Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti

Mumio (Mumijo)


RUSKI MUMIO

Mumio ili Mumijo je prirodni preparat iz Rusije. Tajna čudotvorne ruske smole – Mumio je prirodni lek za sve bolesti

.

Dugo skrivana tajna ruskih specijalaca i komandosa. Tajna supstanca zaslužna za uspeh ruskih atletičara i sportista. Crni anabolik koji se ne može detektovati. Čudesni lek za imunitet. Leči rak. Ubrzava zarastanje kostiju, tkiva i regeneriše ćelije. Eliksir mladosti. Najjači biostimulator na svetu. Magični adaptogen. Moćni preparat koji ruski lekari koriste za čudesna isceljenja svojih pacijenata. Nalazi se samo na tajnim lokacijama planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. To je sve Mumio, po jednima okamenjeni izmet slepog miša, a po drugima mumificiran vosak i med divljih pčela.

Mumio u tabletama blister pakovanje

Mumio u tabletama – blister pakovanje

Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.

Krenimo prvo redom, da objasnimo šta je mumio ili mumijo kako ga ponekad nazivaju. To je prirodna smola, nalik asfaltu, koja nastaje u procepima stena i u pećinama Tibeta, Altaja i Srednje Azije na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. Postoji često lažna tvrdnja da se mumio nalazi samo na Altajskim planinama. Naprotiv, on je dosta čest na mnogim planinama i vencima, od Rusije do Tibeta. Crne je ili tamno smedje boje, sa karakterističnim mirisom i ukusom izmedju smole, asfalta i nafte. Sam ukus mumia je gorak, ali ne preterano. Mnogima ne prija miris i ukus mumia i ne mogu da se naviknu na njega. Autor ovog teksta nema pak problem da ga u vidu bombonice rastopi u ustima, mada njegov miris i osećaj ukusa na nepcima dugo traje.

Smolaste je strukture, čvrste konzistencije do nekih 25-30 stepeni ako je čist, bez primesa, ali na višim temperaturama prelazi u tečniju konzistenciju, pravu i lepljivu smolu. Od sirovog mumia se filtracijom dobija čisti mumio, smola koja se kao takva pakuje u kutije, prave se tablete i kapsule, ili se razredjen dodaje u razne preparate kao što su masti, balsami ili tinkture. Razlaže se u vodi. Često alternativci i planinci mumio mešaju sa medom ili rakijom i tako spravljen preparat koriste kao preventivu za jačanje imuniteta. Ima puno falsifikata mumia na tržištu, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

Po sastavu je mumio kompleksan mozaik organskih i neorganskih materija koje su kroz proces polimerizacije, mešanja i taloženja tokom dugog vremena dobile smolastu strukturu. Sastoji se od 20 do 25 mikroelemenata, raznih organskih sastojaka, vitamina u tragovima i 6 aminokiselina. Još uvek nije do kraja objašnjen sam proces nastajanja mumia, iako su posmatranja pokazala da se radi o istom procesu fosilizacije koji se dešava kod različitih sirovinskih osnova bilo da su biljni ili životinjski ostaci u pitanju. Naime, mumio je uglavnom kombinacija sastojaka životinjskog, biljnog i mineralnog porekla, mada ima i slučajeva kada je on samo biljnog, ili samo životinjskog i mineralnog sastava. Pojedini autori tvrde da je mumio produkt mumificiranja košnica i voska divljih pčela (iako one retko kada žive na visokim planinskim predelima) ili produkt izmeta slepih miševa, kojih takodje nema u visokim predelima. Jedno vreme je bila popularna i teorija da mumio nastaje kao proces ocedjivanja zemnih ostataka životinja i biljaka, koje se zajedno sa zemljom, procedjuju kroz stenoviti plafon pećina i kapaju na pod pećine praveći sloj mumia, što takodje nije naišlo na potvrdu, jer se mumio nalazio i na otvorenim lokacijama, u procepima i slično, gde nije imao odakle da se ocedi ili procedi. Inače, komercijalno propagandna tvrdnja da do njega mogu doći samo skupljači koji znaju tajne lokacije gde uspeva i da se to čuva kao porodična tajna, je deplasirana, pogotovu za nekadašnji SSSR i sadašnju Rusiju, gde se sve znalo i kontrolisalo od strane vlasti i države.

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Najbliža istini je hipoteza da mumio nastaje od ostataka biljaka, minerala i životinja na prostorima visokih i suvih planina gde zbog nedostatka kiseonika i jakog UV zračenja nema fermentacije, već se vrši polimerizacija i prirodna fosilizacija prirodnih sastojaka, proces sličan nastajanju treseta i prirodnog asfalta. Uglavnom se mumio nalazi na slabo pristupačnim planinskim mestima i ubire se tako što se struže sa stenja na kome je. Cena neprečišćenog mumia koje se prodaje iz prve ruke biva negde oko 3,000 dolara po toni. Prečišćavanje sirovog mumia od kreča, zemlje, peska, i drugih nečistoća se vrši za primenu čiste smole u alternativnoj medicini i cena mu tada skače, ali je i dalje vrlo jeftina supstanca. Na primer, kod nas kutijica Altajskog mumia od 20 tableta, gde je težina tablete 0,2 grama košta u apoteci oko 4 eura. U Moskvi sam u Medjunarodnom parku za 4 eura kupovao 100 takvih tabletica. Piju se obično 2 do 3 tabletice dnevno za razne tegobe. Postoje i kapsule, masti, čak i vaginalete od mumia.

mumio tablete

Mumio tablete – rumunski brend

U srednjem veku je mumio bio popularan lek jer je bio vrlo mističan, posebno način na koji nastaje i zbog mesta na kojima se nalazio. Stari narodi koji su najpre bili upoznati sa mumiom, koji se jedino nalazio na Altaju, Tibetu, Kirgistanu, a to su pre svega Iranci, Tibetanci, Rusi, Kirgizi, Persijanci, Arapi, svi su ga oni nazivali slično: kameno ulje, crni vosak, gorska krv, planinski sok, kameni vosak, planinske suze.

Bio je vrlo cenjen preparat kome su pridavana i magijska svojstva i služio je najpre za lečenje preloma, bronhitisa, rana, jačanje organizma, za želudac, opekotine, bubrege.

Savremena medicina, pogotovu ruski naučnici su od 1950-ih godina sprovodili brojna i sistematska istraživanja dejstva mumia i njegovu primenu u medicini i sportu, odnosno vojsci i za potrebe svemirskog programa. Kasnije su se u ta istraživanja uključili, svako na svoj način i japanci i amerikanci i ostali narodi. Došli su do sledećih opštih zaključaka, koje ću dosta slobodno interpretirati jer sam te studije davno čitao i možda neki podaci neće biti u potpunosti tačni, ali greška neće biti velika:

1.       Mumio ubrzava zarastanje kostiju za 22% ako se koristi oralno, 3 x  dnevno. Neki autori na internetu pišu da duplo ubrzava zarastanje kostiju, ali to jednostavno nije tačno.

2.       Podstiče regeneraciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rana, verovatno u sličnom procentu kao i kod kostiju.

3.       Dao je dobre rezultate u tretiranju paradentoze, čak u 70%+ slučajeva je zabeleženo vidljivo poboljšanje desni – ali ne i potpuno izlečenje što treba napomenuti.

4.       Pozitivno utiče na periferne nerve, neuralgije i nervne završetke, time što poboljšava prenos nervnih impulsa i podstiče brži oporavak od bolesti.

5.       Razredjuje krv povećavajući viskoznost iste, zbog čega je povoljno sredstvo kod arterioskleroze, bolesti vena i nekih oblika srčane slabosti. Medjutim, baš zbog toga mumio je ZABRANJEN hemofiličarima, trudnicama, i svim onima koji idu na operaciju da ne bi iskrvarili!!!

6.       Dokazano je da pomaže kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Povoljno deluje i kod šećerne bolesti i regulacije šećera. Stimuliše endokrini sistem ali nije utvrdjeno da mumio leči bolesti endokrinog sistema, što inače neki naši i ruski nesavesni lekari i nadrilekari koji rade u Beogradu, stalno ističu kao svojstvo mumia, pa njim bezuspešno leče ozbiljne metaboličke poremećaje, sterilitet i tumore. Kada pacijenti ne ozdrave, ti isti lekari optuže pacijente da nisu bili dovoljno revnosni. U stvari, pacijenti nisu bili dovoljno razumni gubeći dragoceno vreme na lažnim obećanjima i paramedicinskim senzacijama.

7.       Potvrdjeno je delovanje mumia kao opšteg biostimulatora koji podstiče ceo metabolizam. Podiže odbrambeni i imuni sistem organizma, zbog čega se preporučivao kao preventiva i pomoćno lekovito sredstvo kod plućnih bolesti, tuborkuloze i slično. Medjutim, baš zbog tih svojstava ZABRANJEN je svima koji imaju visok pritisak, jer isti još više diže, iako u nekim preparatima neodgovorno piše da on reguliše krvni pritisak, bio on visok ili nizak, dovodeći ga u normalu. To isto neodgovorno stoji i za primenu matičnog mleča, jer ako je nešto biostimulator, on ubrzava vaš pritisak, nikako ga ne snižava. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju KANCER jer stimuliše rast ćelija raka, kao što stimuliše rast i svih drugih ćelija!!! Ne verujte nesavesnim proizvodjačima koji pišu da mumio ima antikancerogena svojstva.

8.       Tokom eksperimenata sa sportistima i komandosima, dokazano je da mumio deluje dvojako, zbog čega je od amerikanaca i dobio naziv »Crni anabolik«.  Pre svega, mumio povećava za 20% sposobnost sportista da izdrže trenažni proces, to će reći da za 20% mogu više da treniraju bez posledica za organizam, a sa druge strane ubrzavaju za preko 25% proces oporavka organizma od umora, uz jednu sjajnu stvar, mumio ne ostavlja tragove u organizmu, potpuno se razlaže. Za amerikance je to bilo fascinantno, prirodni anabolik, koji podiže perfomanse sportista, a ne može se detektovati i nije na listi zabranjenih doping sredstava, zbog čega su mu dali naziv „Crni anabolik“, iako on ne deluje štetno kao klasični anabolici. Generalno, mumio nije štetan ako se ograničeno i umereno upotrebljava. Zbog toga se konzumiranje mumia ograničava na 15 dana, maksimalno 0,6 do 1 grama dnevno, nakon čega se pravi pauza od 7 do 10 dana. Vrlo je moguće da mumio može dugotrajnom upotrebom da dovede do pojave kamenaca u telu, a potvrdjeno je da preterana upotreba dovodi do nervnog rastrojstva.

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Altajske i Centralno-azijske planine su domovina mumia

Mumio je kod nas jedno vreme bio vrlo popularan. Švercovao se i prodavao na pijacama i buvljacima. Danas ima da se kupi u apotekama. Neka naša iskustva, koja ću izneti u vidu zaključka definišu i njegov opseg delovanja.

Pre svega, mumio vam zaista pomaže da se bolje odmorite i da lakše podnesete napore ali se moraju uzeti 2 tablete dnevno, ujutru i uveče, i to par dana da bi se osetili efekti. Razredjuje krv i diže vam pritisak. Ja sam se čudio što me glava nakon 3 dana korišćenja mumia počinje boleti dok nisam otkrio da mi se povećao krvni pritisak iznad normale. Nakon toga sam prestao sa mumiom, jer nisam hteo da rizikujem srčani ili moždani udar. Ubrzava metabolizam i brže zarastanje rana, to je sigurno. Mast omekšava tkiva ali nekima ta mast ipak nije pomogla kod hemoroida. Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane. Možda mumio svojim mineralima pomaže imunitet kao preventivno sredstvo, ali i pored korišćenja mumia autor ovog teksta je dobio ozbiljnu upalu pluća, od koje ga je tek antibiotik spasao, dok je lečenje sa mumiom bilo bez ikakvih rezultata i sve je vodilo u ozbiljnu fazu bolesti. Stoga, ne igrajte se zdravljem kod ozbiljnih bolesti, i ne eksperimentišite sa mumiom nego kod lekara. Moja prijateljica je na primer, popila skoro pola kila mumia ne bi li sredila endokrini sistem i dobila bebu, uz sve akupunkturu i ostale alternativne prakse koje joj je preporučila ruska isceliteljka, ali bez ikakvog rezultata. Odnosno, rezultat su bili potrošeni veliki novci i razočarenje pacijenta.

Da se vrlo jasno razumemo, Mumio je korektan i u nekim slučajevima delotvoran preparat ali je daleko od magičnog i čudesnog leka za mnoge bolesti. Da je stvarno čudesan, odavno bi bio u rukama farmaceutske industrije u vidu standardizovanih lekova, što naivan svet nikako neće da shvati, već sujeverno veruje u čuda.

Zlatko Šćepanović

Povezani članci - Pročitaj više

176 Responses to "Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti"

 1. LJILJANA  23. септембра 2010. at 13:28

  U potpunosti se slažem sa Vama nisam probala preparat ali imam nameru, dobiću ga iz Rusije u vidu tableta . Može li to moja ćerka da pije i kako obzirom da se leči od depresije šifra f 32 i f 29
  Hvala pozdrav Ljiljana

 2. Zlatko Šćepanović  23. септембра 2010. at 18:20

  @ Ljiljana

  Mislim da joj neće mumija posebno pomoći. Podići će je donekle energetski u smislu bolje odmorenosti, ranijeg ustajanja, više fizičke snage, ali koliko znam mumio ne utiče na nivo seratonina, koji je ključan hormon u lečenju depresije.

  Od prirodnih preparata, kantarion se koristi kao lek u lečenju blažih oblika depresija, 2 x 300 mg dnevno. Dejstvo je dokazano kroz kliničke studije i postoje preparati-lekovi na bazi kantariona (hipericin kao aktivni sastojak).

  Možete pokušati sa sledećim čajem (tradicionalna receptura firme „U ime Prirode“) – daću vam izmenjenu i pojednostavljenu formulu jer neke trave ne možete naći u prodaji, ali će svakako i ovako čaj delovati:

  25% Kantarion
  15% List borovnice
  15% Bosiljak
  15% Matičnjak
  10% Majčina dušica
  10% Žalfija
  10% Šipak

  Priprema: Kada voda bude blizu ključanja ubacite prvo šipak u vodu, nek se kuva 1 minut, pa dodajte žalfiju, prokuvajte još minut, pa dodajte sve ostale biljke, poklopite i odmah sklonite sa ringle, jer ostale eterične biljke se ne kuvaju. Nakon 7-10 minuta čaj procedite i pijte u toku dana 3-5 šoljica čaja, nezasladjen ili zasladjen medom. Čaj nakon par sati oksidira i promeni boju, ali se ne dajte zbuniti, ispravan je. U svakom slučaju možete ga uvek svežeg spremati. Uobičajene količine čaja stavljajte, supena kašika na pola litra vode ili čak i na litar. Ne spremajte jak čaj, imaćete kontraefekat, on mora da bude ukusan i pitak, prijatan za piće. Što je čajna mešavina kraće u vreloj vodi, čaj je ukusniji, a dužim stajanjem u vodi ne dobija na lekovitosti, naprotiv.

  Efekti koji slede je veći nivo energije, jasnije misli i duža budnost. Ako bude problema sa nesanicom, a može da se desi, isključite večernje čaše čaja. Terapija će dati rezultate nakon 2-3 nedelje ili ih neće biti (na žalost ima oblika bolesti koje.ne reaguju na terapiju). Nikako ne prekidajte sa lekovima koje pije i upoznajte svog lekara sa tretmanom koji preduzimate.

  Za potpuniji efekat terapije neka dnevno pojede po 1/4 glavice celera, kao salatu ili samostalno. Svakako bi bilo dobro jesti dnevno i svežu šargarepu, cveklu, jabuke i borovnice (kupine, maline). Ujutru neka jede kačamak od prosa, kašu od ječma, kašu od žita, integralnog pirinča sa povrćem, pavlakom, jogurtom. Nek izbegava slatko i slatkiše, oni je „drže“ u depresiji.

  Sve ostalo je izmedju vaše ćerke i Prirode. Javite mi rezultate, da znamo da li je njoj bolje i da svi saznamo da li terapija radi.

  U zdravlje!

 3. rodoljub  9. новембра 2010. at 13:13

  Čini mi se da sam video u apotekama ovaj preparat. Pretpostavljam da ima više proizvođača. Da li znate koji preparat je najčistiji, najbolji, ili je svejedno? Ima li podataka o uticaju mumia na Parkinsonovu bolest, i da li inače znate da li postoji alternativni način lečenja Parkinsonove bolesti?

 4. Zlatko Šćepanović  9. новембра 2010. at 15:27

  @ rodoljub

  Tačno je, ima ga u apotekama. Mislim da za nijansu jače delovanje ima Altajski mumio, ali je i skuplji od no name proizvodjača.

  Nema podataka da mumio pomaže kod Parkinsonove bolesti, a ni na drugo pitanje vam na žalost ne mogu pomoći, jer stvarno ne znam šta od alternativnih terapija može da pomogne kod Parkinsonove bolesti.

 5. Amanovic Marijana  10. фебруара 2011. at 13:31

  Postovani,ja i suprug se sest(6)godina lecimo od steriliteta,odgovorite mi molim Vas da li mumio pomaze u nasem slucaju.Unapred zahvalna Amanovic Marijana.

 6. Zlatko Šćepanović  10. фебруара 2011. at 22:41

  Draga Marijana, imam prijateljicu koja je uzimala mumio na nagovor jedne ruske isceliteljke koja joj je uz tretmane akupunkture prepisala i uzimanje mumia i obećavala uspeh. Rezultat: neuspeh.

  Mumio možda može slučajno da pomogne nekome sa sličnim problemom ali mumio pre svega nije ničim dokazano sredstvo za lečenje steriliteta. Tim pre što uzroci za sterilitet mogu biti brojni i vrlo različiti.

  Razmotrite veštačku oplodnju, 6 godina je dug period. Vreme leti. Znam neke osobe koje su propustile dobijanje deteta zbog tvrdoglavosti i uporne želje da dobiju dete prirodnim putem. A dete je živo biće, pa iako je začeto u epruveti.

 7. Andrija  28. фебруара 2011. at 19:25

  Mnogo zahvaljujem na objektivnom pisanju, jer danas se sve komercalizuje pa i liječenje.
  Ja sam dijabetičar imate li kakve savjete za mene, tražim od Vas jer pišete realno.
  Hvala.

 8. Zlatko Šćepanović  28. фебруара 2011. at 21:29

  @ Andrija

  Pa samo bih ponovio ono što sam napisao za svog prijatelja koji je imao dijabetes, izazvan stresom, gde mu je funkcija pankreasa bila očuvana ali je postojao problem u prenosu nekih enzima. Negde nam je palo na pamet da je to možda posledica usporenog rada nekih žlezda ili nedostatak mikroelemenata, pa smo došli do toga da počne da pije mumio, kao što sam napisao:

  „Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane.“

  Recept je bio: 1 tableta mumio razredjena u šolji vode, pio je po 1/3 čaše za svaki glavni obrok. To je generalno mala doza mumia koja skoro da i ne izaziva primetne efekte, ali njemu je pomoglo.

  Ne znam da li bi i vama pomoglo. Možete pokušati nedelju dana i ispratiti rezultat. Naravno, obavezna je upotreba lekova, mumio vas ne oslobadja istih. Može samo da popravi neke procese u organizmu. Stim da budete svesni da zbog toga što je mumio stimulans, on može i da vam poveća lučenje insulina ili sagorevanje šećera. Budite oprezni.

 9. Nenad  6. јуна 2011. at 18:13

  Procitao sam na nekim sajtovima da mumio moze da pomogne(uspori) u sprecavanju opadanje kose pa me interesuje koliko ima istine u tome?

 10. Zlatko Šćepanović  6. јуна 2011. at 20:01

  @ Nenad

  Sumnjam u te tvrdnje osim u dva slučaja:

  – ako je gubitak kose izazvan nedostatkom minerala u ishrani (dugotrajne dijete ili postovi), i

  – ako je u pitanju neka infekcija kože glave gde rastvor ili mast mumia može da pomogne.

  Kao dodatak ishrani, mumio može da ojača suvu i izlomljenu kosu i malo joj popravi izgled i stanje.

  Zbog nepotvrdjene teze i verovanja da mumio reguliše endokrini sistem, misli se da mumio može i da pomogne kod uobičajenog opadanja kose, jer će regulisati te disbalanse hormona, medjutim to nije tačno.

 11. Tiija  9. јуна 2011. at 12:40

  Na pregledu kod ginekologa, bakterioloski bris je u redu, II grupa, medjutim papa test III grupa, kaze dr. virusna upala grlica materice i uvecana sluzokoza grlica. Dala mi je pored macmiror vaginaleta i primenu vaginaleta mumio. Zanima me vase misljenje, da li postoji mogucnost da mumio pomogne?

 12. Zlatko Šćepanović  9. јуна 2011. at 16:55

  @ Tiija

  Postoji mogućnost da mumio pomogne.

  Preporučujem i čaj za ispiranje: kantarion, hajdučka trava i kamilica.

 13. jelena  23. јуна 2011. at 23:24

  Hvala na iscrpnom pisanju o mumiu. Mene konkretno zanima da li bi mi mumio pomogao,posto imam problem sa aknama

 14. Zlatko Šćepanović  24. јуна 2011. at 10:03

  @ jelena

  Ne bi vam verovatno pomogao Mumio za akne.

  Ne budite lenji, sada vam je leto, angažujte se i nadjite sebi lek u prirodi:

  Tradicionalni narodni Recept za akne – poklon kompanije Priroda na Dar za vas:

  1. Losion za akne – u 1 litar 70 ili 80% alkohola stavite očišćen i narezani koren, list i plodove čička – 50%, bokvice – 30% i hajdučke trave – 20%, tako da sve bude popunjeno. Neka odstoji 10 dana u alkoholu smeša, procedite je. Potom skuvajte čaj od čička ili hajdučke trave, svejedno je, pa kada se čaj ohladi, pomešajte tinkturu i čaj u razmeri 1:1, da bi dobili losion.

  Losionom mažete lice ujutru i uveče.

  2. Pijte čaj od hajdučke trave, nane i nevena – kao mešavinu ili pojedinačno, šta vam bude lakše.

  3. Napravite sebi prirodnu kremu od nevena i njom mažite uveče i ujutro lice. Ujutru kada se upije krema, skinite je tuferom sa lica, da vam ne bude masno lice.

  Recept za nevenovu kremu:

  Dobro zagrejte pola litra maslinovog ulja. Stavite pregršta listova nevena – jedan dan prosušeni. Možete tome dodati i hajdučku travu i kantarion, ali se ove dve trave kuvaju samo par minuta. Mešajte na tihoj vatri 7-8 minuta, dodajte na kraju parče maslaca, malo voska – zrno klikera, malo propolisa u čvrstom stanju ili u kapima, ostavite malo da se ohladi i procedite.

  Kvalitetniju i bolju kremu nećete naći u prodavnicama.

  Javite nam rezultat 🙂

  P.S. Naravno, uklonite mesne preradjevine, čokolade, sladolede, torte i gazirana pića iz ishrane, jer se ta hrana izlučuje kroz akne.

 15. jelena  24. јуна 2011. at 16:07

  Hvala,naravno da cu javiti rezultat 🙂 . Inace,svasta sam probala,od raznih skupih krema,do lasera. Kreme mi i nisu bile od velike pomoci,laseri da,ali posto je leto,na pauzi sam do septembra. Hvala,jos jednom

 16. stefan  26. јуна 2011. at 19:27

  nedavno sam imao udes i polomio butnu kost,zanima me da li ce mi pomoci konzumiranje ovog leka u cilju brzeg zarastanja(butna kost mi se raspala)??? unapred zahvalan stefan …

 17. Zlatko Šćepanović  26. јуна 2011. at 23:07

  @ stefan

  Kao što piše u tekstu, pomoći će. Uz ruske naučnike i japanski istraživači su dokazali da mumio ubrzava srastanje kostiju.

  Samo vodite računa oko dve stvari:

  – ne koristite ga ako postoji mogućnost unutrašnjeg krvarenja, ako vam je tkivo oko kostiju u ranama – sačekajte da se mišićno tkivo rehabilituje, i

  – pravite pauze u korišćenju mumia na svakih dve nedelje – nedelju dana pauze

  Srećan oporavak.

 18. Kontesa  28. јуна 2011. at 21:19

  Imam problem sa hormonima i neurednim ciklusom. Dr mi je rekao da pijem Mumio 3 meseca bez prestanka pa da napravim pauzu mesec dana, kaze da bi to trebalo da mi sredi ciklus. Sta vi kazete na to? Hvala.

 19. Zlatko Šćepanović  28. јуна 2011. at 23:52

  @ Kontesa

  U tekstu je napisano kako se mumio pije i zbog čega je tako.

  Za vašeg Dr bih rekao da je neodgovoran i da ne zna šta radi kada misli da mumiom reši hormonalne probleme. Obratite se ozbiljnom lekaru da vam prepiše terapiju.

  Uz put pijte jak čaj 3 puta dnevno od virka – 50%, kantariona-30% i hajdučke trave-20%. Tim čajem ispirajte svakodnevno i matericu.

 20. Kontesa  30. јуна 2011. at 20:36

  Tako sam i mislila… Hvala na savetu. Pozz!

 21. dusan  8. октобра 2011. at 09:44

  koristio sam taj preparat 2001 god.kao lek za sterilitet.Dolazio sam u beograd kod neke doktorke koja je imala urednu ordinaciju,samo sam bacio pare,opelješila me.Dobar dan 100 maraka plus još oko 100 za preparat.STRAŠNO.

 22. Boban  11. октобра 2011. at 21:34

  Pre 5 godina bili smo svi u kući toliko bolesni da smo već mislili da nam je kraj!
  Simptomi su bili: bolovi u celom telu i malaksalost, praćeno povišenom temperaturom 39.5 – 40
  3 dana sam jeo samo jabuke da bi 4. dana ustao iz kreveta, čuo sam na radiu ili TV-u raklamu za mumiu, otišao do apoteke i kupio mumiu altaisku u tabletama… ozdravili smo svi bez ikakvog drugog leka…

  To je moje lično iskustvo sa mumiom

 23. jane64  23. октобра 2011. at 16:40

  supruga je operisala tumor debelog creva.Posle operacije analize su dobre i ne vidi se prisustvo tumora vise nigde.Konzilijum joj odredio 5 seansi hemoterapije .Dali sme da koristimumio?

 24. Zlatko Šćepanović  23. октобра 2011. at 23:53

  @ jane64

  Bilo je navedeno u tekstu da je mumio biostimulator, stimuliše ćelijsku aktivnost i metabolizam, što će reći da je vrlo izvesno da mumio podstiče i rast tumorskih ćelija.

  Ne treba ga piti. Preporučio bih vam da pijete čaj koji je Marija Treben savetovala pacijentima sa tumorom – iz jednog teksta sa ovog bloga:

  „Što se tiče unutrašnje upotrebe, ujutro, pola sata pre doručka i uveče, pola sata pre večere, piti po šolju čaja od rastavića, a preko dana litru i po do dve litre čaja od mešavine 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive (sve dobro pomešati).“

  Sve čajeve imate da kupite u biljnoj apoteci Instituta za lekovito bilje. Čaj od nevena, hajdučice i koprive je moj favorit, ima regenerativno dejstvo.

 25. mario  19. новембра 2011. at 23:20

  pozdrav
  bolujem od ulceroznog kolitisa 7 god,pa me zanima moze li mumio biti od kakve pomoci??
  hvala unapred,sve najbolje,pozdrav!

 26. Zlatko Šćepanović  20. новембра 2011. at 00:13

  @ mario

  Neće vam mumio štetiti oko zapaljenja debelog creva, možete ga koristiti. Ne verujem da će vas izlečiti ali može da pomogne uz terapiju. U svakom slučaju u akutnoj fazi napada obavezno piti lekove, jer zna da bude ozbiljnih posledica. U mirnoj fazi idite na pomoćnu terapiju biljem i ishranom.

  Dijeta je neophodna i uporno pijenje čaja za ulcerozni kolitis. Potražite čaj u biljnoj apoteci Instituta Josif Pančić.

  Ako vam to nije blizu, koristite jaku mešavinu kamilice, majčine dušice i nane. Ako možete da nadjete, dodajte rtanjski čaj i matičnjak u mešavinu. Prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 3,4 sata, jer je poenta u ekstrakcii tanina iz biljaka. Pijte najmanje litar i po do dva čaja dnevno u manjim dozama.

 27. Marjana Jevtić  20. новембра 2011. at 09:56

  Da li mumio može pomoći kod mioma?
  Koje je vaše mišljenje o MgCl2?
  Hvala.

 28. Zlatko Šćepanović  20. новембра 2011. at 15:09

  @ Marjana Jevtić

  Miom – mumio omekšava tkiva kada se aplicira kao krema ili mast. Ali i stimuliše rast ćelija. Logika kaže da ga ne koristite za miome. Inače, ne znam da ima zapisanih rezultata u tretiranju mioma.

  MgCl2, Magnezijum hlorid ili gorka so – derivat soli. Pretpostavljam da ciljate na to da li je to neka čudotvorna supstanca koja može lečiti ozbiljne bolesti. Ne znam, nemam iskustva i generalno sumnjam. Mg sam po sebi je potreban kod osoba koji imaju grčeve mišića, tremore i slično, ali umereno, samo onoliko dok se stanje ne stabilizuje, jer može oštetiti bubrege.

  Sigurno da može dosta pomoći onima koji imaju metabolički poremećaj i manjak Mg, ali ne verujem da je za normalne ljude nešto posebno. No, rekoh, ne znam 🙂

 29. Dr med Dragan Stojicevic  20. новембра 2011. at 17:15

  Ja moram da sam amli skeptican po pitanju ovih lekove, ali to je moje misljenje.

 30. Danijela  10. децембра 2011. at 20:51

  Da li mumyo može pomoći kod osteoporoze? Imam 33 god.
  Hvala!

 31. Zlatko Šćepanović  11. децембра 2011. at 20:53

  @ Danijela

  Možete pokušati, imalo bi smisla. Jedna tableta 0,2 gr dnevno bi bila dovoljna. Nakon 15 dana pravite 7 dana pauzu.

  Takodje, suprotno savremenim tvrdnjama, trebalo bi da jedete ribu, masne sireve i punomasno mleko, po preporucima starih i iskusnih lekara 🙂

 32. Danijela  12. децембра 2011. at 16:42

  Hvala na odgovoru. Isprobat ću, nemam šta za izgubit.
  Lijep pozdrav!!!!

 33. jovan  24. децембра 2011. at 11:04

  Imam tikove već 20 godina. U pitanju je facijalni ili živac lica. Sve sam pokušao, ali rezultata nema.
  Pošto sam pročitao da mumio utiče na periferne nerve, da li bi mi mogao pomoći.

  Imam 40 godina. Pozdrav

 34. Zlatko Šćepanović  24. децембра 2011. at 20:35

  @ jovan

  Pokušajte sa mumiom. Pokušajte i da stavljate obloge od švedske grančice, i da pijete čaj od matičnjaka. Uzmite i tablete sa magnezijumom. Nema garancije, ali pokušajte.

 35. Veca  11. јануара 2012. at 13:26

  Pozdrav…imam 20 godina,a pre 3 godine mi je dijagnostikovana osteoporoza…i kako su se lekari menjali,oni su menjali i dijagnozu sa osteoporoze na osteopeniju i tako stalno….Ja sam medjutim bila sportista od 5 godine i ishrana mi je bila raznovrsna,puna vitamina,minerala,proteina,ugljenoh-hidrata i naravno masti…a pored toga sam i pila 1l mleka dnevno i 1 pavlaku dnevno sam jela….sto je naravno znacilo da unosim dovoljno(cak mozda i previse) kalcijuma…medjutim osteoporoza je Dg. putem Rtg-a sasvim slucajno….Kod endokrinologa svi nalazi su bili ok,osim D3 vitamina koji je bio donjogranican (53),sa tim da mi je endokrinolog rekao da nece da me leci od osteoporoze dok ne rodim 2 dece i kao Th dao mi D3 vitamin(kao Vigantol) i odredio dnevni unos Ca….idem na svakih 6 meseci na DEXA-u…i nema nekih poboljsanja….Pa me zanima vase misljenje i da li bi mi mumia pomogla sa regulisanjem kostane gustine??? Unapred hvala.

 36. Zlatko Šćepanović  11. јануара 2012. at 23:58

  @ Veca

  Već sam dao odgovor u prethodnom komentaru. Pročitajte ga.

 37. dušan  30. јануара 2012. at 16:33

  Saznao sam za lijek mumijo i dobio sam ga od nekog prijatelja u stvari dobio sam smolu… A sada me zanima dal ,će mi mumija pomoć zbog tromboze i zbog zamašljenih vena! unapred hvala

 38. dušan  30. јануара 2012. at 16:37

  i još nešto ako mumiju raztopim u vodi i namažem po ranama dali će ubrzati zarašćanje rana

 39. Zlatko Šćepanović  30. јануара 2012. at 23:05

  Dušane, neće vam mumio pomoći oko zamašćenih vena a za rane bi trebalo da koristi. Postoji gotova mumio mast da se kupi i kod nas.

  Neke druge stvari su bolje za zarastanje rana, na primer kvalitetna nevenova krema.

 40. gabriele  9. фебруара 2012. at 21:27

  Ich habe Post-Zoster-Neuralgie hilft da Mumijo?

 41. Zlatko Šćepanović  9. фебруара 2012. at 22:03

  Es ist möglich. Außerhalb Fett-und Harz-oral. Plus Vitamin B-Komplex und Magnesium. Viel Glück!

 42. miljan  19. фебруара 2012. at 14:42

  Zeleo bih da znam gde mogu da kupim mumio-mineral u kesicama ( ne u vidu tableta) u Beogradu ili Novom Sadu?

 43. Zlatko Šćepanović  19. фебруара 2012. at 17:26

  @ miljan

  Ne znam, bilo ga je po apotekama, ali ne kao prah nego kao smola u kutiji, što on i jeste. Ako je u prahu, može biti da se radi o neprečišćenom mumiu, što će reći da imate puno zemljanih sastojaka u njemu, to jest da je mnogo manje aktivnih materija.

  Prečišćem mumio ne može biti u prahu, jer je u pitanju asfaltna smola.

 44. Petra  9. марта 2012. at 23:00

  Moj sin ima alergiju na mleko i jaja. Da li mumijo moze da pomogne u njegovom slucaju?

 45. Zlatko Šćepanović  9. марта 2012. at 23:50

  Petra, ne može. Prostudirajte šta je alergija i kako funkcioniše, onda ćete shvatiti da vam ne treba nijedan preparat koji podiže imunitet i da kod trajnih alergija nema čudesnog leka, osim izbegavanja alergena. I posedovanja histaminika za prvu pomoć u akutnim napadima.

  Čuvajte dete, ne igrajte se njegovim životom. Slušajte lekare.

 46. Petra  10. марта 2012. at 11:52

  Hvala na brzom odgovoru! Bez brige, postupamo upravo kao sto ste naveli… medjutim stanje je sve gore, pa onda covek pokusava da nadje bilo sta sto bi usporilo pogorsanje! Ove zime je dobio i alergiju na vunu, pa sam istrazujuci „bronhijalne“ alergije naisla na tekstove o Mumiju.

 47. Miloš  14. марта 2012. at 15:46

  Imam nebakterijski prostatitis, već skoro 2 meseca. Uzimam antibiotike i analgetike, malo mi je bolje ali nikako dobro. Da li je mumio lek za to?

 48. Zlatko Šćepanović  14. марта 2012. at 23:08

  Sumnjam da je to pravi izbor leka za vas.

  Postojale su kapsule sa ekstraktom propolisa koje su dobro delovale, ne znam da li ih još ima u prodaji .

  Koristite sledeću mešavinu čaja – sve po jednu trećinu ili napravite tinkture od biljaka pa ih pomešajte i pijte 3 x 1 kašičicu:

  kopriva
  cikorija
  bosiljak

 49. kakatarina  21. марта 2012. at 14:58

  Molila bi za pomoc. Imam 35 god, od pre 3 godine pijem th za stitnu zlezdu(hipotireosys),pijem eutyrix 75,koza lica mi je u katastrofalnom stanju( presuva, peruta se, crvena, tu i tamo akne, vise kao alergija)svasta nesto sam probala i nista mi nepomaze, Mozda vi znate sta bi mogla da koristim, molim vas ocajna sam

 50. Željko Ožegović  28. марта 2012. at 13:17

  Imam diagnosticiran i operiran glioblastom (oktobar 2010), posle toga je nastupila embolija pluća (novembar 2010) koju još uvek lečim. Trenutno je tumor u stanju potpunog mirovanja. Šta mislite o korištenju MUMIO?

  Pozdrav,

  Željko

 51. Zlatko Šćepanović  28. марта 2012. at 13:43

  Ne koristite mumio za tumor Željko. Pročitajte pažljivije ceo tekst.

  Ako vam glioblastom miruje samo nastavite sa postojećim, jer je to dobro.

 52. Vesna  7. априла 2012. at 03:00

  Poštovani,
  Imam 45 godina i interesuje me da li mogu da koristim mumio melem za negu kože vrata i povremeno lica. Primetila sam da mi je samo nakon nekoliko dana korišćenja melema ujutru i uveče duboka bora na vratu manje vidljiva, a koža bolja nego posle mnogih krema. Da li je opasna stalna upotreba ovog melema u predelu vrata, s obzirom da on ipak prodire kroz kožu? Hvala unapred.

 53. Vesna  7. априла 2012. at 03:34

  Mala ispravka. Radi se o balzamu, ne o melemu.
  Na poklopcu piše MIOMEL BALZAM.

 54. Zlatko Šćepanović  7. априла 2012. at 10:11

  Možete koristiti Mumio melem ili kremu bez problema, nema posledica. Njeno svojstvo je omekšavanje kože i podsticanje zarastanja kostiju i delom kože.

  Ako možete da podnesete njen miris i boju, jer prava mumio krema, sa dovoljnom količinom aktivnih materija ima miris nafte i boji u smedje žućkasto kožu i garderobu.

 55. Ceca  15. априла 2012. at 20:52

  Da li osobe koje imaju fibroadenom mogu uzimaju mumio tablete?

 56. Zlatko Šćepanović  15. априла 2012. at 21:12

  @ Ceca

  Ne bih znao kasti 🙁

  Spolja je ok, može da omekša izraslinu, ali nisam siguran da li bi trebalo da se pije, jer je bio stimulator, ubrzava metabolizam, to će reći i rast ćelija.

 57. Danka  30. априла 2012. at 09:10

  Da li mi mozete pomoci kako da znam koji je Mumio original (pravi), gde se moze kupiti? Imam problem sa stitnom zlezdom hipotiroidis (usporen metabolizam), da li Mumio moze pomoci u ovom slucaju?
  Hvala unapred i pozdrav

 58. olja  28. маја 2012. at 12:05

  Dobar dan Zlatko,
  Kakva su Vasa saznanja o Mumio vagitorijama?
  Pazarila sam ih u Beopanaxu, pa bih ja to onako, na svoju ruku…
  Niko nema posebnih iskustava, ukljucujuci farmaceute i lekare.. ili se ustrucavaju da kazu da to ama bas ne radi u ovom obliku hehe. Zasto Vi koristite Mumie?

 59. Zlatko Šćepanović  28. маја 2012. at 16:28

  @ Danka

  Možda može da vam pomogne, pokušajte. Za original vam niko ne može ništa garantovati.

  @ Olja

  Nemam iskustvo za vagitorijama 🙂
  Moja iskustva su data u tekstu.

 60. Milica  10. августа 2012. at 16:19

  Da li mumio tablete mogu koristiti osobe sa reumatoidnim artritisom? Procitala sam da polomljene kosti zarastaju ali ne bi bilo lijepo da zarastu zglobovi sa potrosenom hrskavicom 🙂
  Unaprijed zahvalna!

 61. Zlatko Šćepanović  11. августа 2012. at 15:37

  @ Milica

  Da, može da se koristi mumio u takvim slučajevima. Nema opasnosti da će od mumia doći do zarastanja zglobova 🙂

 62. Petar  26. августа 2012. at 12:13

  Imam problema sa hrskavicom kolena (ostecenje treceg i cetvrtog stepena). Profesionalno se bavim fudbalom i karijera mi je ugrozena zbog toga. Zanima me Vase misljenje o tome i da li ovaj lek moze da mi pomogne ili eventualno neki drugi? Pozdrav

 63. Zlatko Šćepanović  26. августа 2012. at 14:11

  @ Petar

  Potražite savet iskusnog i vrhunskog lekara pre svega, s obzirom da vam karijera zavisi od kolena, nije se igrati.

  Mumio pomaže kod zarastanja kostiju, ali ne verujem da vam može značajnije pomoći kod oštećenja hrskavice. Ne može odmoći, ali da li može značajnije da pomogne, sumnjam. Koristite je kao dodatak ishrani, jer će vam poboljšati strukturu kostiju i jer će vam dati više kondicije, brži oporavak mišića i jači imunitet, ali pomoć za koleno potražite kod vrhunskog ortopeda.

 64. Petar  26. августа 2012. at 14:29

  Bio sam kod dr Miroslava Milankova u NS-u, ali sam hteo da cujem i Vase misljenje. Hvala na brzom odgovoru.

 65. Zlatko Šćepanović  26. августа 2012. at 14:35

  Znam da je jedan moj prijatelj iz Australije bio povodom svog kolena kod jednog profesora u Beogradu i kod jednog profesora u Novom Sadu, da li je to Dr Milankov, ne znam.

  Uglavnom, novosadjanin mu je dao precizniju dijagnozu nakon snimka magnetne rezonance, pa je poslušao njegov savet i operisao se, doduše u Milanu, Italija, gde je jedna od boljih bolnica za te stvari.

 66. Jasna  4. септембра 2012. at 17:58

  Poštovani,
  da li bi Mumie, i u kom obliku (tablete, krem, balsam i sl.) pomogla kod gonartroze, tj. artroze kolena? Imam 51 godinu. Unapred hvala. Jasna

 67. Zlatko Šćepanović  4. септембра 2012. at 19:03

  @ Jasna

  Pokušajte slobodno sa mumiom, bilo tablete bilo mast ili sve zajedno. Neće sigurno škoditi ali ne znam ni koliko će pomoći.

 68. dada  6. октобра 2012. at 21:08

  pitanje je: da li moze ovaj preparat da mi pomogne u borbi provit hpv virusa? pre dva dana sam skidala jako mali broj kondiloma laserom,ali doktorka kaze da je ovo najjaci preparat u borbi protiv ovog virsa,i za jacanje imuniteta?? help?

 69. Zlatko Šćepanović  7. октобра 2012. at 14:56

  @ dada

  Moj savet bi vam bio da nastavite sa klasičnim skidanjem kondiloma, a da posle ta tretirana mesta kada rana zaraste mažete mumio balzamom.

  Sumnjam da će vam ijedan kondilom sama mumio mast skinuti, nisam za to nigde čuo. Pitajte doktorku da vam to malo bliže objasni i pruži opipljivije dokaze 🙂

 70. Milan  18. октобра 2012. at 22:01

  Zdravo,
  kada je najbolje uzimati tablete mumie?Pre jela i u koje vreme? Da li su stetne ako neko ima secernu bolest?
  Hvala

 71. Zlatko Šćepanović  18. октобра 2012. at 22:46

  @ Milan

  Najbolje pre jela, ali može i posle.

  Zna da pomogne kod lakšeg oblika dijabetesa, da smanji nivo šećera, ali nije pouzdano sredstvo, sve zavisi od karaktera šećerne bolesti.

 72. Milica  8. новембра 2012. at 19:50

  Zdravo,
  Da li osoba sa teškom inunom trombocitopenijom (trombociti 4000, na kratko su rasli ali u zadnjih mesec dana ne preko 12000) sme da koristi mumio i kako ako sme.
  Unapred zahvalna.

 73. Zlatko Šćepanović  8. новембра 2012. at 20:52

  @ Milice

  Najbolje da sa sastavom mumia odete kod lekara i pitate ga da li smete da koristite mumio preparat. Nisam doktor da bih mogao da procenim dejstvo mumia na tako specifične bolesti.

  Mumio je multimineralni kompleks i mahom je bezbedan osim za hemofiličare i ljude koji imaju kancer, ali možda neki sastojak ne deluje dobro na vaš problem, pa je tu lekar da proceni.

 74. Nena  9. новембра 2012. at 10:17

  Zlatko, mozete li da mi kazete sta ja treba da kupim- imam ginekoloskih problema, cestu kandidu, sve ja to izlecim kako doktor kaze, ali sve se brzo vrati jer je sluzokoza unutra ostecena i oslabljena… Vidim da pominjete neke vaginalete…Takodje nemam zelju za sexom, to je valjda zbog hormona- ne znam… Da li treba da kupim i mumija vaginalete i tablete?

 75. Zlatko Šćepanović  9. новембра 2012. at 18:31

  @ Nena

  Mislim da možete bez problema pokušati i sa terpijom mumio vaginaletama i sa tabletama istovremeno.

  Prvo je za regeneraciju sluzokože a drugo za regeneraciju želje 🙂

 76. Nena  9. новембра 2012. at 18:47

  Oooo…. hvala Zlatko!!!!!!!
  Znaci, u apoteci kazem mumio vaginalete i mumio tablete, a sta ako me pitaju od kog proizvodjaca?

 77. Zlatko Šćepanović  9. новембра 2012. at 21:51

  @ Nena

  Mislim da nećete imati problem da izaberete, mali je izbor 🙂

 78. Jelena  12. марта 2013. at 00:09

  Da li trudnice smeju da piju mumie?
  Hvala

 79. Jelena  12. марта 2013. at 00:19

  Da Li dojilje smeju da piju mumie?

 80. Zlatko Šćepanović  12. марта 2013. at 07:33

  @ Jelena

  Doilje i trudnice smeju da piju mumio ali je pitanje da li će se bebi dopasti ukus mleka sa mumiom.

  Sve što majka pojede i popije kao doilja se oseća i nadje u majčinom mleku. Zato na vašem mestu ne bih pio mumio niti bilo šta drugo, već se samo dobro i zdravo hranio. Ono što pojedete i popijete prenosite detetu.

 81. Jelena  15. марта 2013. at 11:47

  Zlatko,

  Imam problema sa eserihijom u mokraci.
  Procitala sam na internetu da su tablete Mumio daobre za lecenje ove bakterije.
  Da li je to tacno?

  Pozdrav,

 82. Zlatko Šćepanović  15. марта 2013. at 15:46

  @ Jelena

  Mislim da vam mumio neće pomoći kod ešerihije u mokraći. Neće da šteti ali iz mog iskustva mumio i ne deluje nešto baš na mokraćne kanale.

  Bolje da uzmete kao pomoćno sredstvo neki biljni čaj (bosiljak, majkina dušica, kantarion) koji deluje na tu regiju i da budete uporni u ispijanju čaja.

 83. Slavisa  21. марта 2013. at 12:34

  Postovanje Zlatko!

  ja imam problema s alergijom na polen korova do avgusta do kraj septembra.
  Koristio sam mumiju i trosio 1 dnevno u periodu od 60 dana i napravio prekid od 2 mjeseca i ponovio.Da li sam dobro koristio i kako to pomaze kod alergija?

  Unaprjed HVALA

 84. Zlatko Šćepanović  21. марта 2013. at 17:08

  @ Slavisa

  Trebalo bi po preporukama da pijete mumio 3 nedelje pa nedelju dana pauze. To stoga što je ona ipak koncentrovani kompleks minerala, pa može i da vam naškodi, iako se tvrdi da je neškodljiva i da se u potpunosti razgradjuje u telu. Tim pre što ostaje u telu a u pitanju su minerali, treba je kraće piti da ne stvori kamenje u bubrezima ili žuči.

  Meni ne pomaže za alergije i ne koristim je za tu svrhu. Tvrdi se da diže imunitet ali meni na tu temu nikada nije pomogla. Verovatno je to individualno.

  Za alergije isprobano deluje ishrana bez „mukoznih namirnica“ – mleko i mlečni proizvodi, gazirani sokovi i slatkiši (uključujući i voće). To sam primetio da zaista deluje na alergije i značajno ih smanjuje.

 85. Djeni  8. априла 2013. at 14:12

  Postovani Zlatko,

  Pokusavam da ostanem u drugom stanju. Do sad sve neophodne analize moje i suprugove su uredne, ukljucujuci i status hormona. Ipak cesto zbog savremenog tempa zivota, posla i pokusaja ostvarivanja trudnoce sam izlozena stresnim situacijama. Pre mesec dana sam imala upalu limfnih zlezda vrata, groznicu na usnama i bradi. Uzimala sam mumie 7 dana, jednu pre dorucka, jednu nakon vecere i primetila sam brz oporavak. Generalno se osecam bolje. Zanima me da li uzimanje mumije moze da utice na i poboljsanje plodnosti?
  Unapred hvala,
  Djeni

 86. Martina  8. априла 2013. at 15:19

  Djeni,oprostite mi na upadu,jeste li pokušali sa plodnom sluzi,promatrati ju i voditi dnevnik,tako biste sigurno ostali u drugom stanju?

 87. Djeni  8. априла 2013. at 21:43

  @ Martina, naravno. Pracenje bazalne temperature, folikulumetrije i ciljanih odnosa,pracenje LH trakicama ovulacihe itd. Prosto nece 🙁

 88. Zlatko Šćepanović  8. априла 2013. at 21:49

  @ Djeni

  Ruski alternativni iscelitelji daju mumio za tretiranje neplodnosti. Naravno, oni celu stvar mistifikuju, i mumio im je samo deo nekoliko tretmana koje primenjuju pa šta da rezultat, ako da.

  Ako vam je u organizmu problem sa nekim mineralima i povezanim procesima, mumio može da pomogne jer je mineralni kompleks. Ako je nešto drugo, ne može da vam odmogne, osim ako nemate visok krvni pritisak, hemofiliju, kamenje u bubregu, žuči.

  Ako vam prija, nastavite sa korišćenjem, poštujte potrebne pauze i manje se nervirajte a više „radite na projektu“ 🙂

 89. Martina  8. априла 2013. at 22:43

  Onda je to sve zbog stresa da se „dogodi“.Znam mnoge koji su se pomirili da „neće“ i onda se dogodilo.čak i zaredalo. Pozdrav.

 90. Djeni  10. априла 2013. at 09:00

  Dragi Zlatko,
  Hvala Vam na brzom odgovoru.
  Imam dodatna pitanja, nadam se da cete me pomoci:
  1. Da li je tokom uzimanja mumie dozvoljava upotreba alkohola, pod tim smatram casa crnog vina posle obroka 2-3 mesecno,
  2. Da li je dozvoljenja upotreba cajnih mesavina namenjene poboljsanju plodnosti i protiv policisticnih jajnika?
  3. Ukoliko se desi trudnoca tokom terapije mumijom, da li se prekida uzimanje iste?
  4. Da li postoje ikakva realna sansa da uzimanjem preparata, stanje hormona se dovede u ravnotezu?

  Unapred hvala,

  Djeni

 91. Zlatko Šćepanović  10. априла 2013. at 14:23

  @ Djeni

  Mumio nije lek, ne deluje ni jako ni isključujuće, mumio je mineralni kompleks. Kao kada kupujete tablete vitamina i minerala. Zapravo, preciznije rečeno to je parče prirodnog asfalta 🙂

  Stoga su odgovori na vaša pitanja sledeći:

  1. Da

  2. Da

  3. Ne. Ali praviti pauze.

  5. Možda, ko zna. Zavisi od vrste disbalansa. Ako vam disbalans pravi nedostatak nekog minerala koji je u mumiu prisutan, onda ima šansi. Ako je disbalans iz drugih razloga, onda neće delovati.

 92. Bojan  7. маја 2013. at 22:19

  Postovani,zanima me dali sa ovim preparatom moze da se leci nervoza zeludca,posto vec dva meseca koristim kojekakve lekove a ne osecam nikakvo poboljsanje.Cuo sam za ovaj preparat pa me zanima vase misljenje.Hvala unapred

 93. Zlatko Šćepanović  8. маја 2013. at 07:32

  @ Bojan

  Ne znam šta podrazumevate pod nervozom želudca? Ali pretpostavljam da su to reakcije na stres. U tom slučaju mumio nije od neke pomoći.

  Bolje vam je da koristite tinkturu odoljenja ili matičnjaka, odnosno čaj od tih biljaka.

  Ili na primer čajna mešavina: matičnjak, lipa i hajdučka trava.

 94. Darko  16. маја 2013. at 19:24

  Zlatko, imam problem sa jetrom,transiminaze su mi uvecane 4 puta da li bi mi prepatar mumio pomogao oko smanjenja istog i gde ga mogu kupiti? Obisao sam ceo Nis i niko nikad cuo 🙂

 95. Zlatko Šćepanović  16. маја 2013. at 19:37

  @ Darko

  Mumio možete naći i naručiti preko e apoteke http://e-apoteka.rs/

  Može da vam verovatno pomogne ali ne znam u kolikoj meri. Toliko povećanje govori da vam je jetra oštećena ozbiljno. Povedite strogo računa o ishrani, samo biljna hrana i što prostija, moj savet. Bez mesa, mlečnih proizvoda, veštačke hrane, alkohol ni pod razno.

  Pokušao bih i sa čajevima, oni su gorki ali delovaće vremenom: hajdučka trava, maslačak, petrovac, kantarion, pitoma nana, neven, na primer neki od čajeva koji se koriste za jetru. Pokušajte sa hajduškom travom ili nevenom za početak, sad tog bilja ima u prirodi pa možete malo i da ga živog jedete svakodnevno – šaku po lišća hajdučice ili cveta nevena po obroku, na prazan stomak kao salatu.

  Znam da to zvuči šašavo ali … 🙂

 96. Darko  17. маја 2013. at 13:20

  Hvala zlatko nasao sam mumio i nije skup (oko 1000 din kutija) a sto se tice jetre transiminaze su nastale usled prevelikog fizickog zamora i oslobadjanja aminokiselina iz jetre…Hvala puno na pomoci,pocecu sa Mumiom od sutra veliki pozzzz i ponovo HVALA….

 97. Zlatko Šćepanović  17. маја 2013. at 13:31

  @ Darko

  Napisao sam u tekstu ali bi valjalo da ponovim, mumio se ne pije kod ljudi koji imaju problem sa zgrušnjavanjem krvi.

  Na primer, osobe koje imaju cirozu jetre ne bi trebalo da piju mumio jer njima i onako koagulacije slabo funkcioniše. Da skrenem pažnju.

 98. ivan  20. маја 2013. at 01:32

  Sportista sam.Bavio sam se borilackim sportom.Imao sam veliki problem sa kicmom,zbog opterecenja.Nisam mogao od ukocenosti,narocito ujutru da funkcionisem.Nabavio sam mumie u Rusiji i nakon terapije bilo mi je dobro.Koristio sam mumie oko 6 meseci.Potpuno mi se oporavila kicma.Nemam nikakvih problema,godinama!

 99. Nada  30. маја 2013. at 12:57

  Htela bih da podelim svoje iskustvo sa mumiom a odnosi se bas na stavku 6 u tekstu.
  Mozda nema dovoljno dokaza kako mumio utice na endokrini sistem i sterilitet ali evo mog iskustva.
  Vise od 4 godine sam se borila sa sterilitetom i nakon samo 20tak dna pijenja mumia sam po prvi put u zivotu zatrudnela. Na zalost taj period je bio previse kratak kako bih dovela svoj organizam i hormone u ravnotezu pa sam isto tako brzo i pobacila. Ali zato posle 10 meseci svakodnevnog unosenja mumia sam opet zatrudnela i rodila zdravo i pravo dete. Godinama nakon toga su pocele neke smetnje kao posledica hipotiroide (hashimotov tireoiditis) od koje se lecim vec 7 godina uz povremeno podizanje doze leka. Pre 3 meseca vrednost TSH mi je bila 5,2 (ref. vr. 0,2 – 4,0) i bez podizanja terapije uz 2 meseca pijenja mumia sam spustila na 0,219 i po prvi put mi je endokrinolog smanjio terapiju. Sta da kazem nego da sam presrecna i da se nadam da cu opet pomocu mumia da rodim makar jos jedno dete 🙂

 100. Nada  30. маја 2013. at 13:32

  @ Djeni

  Nadam se da ste procitali moj prethodni komentar jer sam ja dokaz da je mumio odlican u borbi protiv neplodnosti. Takodje, ja bih prestala sa unosenjem mumia u toku trudnoce jer, kako je navedeno u clanku, moze da dovede do pobacaja jer razredjuje krv. Pretpostavljam da bi trudnice koje imaju problem sa trombofilijom mogle da ga piju i da bi na njihovu krv pozitivno delovao.

  Meni je iskljucivo mumio sredio sve hormone, kazem iskljucivo jer nikad nista drugo nisam ni koristila. Ono na sta je mumio najvise uticao je na nivo vitamina B12 jer imam pernicioznu anemiju. Bez vitamina B12 nema ovulacije, ako i dodje do neke ovulacije skoro je nemoguca implantacija ploda u matericu, a ako se nekim cudom to sve i desi nemoguc je pravilan razvoj ploda jer je B12 zaduzen za razmnozavanje svih celija u organizmu.

  Jos jednom da kazem da sam mumio pila 10 meseci bez prekida, uz kontrolu alternativne doktorke koja upravo najvise leci pomocu mumia. Takodje je savet da je protiv neplodnosti odlican sok od sargarepe u sto vecim kolicinama.

 101. Snežana  23. јуна 2013. at 20:20

  Imam bronhijalnu asmu od pre 5 godna. 5o mi je godina, 162 visoka, 57 kg. Leče me Aminofilinom i Simbicort pumpicom, a navukli me na Pronizon od kojeg pokušavam već 2 godne da se rešim bezuspešno. Stres, dim i fizički napor su pokretači spazma, a pokretači asme pre 5 godina su grip i klimaks. Poslovno sam ograničena zbog bolesti. Dijete i kontrlisano disanje mi uvek pomognu da se normalizujem. Pre deset dana sam počela urinoterapiju, ali s obzirom da sam na Aminofilinu i Simbicrtu vrlo je dozirano primenjujem. Ujutro i uveče tri gutljaja i tri šmrka u nos. Shvatila sam da kapi za nos više nikada neću kupovati u apoteci, a izgleda da urnoterapija može izreglisati i metabolizam. Prerano je da donosim zaključke. Htela sam da iskombinujem urinoterapiju sa pilulama Mumiomenerala i melemom koji bih mazala na dsajne organe. Mislite da mi možda pomoglo? Koja doza bi mi odgovarala jer sam čula da se dozira po telesnoj težini.
  Hvala

 102. Zlatko Šćepanović  24. јуна 2013. at 00:03

  Draga Snežana, možda ću biti malo grub ali urinoterapija je glupost. Prostudirao sam malo tu tematiku a i konsultovao se sa lekarima po nekim tvrdnjma koja su bila data u tim knjigama. Te tvrdnje su bile čista glupost, ali papir trpi sve.

  Urin je imao svrhu nekim vremenima kada nije bilo drugih sredstava, kao i barut, petrolej, soda bikarbona, sol, zejtin i tako redom.

  Nisam siguran koliko vam mumio može pomoći ali znam šta je meni pomagalo kod alergija, a to je posna ishrana, ali usko odredjena posna ishrana. Trebate izbaciti iz ishrane sve što stvara sluz:

  – svi mlečni proizvodi

  – sve životinjske namirnice

  – sva gazirana pića

  – svo sveže voće – može kompot

  – slatkiši, kisela testa i peciva

  Naberite svežu bokvicu, nanu i matičnjak, malo operite i sitno sameljite u multipraktiku zajedno sa jednim limunom i sve to stavite u med. Dodajte i malo oraha ako hoćete zbog ukusa.

  Držite u frižideru i jedite 3 puta dnevno po jednu veliku kašiku pre jela. Možda pomogne 🙂

 103. aleksandra  25. јуна 2013. at 13:36

  dete ima godinu i 4 meseca, od osmog meseca mucimo muku sa virusima, slabo jede i izbirljiv je, cak ni cedjenu zasladjenu pomorandzu nece da popije.komsinica mi je rekla za mumio, ali kada sam procitala clanak….. da li imate neki savet?

 104. Zlatko Šćepanović  25. јуна 2013. at 21:57

  @ aleksandra

  Malo bi je zbunjujuće termin „cedjena zasladjena pomorandža“? Nije valjda da detetu zasladjujete cedjenu pomorandžu? To nije dobro. Kakvo zasladjivanje ionako slatkog voća!

  Mumio nije za dete. Savet neki poseban nemam, i nemoguće je da se da preko interneta, kad niti znamo dete, niti vas, niti kako ga hranite, ni kakve je konstitucije.

  Savet može biti da dete raznovrsno hranite i budete uporni da kod njega izgradite dobre prehrambene navike.

  I da proverite da nešto u kući nije problem što izaziva problem pada imuniteta – prašina, grinje, nered, stare stvari, …

  Dete može biti možda i alergično na nešto, gluten na primer, pa i to proverite. Ali za sve to treba da pitate vašeg pedijatra, on bi trebalo da poznaje vaše dete.

 105. Milan  13. августа 2013. at 22:01

  Potovani, supruga mi ima dijagnozu reumatoidni artritis već skoro 2 godine. Osjeća jake bolove u zglobovima šaka i nogu i ukočenost. Od Terapije koristi pronizon ali joj vrlo slabo pomaže. Dali mumio može pomoći u ovom slučaju?

 106. Zlatko Scepanovic  13. августа 2013. at 23:57

  Milane, nema preporuka da se mumio koristi za reumatoidni artritis. Razmotrite promenu ishrane i pijenje biljnih cajeva.

 107. johnny  11. септембра 2013. at 00:54

  Pozdrav, zelio bih dobit par kila, ojacati imunitet i psihu(zivce) koja je u posljednje vrijeme oslabila pod utjecajem stresa… Moze li mi mumio pomoci??
  Hvala!

 108. Zlatko Šćepanović  11. септембра 2013. at 10:50

  @ johnny

  Možete koristiti mumio, samo on ne smiruje, naprotiv, ubrzava metabolizam.

  Bolje koristite neki gorki tonik ili tinkturu za apetit … trava iva, lincura, cikorija, …

 109. leona  12. септембра 2013. at 12:13

  Pošto sam koristila mumio 2.5god napisaću i svoje iskustvo sa istim.O mumiu sam pročitala sve što sam mogla pronaći pre nego sam počela da ga koristim.Moj suprug i ja smo išli kod Majre koja nam je preporučila da pijemo mumio i rekla kako i koliko.Kad sam počela da ga pijem imala sam već godinama unapred urađen(redovno radila)hormonski status(fsh,lh,tsh,prolaktin,estradiol,ft4,ft3,…)i komplet krvnu sliku i vreme koagulacije.Kad sam počela da pijem mumio imala sam nalete vrućine(preznojavala sam se),apetit mi je bio pojačan,povećan mi je bio broj folikula u ciklusu(ginekološki potvrđeno).Onda sam uradila analize hormona i krvne slike(posle nekog vremena oko 6meseci).Hormonske vrednosti su bile znatno niže(ali ne nešto preterano) krvna slika ok,ali ono što me šokiralo je vreme koagulacije.Bilo je drastično produženo.Kad sam shvatila da Majra (treballo mi je DOSTA VREMENA I PARA)nije bila baš u pravu što se tiče mog zdravlja prestala sam da koristim mumio.Posle dve god od korišćenja istog(tj.prošlog leta)endokrinolog mi potvrdio početak Hašimota.Da li je to jo-jo efekat mumia ili ne nemam pojma.Znam jedino da izbacivanje 6 folikula u jednom menstrualnom ciklusu je isto kao da ste stimulisani Klomifenom ili nekim drugim medikamentima.Ubrzano starenje organizma.Gde je onda tu podmlađivanje.Koristila sam Tibetansku mast koja sadrži mumio kad sam uganula nogu i za nju imam samo reči hvale.Iskrena da budem nisam pročitala gore naveden tekst kao ni Vaše komentare da ne bih bila pristrasna.Ovo što sam napisala je moje lično iskustvo.Mumio nije uopšte naivna stvar.Za poboljšanje apetita i regulisnje mnogih drugih stvari mnogo je bolji Apisin.Proizvod je na bazi meda,propolisa,matičnog mleča,…Pravi ga čovek koji živi na Petlovom brdu.

 110. Mirita9  4. новембра 2013. at 18:56

  Pre desetak dana ugradila sam implante (4) u donju vilicu. Doktor mi je rekao da pijem mumiju i IDEOS 2x dnevno, ali nakon ovoga sto sam procitala o mumiji, pokolebala sam se ! Pritisak ne merim, mislim da mi je ok, jer nemam nekih problema ali …sta ako se usled koriscenja mumije poveca ? Imam 55 god. Molim sa savet, uzimati ili ne ?

 111. Zlatko Šćepanović  4. новембра 2013. at 22:51

  @ Mirita 9

  Nema razloga za zabrinutost, možete koristiti mumio. Mumio nije opasan i kontroverzan preparat, ima samo par situacija gde se ne koristi. Pomoći će da kost brže zaraste, odnosno da se implanti prime.

  Ukoliko ipak osetite nešto neprijatno samo prestanite da uzimate preparat.

 112. Mirita9  5. новембра 2013. at 11:27

  Hvala na odgovoru. Poslusacu Vas (a i doktora) i nadam se , ustvari verujem da necu imati nikakvih problema. Uostalom, lepo ste mi rekli da ako osetim nesto neprijatno da jednostavno prestanem da uzimam preparat.

 113. Biljana  20. новембра 2013. at 15:52

  Poštovani Zlatko,

  pre nekoliko dana sam zadobila povredu vratne kičme u manjem udesu (inače od ranije „saobraćajke“ već imam protruziju cervikalnog diska C5-6), koja se manifestuje trnjenjem šaka i delova glave, bolovima u rukama, glavoboljom.
  U UC mi je savetovano mirovanje i nošenje šancove kragne do pregleda zakazanog za dve nedelje.
  S obzirom da od ranije imam MUMIO u obliku smole (paketić od 5gr), molim Vas za mišljenje, da li da ga ovom prilikom koristim i na koji način.

  Unapred se zahvaljujem.

  S poštovanjem

 114. Zlatko Šćepanović  20. новембра 2013. at 20:31

  @ Biljana

  Možete ga koristiti tako što ćete uzeti mali komadić 0,2 grama i razmutiti u 2 dcl vode i to piti ujutru i uveče. Možda pomogne malo oko trnjenja. Nemojte očekivati previše.

  Najviše će da pomogne oko zarastanja kostiju i ligamenata ako ima nekih preloma ili kidanja tkiva.

 115. Biljana  20. новембра 2013. at 20:36

  Puno Vam hvala na brzom odgovoru.
  Svako dobro Vam želim!

 116. Andjela  3. децембра 2013. at 06:18

  Procitala sam na jednom sajtu da je Mumio odlican ako se rastvori i maze kao ulje na predjelima gdje su se pojavile strije na tijelu? Da li je to tacno i da li jos nekako moze Mumio da utice na taj problem?

 117. Zlatko Šćepanović  3. децембра 2013. at 08:45

  @ Andjela

  Ne verujem da mumio može da utiče na strije pozitivno. Mumio kada se maže na kožu omekšava tkiva i kožu, a kod strija je upravo to problem, što su tkiva olabavljena.

 118. Nikola  4. децембра 2013. at 17:42

  Imam problem sa upalom Ahilove tetive,to traje vise od godinu dana,i izgleda da je preslo u hronicnu upalu,pa me interesuje da li bi mi ove tablete pomogle.A imam i dijagnostikovanu lumbo isijalgiju,pa me interesuje da li ima efekta i na taj problem?Inace se bavim kosarkom profesionalno… Pozdrav

 119. Zlatko Šćepanović  5. децембра 2013. at 00:40

  @ Nikola

  Možete mazati mast od mumia za ahilovu tetivu, uz obloge od švedske grančice i fizikalnu terapiju. Mast možete i za išijas koristiti, mada je bolja švedska grančica u vidu obloga.

 120. ANA  5. децембра 2013. at 12:27

  Počela sam korisiti navedene mumyo tablete,
  u smislu poboljšavanja probave. U cilju mršavljenja.
  Da li je to ispravno? Inaće pijem jednu tabletu ujutro.
  Trebam li uzimati i drugu navečer.

  Zahvaljujem na odgovoru.

 121. Nikola  5. децембра 2013. at 12:54

  Znaci samo mumio mast,bez tableta? I gde mogu pronaci mumio mast? Hvala na odgovoru,nadam se da ce pomoci.

 122. Zlatko Šćepanović  5. децембра 2013. at 13:13

  @ Ana

  Zavisi šta hoćete da postignete sa mumio tabletama. One vam neće pomoći u samom mršavljenju ali vam mogu dati malo više energije i da se osećate odmornijim.

  Uzimite drugu tabletu uveče pa procenite kako deluje.

 123. Zlatko Šćepanović  5. децембра 2013. at 14:46

  @ Nikola

  S obzirom da ste sportista koristite slobodno i mumio tablete za bolji odmor. Mast je mogla da se nadje u Ruskoj apoteci i bolje snabdevenim apotekama ili preko weba. Ja je inače ne koristim jer mumio mast boji odeću i nema prijatan miris 🙂

  Koristio sam je ranije ali ima boljih krema i melema za kožu od mumio masti.

  U svakom slučaju fizikalna terapija će vam pre svega pomoći a mumio je samo pomoćna stvar. Mumio se koristio kada nije bilo savremene medicine, sada je manje više sporedna lekovita supstanca koja svoj život održava na mitu i legendama o preteranoj lekovitosti.

 124. Nikola  5. децембра 2013. at 22:04

  I jos samo jedno pitanje vezano za svedsku grancicu.Gde se moze naci originalna svedska grancica i pod kojim imenom?U jednoj apoteci je prodaju pod imenom Pervivo i rekli su mi da je to original,a u prodavnici zdrave hrane prodaju pod imenom sweden bitter,pa sam u nedoumici.A vidim da postoji i sweden bitter mast,pa me interesuje sta bi bilo najbolje da iskoristim za moj problem,jer mi terapije slabo sta pomazu,pa moram da pokusam na ovaj nacin.Hvala unapred

 125. Zlatko Šćepanović  5. децембра 2013. at 23:54

  Ne postoji originalna Švedeska gorčica, postoje samo proizvodjači koji se više ili manje drže originalnog recepta i koji je prave bolje ili ne. Po meni Pervivo je proizvod koji ne preporučujem jer je daleko od kvaliteta dobrih tinktura.

  Preporučujem Mariborske lekarne, i ima dobrih nemačkih, austrijskih i madjarskih verzija, kako se na šta naleti. Mirovanje i fizikalna terapija su za vas lek.

 126. Vujadin Vidanović  6. децембра 2013. at 15:13

  Pozdravljam Vas i svako dobro Vam želim,dosta čitam o Švedskoj grančici i komentare,tražim po internetu i nikako da nadjem ko prodaje Mariborsku ili Austrijsku,Nemačku,

 127. Zlatko Šćepanović  6. децембра 2013. at 20:02

  @ Vujadin Vidanović

  Mora vam neko doneti iz inostranstva, zadnjih par godina se ne uvozi u Srbiju.

 128. Jelena  16. марта 2014. at 19:02

  Poštovani, da li ste čuli i možda proverili korišćenje mumija u kozmetičke svrhe npr. da dovodi do brzeg rasta zdrave kose i samim time sprecava njeno opadanje.

 129. Zlatko Šćepanović  16. марта 2014. at 20:42

  @ Jelena

  Isprobao sam mumio kremu za kožu i ona omekšava kožu. Nisam probao za kosu, a i teško je stavljati kremu ili mast na kožu. Mumio u vidu praha ili tableta može da bude koristan za kosu jer ima u sebi dosta mikroelemenata.

  Za upotrebu spolja mumia, za rat kose, nisam nigde naišao na tvrdnje da deluje.

 130. Djeni  23. јуна 2014. at 15:20

  Poštovani Zlatko,

  Kad sam pročitala poslednje postove, nisam mogla da verujem da je prošlo godinu dana već.
  Moje pitanje je bilo vezano za dejstvo mumije na sterilnost. I godinu dana kasnije mogu da kažem da kod mene nema promene.
  Nakon skoro godinu dana koliko sam uzimala mumio, prestala sam da uzimam isto, jer poslednjih meseci povraćalo mi se i od bolje kutije mumija.

  Po preporuci ruske bioenergetičarke, Majre, počela sam da pijem mumio. Sećam se čak da mi je rečeno da su mi propusni jajovodi i da je razlog disbalans hormona.

  Godinu dana posle, nakon dve laparoskopije i histeroskopije, zapravo je uklonjen razlog – urođen septum materice i endometrijalni polip. Iako je jedan jajovod zakrčen priraslicama, sreća desni je potpuno prohodan.

  Tako da meni mumio nije pomogao. Možda se nekom slože kockice pa zatrudni tokom uzimanja mumija, meni to nije pomoglo…

  Hvala Vam naVašim realnim odgovorima da ipak mumio nije čaroban toliko koliko mu se pripisuju čudna dejstva.

  Srdačan pozdrav,
  Djeni

 131. Zlatko Šćepanović  23. јуна 2014. at 16:28

  Djeni, imam prijateljicu koja je isto bila pacijent doktorke šamanke koju ste naveli. Njoj je koža potamnela od pijenja mumia i soka od šargarepe, takodje bez uspeha što se tiče steriliteta.

  Osnov svega je da svako dobije tačnu dijagnozu zdravstvenog problema, da se utvrdi šta je problem, pa onda tek da se vidi deluje li mumio za to ili ne.

 132. Pedja  21. јула 2014. at 11:44

  Kakva je preporuka za uzimanje nakon operacije kuka?

 133. danijela  24. августа 2014. at 01:15

  Verujem jako u mumio jer sam ga koristila pre 12 god in. I posle niza leka pomoglira , inseminacija;Hormonskih inekcija kad su digli ruke od nas…doktorka Majra i mumio su nam pomogli ..samo 2 meseca koriscenja. ..drugo dete je doslo bez problema. ..sad ga opet pijem zbog drugih stvari. …sve pohvale od mene

 134. dragana  13. октобра 2014. at 14:56

  Htela bih da Vas pitam da li ste upoznati sa dejstvom mumia, u kombinaciji sa kremama, na strije nastale u trudnoci, jer sam pronasla na jednom sajtu da znacajno utice na njihovo smanjenje, pa me zanima koliko je to tacno?

 135. Zlatko Šćepanović  13. октобра 2014. at 17:12

  Nisam ispitao dejstvo mumia na strije 🙂

  Ne znam kako deluje, ali sumnjam da je ijedna krema pomogla smanjivanju nastalih strija. Estetska hirurgija to jednostavno rešava.

 136. dragana  15. октобра 2014. at 17:48

  Ok, hvala u svakom slucaju, to sam pronasla na ovom sajtu, pa rekoh da pitam posto vidim da dosta znate o mumiama 🙂
  http://uspesnazena.com/alternativna-medicina/oslobodite-se-strija-efikasna-prirodna-metoda-u-borbi-protiv-strija/

 137. dubravka  12. новембра 2014. at 16:09

  Moram da vam napisem moje iskustvo. Imala sam koksartrozu kuka koju sam izlecila mumijom u kombinaciji sa glukozaminom, pijuci dva meseca.
  meni je jako pomogao

 138. RADICA  13. новембра 2014. at 13:27

  Molila bih Dubravku da mi posalje opisno u kojoj razmeri i koliko je cega pila u kombinaciji kako ste rekli i gde ste nabavljali mumiju i glukozamin,koliko puta dnevno i u kojoj kolicini.
  Unapred zahvalna

 139. She  11. јануара 2015. at 12:54

  Citam ove kometare i ne mogu da ne odreagujem sa cudjenjem kako i zbog cega zene osudjuju neuspesnost mumie u lecenju steriliteta. Posto u ovom trenutku u svom blizem okruzenju imam cetri zenske osobe koje bezuspesno pokusavaju da zatrudne, u prilici sam da pratim njihov trud po tom pitanju, kao i ono sto smatram najvaznijom sporednom stvari u tom procesu – mentalne stavove. Sve do jedne vibriraju nestrpljenjem, nepoverenjem (uprkos trudu i zelji da ucine sve sto mogu da zatrudne, ukljucujuci razne lternativne metode), strahom i tihim ocejem, a ni jedna od njih nije toga u potpunosti svesna, ma koliko da im se skrece paznja na vaznost opustenosti i vere u uspeh, da bi se on realizovao. Isti stav se jasno ocitava u ovim komentarima ovde. Onda krece osuda na alternativne lekare i preparate, a vec u sledecoj izjavi (naglasavam da sam toga svedok u mom okruzenju) vidi se da regularni doktori uopste nisu na vreme uocili niti tretirali pravi problem. Tri moje prijateljice imale su polipe koji nisu uklonjeni, a rađena im se vestacka oplodnja. U cemu je problem da se zena detaljno pregleda na najociglednije simptome koji su jedni od najzastupljenijih, i kojih su ti doktori svesni jer se stalno srecu sa istim rezultatom na kraju. Doktori su prvi koji ne rade svoj posao pedantno, oguglali valjda na isto svaki dan, a i nije njihova materica u pitanju pa sto da se stresaju. Vazno je da nesudjene trudnice optuze onog alternativnog lekara koji je makar u pedeset posto slucajeva uspesno pomogao. Ah, da, takvi slucajevi se zovu “slucajno bazdarenje organizma“, zar ne? 🙂 Neko mora biti kriv sto nekim zenama JEDNOSTAVNO NIJE SUDJENO da budu majke. Zao mi je sto to moram da kazem, ali to je istina. I nije bitno koliko ste divna osoba, koliko bi ste bile divne majke, koliko ginete za tim da imate decu, vecini od vas koje imate problem da zatrudnite i pored pomoci savremene i alternativne medicine jednostavno nije sudjeno. Okrivite za to prirodu, Boga ili sudbinu, ali ponajpre se pozabavite poslednjim. a ja bih ipak rekla prvim zakonom ako zelite da promenite ishod: verom u uspeh na tom putu lecenja. Otpustite frustracije i crne misli, odrecite se negativnosti u svakoj misli i izgovorenoj recenici na tu temu, pokrenite radost u sebi, ali onu detinju koja ne vidi da je svet i zivot tesko breme. To je zbilja ono sto MORATE da uradite pa neka zvuci kao najludja bajka. Onda ce se i ostale okolnosti pokrenuti u vasu korist, svaki lek ce delovati, lekari ce odraditi svoje uspesno pa vam se nece pojaviti Hasimoto ni ijedan drugi simptom i bolest koje, izmedju ostalog, bivaju stimulisane negativnostima i stresovima.
  Drage moje, ovo vam pricam iz licnog iskustva iz iskustva.:)
  Svako dobro.

 140. Zlatko Šćepanović  11. јануара 2015. at 13:18

  Mumio i sterilitet su vrlo široka tema. Dobro ste She primetili da Mumio ne može da pomogne nekoj ženi da zatrudni koja ima polipe ili zapušene jajnike. No, može da pomogne nekima koje imaju neke metaboličke disbalanse. Sad, kad i u kolikoj meri, nauka nije utvrdila a alternativa gadja, pa kad i kod koga pogodi.

  Ne bih mnogo osudjivao žene koje su u grču oko trudnoće, to je jedno od najbitnijih životnih pitanja i nije im lako. Na žalost, nešto što je ranije bilo normalno, situacija da se lako zatrudni, postaje izuzetak.

 141. alen  28. фебруара 2015. at 01:18

  nemama komentar

 142. bb  20. априла 2015. at 10:54

  Tekst je kontradiktoran. Prvo u uvodu stoji da leci rak,da bi dalje u tekstu strogo napomenuo da ne koriste osobe koje imaju kancer i tumor !?

 143. Zlatko Šćepanović  20. априла 2015. at 15:57

  bb tekst nije kontradiktoran već vi ne čitate napisano, jer odmah ispod prvog pasusa stoji u drugom pasusu napisano sledeće:

  „Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.“

 144. Pingback: Kako ukloniti strije? Probajte prirodni melem za strije!

 145. Biljana  21. новембра 2015. at 18:29

  Mojoj prijateljici je pomogao da zatrudni. Ona je donela iz Rusije.

 146. Irena  27. новембра 2015. at 12:50

  Da li biste mi rekli koji proizvođač je proveren kod nas?
  hvala

 147. Zlatko Šćepanović  27. новембра 2015. at 15:31

  Irena, meni se čini da najbolje dejstvo ima Zlatni mumio koji pravi firma Evalar. On je doduše i najskuplji. Pre nekog vremena sam probao i neki mumio iz Kirgistana, bio je korektan a koštao je tri puta manje.

 148. branka  16. јануара 2016. at 02:01

  Molim informaciju gdje se u Njemačkoj mogu kupiti tablete mumio

 149. Zlatko Šćepanović  16. јануара 2016. at 14:42

  Potražite mumio preko interneta i e apoteka ili Amazona, ima toga i po Nemačkoj i po Evropi.

 150. Alma  30. маја 2016. at 15:38

  postovani gospodine Scepanovicu,

  upravo sam kupila Zlatni mumio od Evalar proizvodjaca i na poleđini pise uzimati 1-2 tablete dnevno, trajanje tretmana 20-25 dana.
  Zlatni mumio vezuje toksicne metale i nastale slobodne radikale i iz tih razloga posebno se preporucuje onima koji se oporavljaju, starijim osobama i kao dodatak hrani koja se konzumira u cilju poboljsanja imuniteta.
  kontraidnikacije: individulana nepodnosljivost komponenata, trudnoca, dojenje…

  cini se vrlo realno ovome sto ste vi napisali.

  Imam blago povisen pritisak (koristim lijek), blago povecan holesterol(ne koristim lijekove), oslabljen imunitet, osteoporozu, anemiju i sta mislite jesam li dobar „kandidat“ za Mumio?

  lijep pozdrav

 151. Zlatko Šćepanović  31. маја 2016. at 10:07

  Poštovana Alma najbolje je da probate sa jednom kutijom mumia pa da vidite efekte.

  Mumio diže pritisak, morate nastaviti sa lekovima. Piše da podiže imunitet ali ja nisam video tu funkciju, mnogo bolje deluje ehinacea. Ne deluje na holesterol nešto posebno. Za anemiju može samo delimično da pomogne ako vam nedostaju mikroelementi, ali obično malokrvnost ne dolazi od njihovog nedostatka koliko od života u gradu, neadekvatne ishrane ili bolesti.

  Pokušajte 🙂

 152. Dejan  3. јуна 2016. at 13:03

  Poštovanje.Bolujem od ms već 10 god.Moj oblik je benigni tako moj doktor kaže.U poslednje 2 g. osećam hronicne bolove u zglobovima.Od januara meseca bol se prosirio i na listove i butine. Rezultati reumatologa,ortopeda i neurologa su svi dobri.Da li bi mumija pomogla u mom slucaju.

 153. Zlatko Šćepanović  4. јуна 2016. at 12:13

  Poštovani Dejane, mumio deluje na mišiće i njihov brži oporavak ali sumnjam da deluje na MS jer su tu u pitanju problemi sa omotačem nerava a bolovi su nus pojava tog problema. Pokušajte, ne znam šta bih vam drugo rekao.

 154. Milena  20. јуна 2016. at 12:40

  Ja sam bas zbog mumia zatrudnela. Naravno, moze se osporiti i reci da je to zbog drugih faktora, ali je meni dovoljna cinjenica da nisam uspevala bar 5 godine pre toga, a posle 1meseca pijenja sam zatrudnela.
  Sad probavam da regulisem stitnu, pa cu vam javiti .

 155. Brankica  19. јула 2016. at 12:13

  Poštovani
  zanima me da li mumio mogu da koriste deca za zarastanje kostiju posle preloma i operacije?
  Hvala unapred

 156. Zlatko Šćepanović  19. јула 2016. at 15:16

  Mumio i trudnoća. Na nekim mestima se pišu bajke o tome kako mumio dovodi do plodnosti, pa da kažem jednu sitnicu oko toga. Žene koje ne mogu da zatrudne često imaju Insulinsku rezistenciju, zbog čega im lekari daju Glukofaž za kontrolu šećera. Jer visok insulin u krvi sprečava trudnoću.

  Na isti način ponekad, kažem ponekad, deluje i mumio, koji ume da smanji šećer u krvi i lučenje insulina. I nekome se desi trudnoća zbog toga.

  Brankice, ne znam koliko je dete, ali ispod 12 godina ne bi trebalo da pije mumio, a i deci brzo zarastaju kosti pa nema ni potrebe da piju bilo šta što će ubrzati proces. Neka priroda učini svoje.

 157. Sanja  21. августа 2016. at 14:42

  Postovanje,
  Da li deluje mumio ako imam(M540)Syndroma L-S exacerbata
  Lumboishialgija 1.dex.
  Discarthrosois L4_S1
  Scoliosis vert.lumbalis sinistrrconvexa

  Trebam li da pijem uopste to? inace popijemZaracet za umirenje misica. Hvala

 158. Zlatko Šćepanović  22. августа 2016. at 12:02

  Sanja ne znam, ali mi se čini da mumio nije za to.

 159. Nada  22. августа 2016. at 13:32

  Zlatko,
  nisu uopste bajke da mumio pomaze kod steriliteta, tj. da povecava plodnost jer mumio balansira sve hormone (pa i insulin) a kod mnogih zena je sterilitet posledica hormonskog disbalansa. Mumio regulise ciklus, sto znaci da regulise i ovulaciju. Mumio ima vitamin B12 u svom sastavu koji je neophodan da bi uopste i doslo do ovulacije, implantacije i razvoja ploda. Ja imam prenicioznu anemiju (nedostatak B12 vitamina) i samo sam uz pomoc mumia uspela da zatrudnim, pri tom sam imala i disbalans hormona. Mumio takodje utice i na bolju prokrvljenost materice sto je bitno za implantaciju (usadjivanje) ploda, razredjuje krv pa je preporucljiv i za zene koje imaju problem sa trombofilijama i zbog tog problema imaju ceste spontane pobacaje. Mumio nije caroban ali na toliko polja deluje da bi svaka zena koja zeli da zatrudni trebalo da ga koristi jer je u njemu sklop minerala i vitamina optimalan i njihova iskoristljivost maksimalna pa ce kao priprema za trudnocu biti mnogo bolji nego bilo koji sinteticki vitaminski kompleks za trudnice i dojilje.

 160. Dejan  11. септембра 2016. at 12:33

  Gde da nabavim mumio tablete? onakvu tablu sa slike! od 60 tableta.

 161. Zlatko Šćepanović  11. септембра 2016. at 18:52

  Dejane, potražite u apotekama, nadje se mumio u tom broju. Prodaje se na table od 10, 20 komada.

 162. Mirko Djordjević  21. септембра 2016. at 18:32

  Poštovani g. Šćepanoviću,

  Dali ste odličan primer kako treba praviti distinkciju između senzacionalističkog i realnog pristupa nekoj temi pogotovo kada je zdravlje u pitanju. Upravo dobio mumio tablete sa preporukom jedne ruskinje koja slovi za poznatog lekara u Beograda pa me je interesovalo o čemu se uopšte radi. Oni koji se bave alternativnom medicinom skloni su mističnom pristupu pacijentu pa ne daju mnogo informacija o onome što preporučuju da se koristi. Konkretno imam problem sa ozbiljnim nedostatkom sluzi najviše u nosu, osećaj suvoće u grlu i plućima, povremenog pečenja u plućima, sa nedostatkom suza… Stalno sam pod infekcijama i alergijskim reakcijama disajnih puteva. Uzroci su teške povrede nosa i hirurške intervencije u mladosti. Pritisak je normalan. Da li tu mumio može pomoći? Srdačan pozdrav, hvala.

 163. Zlatko Šćepanović  21. септембра 2016. at 19:50

  Poštovani g. Djordjeviću, pretpostavljam da vam je savet dala Dr Majra jer je ona poznata po tome da daje mumio u mnogo prilika.

  Iskreno ne znam da li će vam mumio pomoći. To jeste neobičan, kompleksan i sjajan preparat ali ne znam da li deluje na sluzokožu nosa i grla. Nisam do sada nailazio na tvrdnje da podstiče suze i sluz. Ono što znam iz narodne medicine je da bokvica i slatki koren izazivaju lučenje sluzi u plućima, nadam se u nosu.

  Kupite čaj od bokvice i čaj od slatkog korena, dodajte malo tome majčine dušice i pijte, ili napravite sirup sa medom – prokuvate kratko lekovito bilje u malo vode, napravite jak čaj, procedite, pa dodate meda i prokuvate 5 minuta, ohladite i stavite u teglu koju držite u frižideru.

  I uzimate kašiku toga pre jela, najmanje 3 puta dnevno. Samo oprezno ako imate povišen šećer, jer je to dosta slatkog, u tom slučaju uzimajte čaj bez šećera.

  Svakako koristite i mumio, neće vam škoditi, osim ako nemate visok pritisak, jer mumio podiže pritisak.

 164. Mirko Djordjević  5. октобра 2016. at 17:25

  Poštovani g. Šćepanoviću,

  Zahvaljujem se sa zakašnjenjem na iscrpnom i korektnom odgovoru. Pokušaću sa vašim receptom, svakako ne može škoditi. Inače nemam problema sa šećerom i pritiskom, no ipak ću imati u vidu Vaše sugestije. Inače, nisam čuo za Dr Majru, a konkretan predlog za korišćenje mumio tableta sam dobio od Dr Larise (ako je to ime šire poznato ?!), koja mi je preporučena od strane moje komšinice.. Hvala još jednom i srdačan pozdrav !

 165. Goca  29. октобра 2016. at 11:50

  Da li je proveren Mumio kupljen u apoteci od proizvođača „Biovit“ 30 tableta .Hvala

 166. Zlatko Šćepanović  29. октобра 2016. at 13:19

  Trebate znati da je svaki mumio od svakog proizvodjača različit, svaki mumio ima svoj sastav koji se razlikuje od onoga drugog proizvodjača, jer je to materija koja se nalazi i eksploatiše u prirodi, tako da vam niko ne može reći da li je nešto „provereno i dobro“ dok ne probate.

 167. Дани  8. новембра 2016. at 10:34

  Продавам Мумио паковање од 5 и 10 грама, оригинално, купљено од аптеку со упутством.

 168. Zorana  17. јануара 2017. at 10:05

  Zbog navedenih svojstava mumia ne bih se usudila da ga koristim oralno, ali me zanima da li bih smela da ubacim mumio tablete u šampon, pošto imam problem sa opadanjem kose, a čula sam da može da pomogne u rešavanju tog problema. Ne može valjda, i preko vlasišta da pospeši rast kancerogenih ćelija, za slučaj da ih neko ima a ne zna za to???

 169. Zorana  17. јануара 2017. at 10:10

  Poštovani gospodine Šćepanoviću,

  Zbog navedenih svojstava mumia ne bih se usudila da ga koristim oralno, ali me zanima da li bih smela da ubacim mumio tablete u šampon, pošto imam problem sa opadanjem kose, a čula sam da može da pomogne u rešavanju tog problema. Ne može valjda, i preko vlasišta da pospeši rast kancerogenih ćelija, za slučaj da ih neko ima a ne zna za to???

 170. Zlatko Šćepanović  21. јануара 2017. at 15:04

  Možete uzimati mumio za kosu bez problema ako podnosite miris mumia u šamponu.

  Ne treba da se plašite uzimanja mumia. Mumio je hranljiv i ubrzava metabolizam pa zbog toga nije preporučljiv kod osoba koji imaju dijagnostikovan rak jer time potpomaže rast raka.

 171. Nev  9. марта 2017. at 20:33

  Pozdrav Zlatko!
  Molim za savet.
  Mama mi je slomila rebro. Ima povišen pritisak i pije tablete za isti. Takodje ima hyperthyroidism.
  Da li bi ste savetovali da uzima mumio za zarastanje preloma uprkos visokom pritisku ili mozda možete da preporučite alternativu.
  Unapred hvala!

 172. Zlatko Šćepanović  9. марта 2017. at 23:57

  Mišljenja sam da ne treba da pije mumio ako ima visok pritisak jer mumio podiže pritisak. Nemam preglog šta drugo da uzima, može kompleks vitamina i minerala.

 173. Nev  10. марта 2017. at 17:50

  @Zlatko Šćepanović
  Hvala na odgovoru Zlatko.
  Pusticemo da priroda da odradi svoje..

 174. vera  18. марта 2017. at 20:19

  molim vas da mi reknete da li za osobe koje imaju osteoarthritis tj. trosenje hrskavice izmedu zglobova je dobro da koriste mumio ili mozda neko drugo prirodno sredstvo koje je provjereno da obnavlja hrkavicu izmedu zgloboma, hvala puno

 175. milena  27. марта 2017. at 15:29

  kako mogu poruciti,,, imate li neki br tel kod koga mogu da porucum.. mumie smola

Leave a Reply

Your email address will not be published.