PITANJE BEZBEDNOSTI

Stručnjaci iz NSA ističu da isključiti telefon ne znači rešavanje opasnosti, ali ćete tu mogućnost uveliko smanjiti.

Hakeri znaju mnogo načina da hakuju vaše uređaje, zbog čega je potrebno isključiti telefon bar jednom u nedelji dana.

isključiti telefon

Iako ste oprezni, uvek postoji šansa da vam neko upadne u telefon ili računar. Najčešće se to događa ako kliknete na pogrešnu vezu ili preuzmete opasnu aplikaciju. Ali postoje i načini za koje znaju samo hakeri.

Nedavno su se na internetu pojavile upute koje je pre nekog vremena napisala Američka agencija za nacionalnu bezbednost (NSA). Iako nisu najnoviji, još uvek vrede.

Jedno od zanimljivijih uputstava za bezbednost telefona (Androida i iPhonea) kaže da telefon treba isključiti, a zatim ponovo uključiti barem jednom nedeljno. Time se uveliko smanjuje mogućnost takozvanog „zero-clicka“ i drugih napada, pomoću kojih hakeri mogu instalirati štetan softver na vaš telefon.

Zero-click napadi su hakerski napadi koji iskorištavaju slabosti operativnih sistema (posebno Android) i instaliraju zlonamerni softver na uređaj bez znanja korisnika. Pametni telefoni su najčešća i poznata meta ovakvih napada. Ovi uređaji koriste razne komunikacijske aplikacije, uključujući SMS, telefon, razmenu poruka i aplikacije društvenih medija, koje su osetljive na hakere.

Neke takve aplikacije omogućavaju primanje podataka iz nepouzdanih izvora i njihovu obradu pre obaveštavanja korisnika. Hakeri to iskorišćavaju i šalju pažljivo izrađene poruke ovim aplikacijama, obično tekstualne poruke ili slikovne datoteke, sa zlonamernim kodom koji telefon instalira na uređaj bez znanja vlasnika.

Istovremeno, stručnjaci iz NSA ističu da se gašenjem telefona neće rešiti opasnosti, ali ćete tu mogućnost uveliko smanjiti.

Ažurirajte, isključite Bluetooth, budite oprezni na javnim Wi-Fi vezama…

Jedan od načina da se smanji rizik od napada je redovno ažuriranje operativnih sistema i aplikacija.

Uz ažuriranja, instalirajte nove sigurnosne sisteme koji sprečavaju napade hakera. Preuzimanje novih aplikacija iz službenih prodavnica aplikacija kao što su Google Play i App Store je takođe korisno.

Opasnost vreba i kada se povezujete na javne Wi-Fi mreže i punjače za USB ili ako imate stalno aktiviranu Bluetooth vezu. Stručnjaci savetuju da ovu bežičnu vezu uključite samo kada je apsolutno neophodno da povežete telefon sa drugim uređajem.

Ipak, trebalo bi da budete najpažljiviji kada otvarate linkove ili priloge primljene putem SMS-a ili e-pošte.

Nikada ne otvarajte one koje dobijete od nepoznatih pošiljalaca i pazite na one koje vam šalju poznati pošiljaoci. Ako niste sigurni, nemojte otvarati ove linkove ili priloge, već nazovite pošiljaoca i pitajte šta vam je poslao.

Ako zaključate telefon, trebalo bi da koristite biometrijske metode (otisak prsta ili fotografija lica) ili jak PIN sa najmanje šest znakova, koji bi trebalo da bude što je moguće raznolikiji (kombinacije velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova kao što su ”@” , “#”, “&”). Takođe, isključite aplikacije za navigaciju i lokaciju kada vam nisu potrebne.

Izvor: Zimo