SUPLEMENTACIJA I BENEFITI

Vitamin B, odnosno većina ovog vitaminskog kompleksa, sposoban je da umanji rizik od pojave glaukoma, teškog oboljenja oka.

Glaukom je stanje koje pogađa oči i predstavlja značajan problem ako se ne otkrije i ne leči. Stanje karakteriše oštećenje optičkog nerva koje potencijalno može dovesti do gubitka vida, često nepovratno. Glaukom postaje sve češći sa starenjem stanovništva.

vitamin b glaukoma

Međutim, nedavne studije pokazale su da uključivanje specifičnih vitamina B u nečiju ishranu može značajno smanjiti verovatnoću razvoja glaukoma. Jedna takva studija ispitala je podatke preko 5.000 Amerikanaca starijih od 40 godina koji su učestvovali u Nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani, sveobuhvatnoj studiji zasnovanoj na populaciji u SAD.

Njen fokus je bio na istraživanju da li dnevna potrošnja vitamina B, uključujući B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), B12 (kobalamin) i sintetički oblik B9 (folna kiselina), može ublažiti rizik od razvoja glaukoma.

Autori studije iz Kine otkrili su da je unos vitamina B1 i B2 povezan sa smanjenjem glaukoma kod muškaraca. Takođe su otkrili da je vitamin B2 pokazao posebno primetan efekat, povezan sa smanjenjem rizika od glaukoma od 28 procenata po povećanju riboflavina od jednog miligrama.

„U našoj studiji činilo se da je odnos između unosa vitamina B1, B2 i glaukoma koji su sami prijavili izraženiji kod muškaraca“, napisali su istraživači.

Nasuprot tome, žene nisu primetile isto smanjenje rizika od glaukoma sa povećanim unosom vitamina B. Dalje su primetili da je kod žena veza između unosa vitamina B2 i rizika od glaukoma bila nelinearna, što ukazuje na smanjenje rizika sa većim unosom.

Oftalmolog dr Alina Đugarijan rekla je da su nalazi studije potvrdili prethodna istraživanja koja povezuju vitamine B sa smanjenim rizikom od glaukoma.

Ipak, očni lekar koji nije bio uključen u studiju, naglasio je neophodnost velikih, prospektivnih studija sa dugim periodima praćenja kako bi se razjasnio uticaj suplementacije vitamina B na progresiju glaukoma i njegovu dugoročni efekti na zdravlje optičkog nerva.

Potrebno dugotrajno istraživanje

Đugarijan je, međutim, istakla da doze vitamina B koje se koriste u nedavnim studijama o glaukomu premašuju preporučene dnevne granice, a i potencijalno predstavljaju opasnost od toksičnosti.

Oftalmolog i specijalista za glaukom dr Robert A. Honkanen istakao je dvosmislenu prirodu upotrebe vitamina za očne bolesti, opisujući je kao „sivu zonu“. Uprkos tome što se preporučuju određeni vitamini za sprečavanje makularne degeneracije, on je naglasio odsustvo validiranih, dugoročnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost u lečenju glaukoma.

Dok neki vitamini poseduju antioksidativna ili neuroprotektivna svojstva, definitivni dokazi koji podržavaju njihovu korist ostaju nedostižni.

Imajući u vidu ovu neizvesnost, dr Honkanen je predložio da budete oprezni i potražite lekarski savet kako bi se ublažio rizik od predoziranja, posebno imajući u vidu potencijalne efekte na zgrušavanje krvi povezanih sa drugim vitaminima, kao što je vitamin E.

Takođe je naglasio važnost zdravog načina života, uključujući navike kao što su uzdržavanje od pušenja, redovne fizičke aktivnosti i održavanje uravnotežene ishrane, za koju se pokazalo da smanjuje rizik od razvoja glaukoma.