BEG IZ CIVILIZACIJE

Odluče da i oni pobegnu iz ove grozne civilizacije. Brižljivo su pripremali plan kako to da izvedu i šta da ponesu sa sobom.

Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće,
a prava katastrofa kad ne zna šta može.
Jovan Dučić

Bili jednom muž i žena, čija su deca već odrasla i počela samostalni život.

iz civilizacije

Gledaju oni svaki dan televiziju, upozorenja stručnjaka na sve veće klimatske promene, na sve ozbiljnija i nepopravljivija zagađenja životne sredine, na svakodnevno nestajanje desetina biljnih i životinjskih vrsta. Zagađenja vazduha, zagađenja zemljišta, zagađenja voda… Samo prekomerna upotreba plastičnih masa za ambalažu, koje se u prirodi ne mogu razgraditi ni za hiljadu godina, dovoljan je razlog za uzbunu. I tako dalje, i tako dalje…

Slušali i gledali zastrašujuće primere na pojedinim TV stanicama i razmišljali šta da urade. Da dozovu ljude svesti i razumu, nikako ne mogu, da promene svet takođe ne mogu. Nakon dužeg kontanja sete se Robinzona Krusoa, kako je živeo bez civilizacije na napuštenom ostrvu i da mu je, barem prema filmovima, bilo lepo.

Zato odluče da i oni pobegnu iz ove grozne civilizacije. Brižljivo su pripremali plan kako to da izvedu i šta da ponesu sa sobom. Prvo je trebalo naći neko ostrvo bez civilizacije, zatim prevozno sredstvo za odlazak do ostrva, i na kraju, šta im je sve potrebno za početak divljačkog života, kako su ga u šali nazvali. A da takav poduhvat nije šaljiv, kao ni Kovid 19, shvatiće tek kasnije.

Što se prevoza tiče, imali su gliser, a za preživljavanje u divljini spremili su gomilu litijumskih baterija i LED sijalice, jer su najekonomičnije. Naravno, spremili su i solarne panele, za proizvodnju struje. Onda su se dosetili da im za to trebaju i akumulatori, i to većeg kapaciteta. Naravno, pripremili su dovoljno odeće, obuće, posteljine, kozmezičkih preparata, i ostalih sitnica. Najveći problem je bilo kako rešiti pitanje hrane. Pripremili su gomile kojekakvih koncentrata i smrznute hrane, nadajući se da će tamo moći da gaje kokoši i zečeve, te da će valjda nešto i upecati u okeanu.

Kad su završili sve pripreme, otisnu se oni na put. Stigavši na odredište, odjednom su shvatili šta se zaista događa: oni ne beže iz civilizacije, već samo prenose improvizovanu civilizaciju na pusto ostrvo…