KONSEKVENCE LOŠE NAVIKE

Naučnici su otkrili da nedostatak određenog nutrijenta, poput omega-3 masnih kiselina, može da bude gori po zdravlje od pušenja.

Na očekivani životni vek utiče mnogo različitih faktora. Neki, kao što su genetika, bolesti i povrede, su van naše kontrole, dok na druge, kao što su ishrana i vežbanje, možemo u velikoj meri da utičemo.

nedostatak masnih kiselina

Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo da izaberemo za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok kancera pluća u svetu, već može da poveća i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ali naučnici su otkrili da nedostatak omega-3-masnih kiselina može biti gori po zdravlje od ove navike.

Istraživanja su pokazala da nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može skratiti životni vek više od pušenja.

Konzumiranje cigareta skraćuje životni vek za četiri godine, dok nizak nivo omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnim ribama poput lososa i skuše, može da skrati život za pet godina.

Istraživanje, objavljeno u „American Journal of Clinical Nutrition“, koristilo je statističke podatke Framingamske studije srca (FHS), jedne od najdugovječnijih studija na svetu.

FHS je pružio jedinstven uvid u faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framingamske ocene rizika zasnovane na osam osnovnih faktora rizika: godine, pol, pušenje, lečenje hipertenzije, status dijabetesa, sistolni krvni pritisak, ukupni holesterol i HDL holesterol.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

„Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim zrncima bile su podjednako korisne kao i one sadržane u nivoima lipida, krvnom pritisku, pušenju i statusu dijabetesa u predviđanju ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao faktora rizika i trebalo bi da ga smatra važnim kao i drugi utvrđeni faktori rizika, možda čak i više“, rekao je koautor studije dr Bil Haris, predsednik Instituta za istraživanje masnih kiselina.

Raniji izveštaj iz 2018. otkrio je da ljudi sa visokim indeksom omega-3 imaju 33 odsto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je takođe istaklo da je unos omega-3 u svetu povezan sa različitim očekivanim životnim vekom.

„Interesantno je primetiti da je u Japanu, gde je prosečan indeks omega-3 veći od osam odsto, očekivani životni vek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gde je prosečan indeks omega-3 oko pet odsto“, dodao je. glavni autor studije dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gvelf u Kanadi.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su:

• riba i drugi morski plodovi (naročito masne ribe kao što su losos, skuša, tunjevina, haringa i sardine)

• orasi i semenke (laneno seme, čia seme i orasi)

• biljna ulja (laneno ulje, sojino ulje i ulje repice)

Izvor: Index.hr