konzervirane paradajze isečene na polovine i promešamo. Zatim u šerpu sipamo supu, posolimo i pobiberimo.

Posle 10-ak minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta. I šerpu sa tikvicama i maslinama sklonimo sa šporeta. Rešetkastom kašikom vadimo batake iz šerpe i serviramo na tanjir. Zatim na tanjir serviramo tikvice i masline. Prelijemo sosom iz šerpe. Dekorišemo grančicom majčine dušice i poprskamo maslinovim uljem.

Prijatno!