UTICAJ I PODSTICAJ

Adolescenti kod kojih se uočava socijalna anksioznost verovatno će prijaviti određene depresivne simptome dve godine kasnije.

Studija koju je vodio Univerzitet u Istočnoj Engleskoj baca svetlo na hitnu potrebu za ranim intervencijama kako bi se rešila socijalna anksioznost kod mladih ljudi.

socijalna anksioznost

Socijalni anksiozni poremećaj ili socijalna anksioznost često počinje tokom adolescencije, manifestujući se kao intenzivan strah i nelagodnost u društvenim situacijama.

Ova studija pruža dragocen uvid u to kako simptomi socijalne anksioznosti mogu preneti rizike za razvoj drugih važnih problema mentalnog zdravlja ako se ne adresiraju.

Autor studije Argiris Stringaris, koji je profesor dečje i adolescentne psihijatrije na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da njihovi nalazi sugerišu da bi rano rešavanje socijalne anksioznosti moglo biti ključno u sprečavanju razvoja samoubilačkih misli i drugih depresivnih simptoma.

Depresivni simptomi godinu dana nakon studije takođe su delimično objasnili vezu koju imaju rana socijalna anksioznost i kasniji simptomi depresije.

Ovi nalazi naglašavaju da socijalna anksioznost igra značajnu ulogu u postojanju simptoma depresije kod adolescenata.

Studija se zasniva na metaanalitičkom pregledu i ona je analizirala podatke iz 2.400 kohortnih skupova podataka. Ova ubrzana longitudinalna studija regrutovala je mlade ljude starosti između 14 i 24 godine iz oblasti Londona i Kembridžšira između 2012. i 2017. godine.

Učesnici su procenjivani u periodu od dve godine, jednom na početku, drugi put godinu dana kasnije, a poslednji put na kraju dve godine.