Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti

Mumio (Mumijo)


RUSKI MUMIO

Mumio ili Mumijo je prirodni preparat iz Rusije. Tajna čudotvorne ruske smole – Mumio je prirodni lek za sve bolesti

.

Dugo skrivana tajna ruskih specijalaca i komandosa. Tajna supstanca zaslužna za uspeh ruskih atletičara i sportista. Crni anabolik koji se ne može detektovati. Čudesni lek za imunitet. Leči rak. Ubrzava zarastanje kostiju, tkiva i regeneriše ćelije. Eliksir mladosti. Najjači biostimulator na svetu. Magični adaptogen. Moćni preparat koji ruski lekari koriste za čudesna isceljenja svojih pacijenata. Nalazi se samo na tajnim lokacijama planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. To je sve Mumio, po jednima okamenjeni izmet slepog miša, a po drugima mumificiran vosak i med divljih pčela.

Mumio u tabletama blister pakovanje
Mumio u tabletama – blister pakovanje

Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.

Krenimo prvo redom, da objasnimo šta je mumio ili mumijo kako ga ponekad nazivaju. To je prirodna smola, nalik asfaltu, koja nastaje u procepima stena i u pećinama Tibeta, Altaja i Srednje Azije na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. Postoji često lažna tvrdnja da se mumio nalazi samo na Altajskim planinama. Naprotiv, on je dosta čest na mnogim planinama i vencima, od Rusije do Tibeta. Crne je ili tamno smedje boje, sa karakterističnim mirisom i ukusom izmedju smole, asfalta i nafte. Sam ukus mumia je gorak, ali ne preterano. Mnogima ne prija miris i ukus mumia i ne mogu da se naviknu na njega. Autor ovog teksta nema pak problem da ga u vidu bombonice rastopi u ustima, mada njegov miris i osećaj ukusa na nepcima dugo traje.

Smolaste je strukture, čvrste konzistencije do nekih 25-30 stepeni ako je čist, bez primesa, ali na višim temperaturama prelazi u tečniju konzistenciju, pravu i lepljivu smolu. Od sirovog mumia se filtracijom dobija čisti mumio, smola koja se kao takva pakuje u kutije, prave se tablete i kapsule, ili se razredjen dodaje u razne preparate kao što su masti, balsami ili tinkture. Razlaže se u vodi. Često alternativci i planinci mumio mešaju sa medom ili rakijom i tako spravljen preparat koriste kao preventivu za jačanje imuniteta. Ima puno falsifikata mumia na tržištu, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

Po sastavu je mumio kompleksan mozaik organskih i neorganskih materija koje su kroz proces polimerizacije, mešanja i taloženja tokom dugog vremena dobile smolastu strukturu. Sastoji se od 20 do 25 mikroelemenata, raznih organskih sastojaka, vitamina u tragovima i 6 aminokiselina. Još uvek nije do kraja objašnjen sam proces nastajanja mumia, iako su posmatranja pokazala da se radi o istom procesu fosilizacije koji se dešava kod različitih sirovinskih osnova bilo da su biljni ili životinjski ostaci u pitanju. Naime, mumio je uglavnom kombinacija sastojaka životinjskog, biljnog i mineralnog porekla, mada ima i slučajeva kada je on samo biljnog, ili samo životinjskog i mineralnog sastava. Pojedini autori tvrde da je mumio produkt mumificiranja košnica i voska divljih pčela (iako one retko kada žive na visokim planinskim predelima) ili produkt izmeta slepih miševa, kojih takodje nema u visokim predelima. Jedno vreme je bila popularna i teorija da mumio nastaje kao proces ocedjivanja zemnih ostataka životinja i biljaka, koje se zajedno sa zemljom, procedjuju kroz stenoviti plafon pećina i kapaju na pod pećine praveći sloj mumia, što takodje nije naišlo na potvrdu, jer se mumio nalazio i na otvorenim lokacijama, u procepima i slično, gde nije imao odakle da se ocedi ili procedi. Inače, komercijalno propagandna tvrdnja da do njega mogu doći samo skupljači koji znaju tajne lokacije gde uspeva i da se to čuva kao porodična tajna, je deplasirana, pogotovu za nekadašnji SSSR i sadašnju Rusiju, gde se sve znalo i kontrolisalo od strane vlasti i države.

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet
Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Najbliža istini je hipoteza da mumio nastaje od ostataka biljaka, minerala i životinja na prostorima visokih i suvih planina gde zbog nedostatka kiseonika i jakog UV zračenja nema fermentacije, već se vrši polimerizacija i prirodna fosilizacija prirodnih sastojaka, proces sličan nastajanju treseta i prirodnog asfalta. Uglavnom se mumio nalazi na slabo pristupačnim planinskim mestima i ubire se tako što se struže sa stenja na kome je. Cena neprečišćenog mumia koje se prodaje iz prve ruke biva negde oko 3,000 dolara po toni. Prečišćavanje sirovog mumia od kreča, zemlje, peska, i drugih nečistoća se vrši za primenu čiste smole u alternativnoj medicini i cena mu tada skače, ali je i dalje vrlo jeftina supstanca. Na primer, kod nas kutijica Altajskog mumia od 20 tableta, gde je težina tablete 0,2 grama košta u apoteci oko 4 eura. U Moskvi sam u Medjunarodnom parku za 4 eura kupovao 100 takvih tabletica. Piju se obično 2 do 3 tabletice dnevno za razne tegobe. Postoje i kapsule, masti, čak i vaginalete od mumia.

mumio tablete
Mumio tablete – rumunski brend

U srednjem veku je mumio bio popularan lek jer je bio vrlo mističan, posebno način na koji nastaje i zbog mesta na kojima se nalazio. Stari narodi koji su najpre bili upoznati sa mumiom, koji se jedino nalazio na Altaju, Tibetu, Kirgistanu, a to su pre svega Iranci, Tibetanci, Rusi, Kirgizi, Persijanci, Arapi, svi su ga oni nazivali slično: kameno ulje, crni vosak, gorska krv, planinski sok, kameni vosak, planinske suze.

Bio je vrlo cenjen preparat kome su pridavana i magijska svojstva i služio je najpre za lečenje preloma, bronhitisa, rana, jačanje organizma, za želudac, opekotine, bubrege.

Savremena medicina, pogotovu ruski naučnici su od 1950-ih godina sprovodili brojna i sistematska istraživanja dejstva mumia i njegovu primenu u medicini i sportu, odnosno vojsci i za potrebe svemirskog programa. Kasnije su se u ta istraživanja uključili, svako na svoj način i japanci i amerikanci i ostali narodi. Došli su do sledećih opštih zaključaka, koje ću dosta slobodno interpretirati jer sam te studije davno čitao i možda neki podaci neće biti u potpunosti tačni, ali greška neće biti velika:

1.       Mumio ubrzava zarastanje kostiju za 22% ako se koristi oralno, 3 x  dnevno. Neki autori na internetu pišu da duplo ubrzava zarastanje kostiju, ali to jednostavno nije tačno.

2.       Podstiče regeneraciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rana, verovatno u sličnom procentu kao i kod kostiju.

3.       Dao je dobre rezultate u tretiranju paradentoze, čak u 70%+ slučajeva je zabeleženo vidljivo poboljšanje desni – ali ne i potpuno izlečenje što treba napomenuti.

4.       Pozitivno utiče na periferne nerve, neuralgije i nervne završetke, time što poboljšava prenos nervnih impulsa i podstiče brži oporavak od bolesti.

5.       Razredjuje krv povećavajući viskoznost iste, zbog čega je povoljno sredstvo kod arterioskleroze, bolesti vena i nekih oblika srčane slabosti. Medjutim, baš zbog toga mumio je ZABRANJEN hemofiličarima, trudnicama, i svim onima koji idu na operaciju da ne bi iskrvarili!!!

6.       Dokazano je da pomaže kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Povoljno deluje i kod šećerne bolesti i regulacije šećera. Stimuliše endokrini sistem ali nije utvrdjeno da mumio leči bolesti endokrinog sistema, što inače neki naši i ruski nesavesni lekari i nadrilekari koji rade u Beogradu, stalno ističu kao svojstvo mumia, pa njim bezuspešno leče ozbiljne metaboličke poremećaje, sterilitet i tumore. Kada pacijenti ne ozdrave, ti isti lekari optuže pacijente da nisu bili dovoljno revnosni. U stvari, pacijenti nisu bili dovoljno razumni gubeći dragoceno vreme na lažnim obećanjima i paramedicinskim senzacijama.

7.       Potvrdjeno je delovanje mumia kao opšteg biostimulatora koji podstiče ceo metabolizam. Podiže odbrambeni i imuni sistem organizma, zbog čega se preporučivao kao preventiva i pomoćno lekovito sredstvo kod plućnih bolesti, tuborkuloze i slično. Medjutim, baš zbog tih svojstava ZABRANJEN je svima koji imaju visok pritisak, jer isti još više diže, iako u nekim preparatima neodgovorno piše da on reguliše krvni pritisak, bio on visok ili nizak, dovodeći ga u normalu. To isto neodgovorno stoji i za primenu matičnog mleča, jer ako je nešto biostimulator, on ubrzava vaš pritisak, nikako ga ne snižava. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju KANCER jer stimuliše rast ćelija raka, kao što stimuliše rast i svih drugih ćelija!!! Ne verujte nesavesnim proizvodjačima koji pišu da mumio ima antikancerogena svojstva.

8.       Tokom eksperimenata sa sportistima i komandosima, dokazano je da mumio deluje dvojako, zbog čega je od amerikanaca i dobio naziv »Crni anabolik«.  Pre svega, mumio povećava za 20% sposobnost sportista da izdrže trenažni proces, to će reći da za 20% mogu više da treniraju bez posledica za organizam, a sa druge strane ubrzavaju za preko 25% proces oporavka organizma od umora, uz jednu sjajnu stvar, mumio ne ostavlja tragove u organizmu, potpuno se razlaže. Za amerikance je to bilo fascinantno, prirodni anabolik, koji podiže perfomanse sportista, a ne može se detektovati i nije na listi zabranjenih doping sredstava, zbog čega su mu dali naziv „Crni anabolik“, iako on ne deluje štetno kao klasični anabolici. Generalno, mumio nije štetan ako se ograničeno i umereno upotrebljava. Zbog toga se konzumiranje mumia ograničava na 15 dana, maksimalno 0,6 do 1 grama dnevno, nakon čega se pravi pauza od 7 do 10 dana. Vrlo je moguće da mumio može dugotrajnom upotrebom da dovede do pojave kamenaca u telu, a potvrdjeno je da preterana upotreba dovodi do nervnog rastrojstva.

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost
Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Altajske i Centralno-azijske planine su domovina mumia

Mumio je kod nas jedno vreme bio vrlo popularan. Švercovao se i prodavao na pijacama i buvljacima. Danas ima da se kupi u apotekama. Neka naša iskustva, koja ću izneti u vidu zaključka definišu i njegov opseg delovanja.

Pre svega, mumio vam zaista pomaže da se bolje odmorite i da lakše podnesete napore ali se moraju uzeti 2 tablete dnevno, ujutru i uveče, i to par dana da bi se osetili efekti. Razredjuje krv i diže vam pritisak. Ja sam se čudio što me glava nakon 3 dana korišćenja mumia počinje boleti dok nisam otkrio da mi se povećao krvni pritisak iznad normale. Nakon toga sam prestao sa mumiom, jer nisam hteo da rizikujem srčani ili moždani udar. Ubrzava metabolizam i brže zarastanje rana, to je sigurno. Mast omekšava tkiva ali nekima ta mast ipak nije pomogla kod hemoroida. Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane. Možda mumio svojim mineralima pomaže imunitet kao preventivno sredstvo, ali i pored korišćenja mumia autor ovog teksta je dobio ozbiljnu upalu pluća, od koje ga je tek antibiotik spasao, dok je lečenje sa mumiom bilo bez ikakvih rezultata i sve je vodilo u ozbiljnu fazu bolesti. Stoga, ne igrajte se zdravljem kod ozbiljnih bolesti, i ne eksperimentišite sa mumiom nego kod lekara. Moja prijateljica je na primer, popila skoro pola kila mumia ne bi li sredila endokrini sistem i dobila bebu, uz sve akupunkturu i ostale alternativne prakse koje joj je preporučila ruska isceliteljka, ali bez ikakvog rezultata. Odnosno, rezultat su bili potrošeni veliki novci i razočarenje pacijenta.

Da se vrlo jasno razumemo, Mumio je korektan i u nekim slučajevima delotvoran preparat ali je daleko od magičnog i čudesnog leka za mnoge bolesti. Da je stvarno čudesan, odavno bi bio u rukama farmaceutske industrije u vidu standardizovanih lekova, što naivan svet nikako neće da shvati, već sujeverno veruje u čuda.

Zlatko Šćepanović

195 komentara

 • postovani gospodine Scepanovicu,

  upravo sam kupila Zlatni mumio od Evalar proizvodjaca i na poleđini pise uzimati 1-2 tablete dnevno, trajanje tretmana 20-25 dana.
  Zlatni mumio vezuje toksicne metale i nastale slobodne radikale i iz tih razloga posebno se preporucuje onima koji se oporavljaju, starijim osobama i kao dodatak hrani koja se konzumira u cilju poboljsanja imuniteta.
  kontraidnikacije: individulana nepodnosljivost komponenata, trudnoca, dojenje…

  cini se vrlo realno ovome sto ste vi napisali.

  Imam blago povisen pritisak (koristim lijek), blago povecan holesterol(ne koristim lijekove), oslabljen imunitet, osteoporozu, anemiju i sta mislite jesam li dobar „kandidat“ za Mumio?

  lijep pozdrav

 • Poštovana Alma najbolje je da probate sa jednom kutijom mumia pa da vidite efekte.

  Mumio diže pritisak, morate nastaviti sa lekovima. Piše da podiže imunitet ali ja nisam video tu funkciju, mnogo bolje deluje ehinacea. Ne deluje na holesterol nešto posebno. Za anemiju može samo delimično da pomogne ako vam nedostaju mikroelementi, ali obično malokrvnost ne dolazi od njihovog nedostatka koliko od života u gradu, neadekvatne ishrane ili bolesti.

  Pokušajte 🙂

 • Poštovanje.Bolujem od ms već 10 god.Moj oblik je benigni tako moj doktor kaže.U poslednje 2 g. osećam hronicne bolove u zglobovima.Od januara meseca bol se prosirio i na listove i butine. Rezultati reumatologa,ortopeda i neurologa su svi dobri.Da li bi mumija pomogla u mom slucaju.

 • Poštovani Dejane, mumio deluje na mišiće i njihov brži oporavak ali sumnjam da deluje na MS jer su tu u pitanju problemi sa omotačem nerava a bolovi su nus pojava tog problema. Pokušajte, ne znam šta bih vam drugo rekao.

 • Ja sam bas zbog mumia zatrudnela. Naravno, moze se osporiti i reci da je to zbog drugih faktora, ali je meni dovoljna cinjenica da nisam uspevala bar 5 godine pre toga, a posle 1meseca pijenja sam zatrudnela.
  Sad probavam da regulisem stitnu, pa cu vam javiti .

 • Poštovani
  zanima me da li mumio mogu da koriste deca za zarastanje kostiju posle preloma i operacije?
  Hvala unapred

 • Mumio i trudnoća. Na nekim mestima se pišu bajke o tome kako mumio dovodi do plodnosti, pa da kažem jednu sitnicu oko toga. Žene koje ne mogu da zatrudne često imaju Insulinsku rezistenciju, zbog čega im lekari daju Glukofaž za kontrolu šećera. Jer visok insulin u krvi sprečava trudnoću.

  Na isti način ponekad, kažem ponekad, deluje i mumio, koji ume da smanji šećer u krvi i lučenje insulina. I nekome se desi trudnoća zbog toga.

  Brankice, ne znam koliko je dete, ali ispod 12 godina ne bi trebalo da pije mumio, a i deci brzo zarastaju kosti pa nema ni potrebe da piju bilo šta što će ubrzati proces. Neka priroda učini svoje.

 • Postovanje,
  Da li deluje mumio ako imam(M540)Syndroma L-S exacerbata
  Lumboishialgija 1.dex.
  Discarthrosois L4_S1
  Scoliosis vert.lumbalis sinistrrconvexa

  Trebam li da pijem uopste to? inace popijemZaracet za umirenje misica. Hvala

 • Zlatko,
  nisu uopste bajke da mumio pomaze kod steriliteta, tj. da povecava plodnost jer mumio balansira sve hormone (pa i insulin) a kod mnogih zena je sterilitet posledica hormonskog disbalansa. Mumio regulise ciklus, sto znaci da regulise i ovulaciju. Mumio ima vitamin B12 u svom sastavu koji je neophodan da bi uopste i doslo do ovulacije, implantacije i razvoja ploda. Ja imam prenicioznu anemiju (nedostatak B12 vitamina) i samo sam uz pomoc mumia uspela da zatrudnim, pri tom sam imala i disbalans hormona. Mumio takodje utice i na bolju prokrvljenost materice sto je bitno za implantaciju (usadjivanje) ploda, razredjuje krv pa je preporucljiv i za zene koje imaju problem sa trombofilijama i zbog tog problema imaju ceste spontane pobacaje. Mumio nije caroban ali na toliko polja deluje da bi svaka zena koja zeli da zatrudni trebalo da ga koristi jer je u njemu sklop minerala i vitamina optimalan i njihova iskoristljivost maksimalna pa ce kao priprema za trudnocu biti mnogo bolji nego bilo koji sinteticki vitaminski kompleks za trudnice i dojilje.

 • Poštovani g. Šćepanoviću,

  Dali ste odličan primer kako treba praviti distinkciju između senzacionalističkog i realnog pristupa nekoj temi pogotovo kada je zdravlje u pitanju. Upravo dobio mumio tablete sa preporukom jedne ruskinje koja slovi za poznatog lekara u Beograda pa me je interesovalo o čemu se uopšte radi. Oni koji se bave alternativnom medicinom skloni su mističnom pristupu pacijentu pa ne daju mnogo informacija o onome što preporučuju da se koristi. Konkretno imam problem sa ozbiljnim nedostatkom sluzi najviše u nosu, osećaj suvoće u grlu i plućima, povremenog pečenja u plućima, sa nedostatkom suza… Stalno sam pod infekcijama i alergijskim reakcijama disajnih puteva. Uzroci su teške povrede nosa i hirurške intervencije u mladosti. Pritisak je normalan. Da li tu mumio može pomoći? Srdačan pozdrav, hvala.

 • Poštovani g. Djordjeviću, pretpostavljam da vam je savet dala Dr Majra jer je ona poznata po tome da daje mumio u mnogo prilika.

  Iskreno ne znam da li će vam mumio pomoći. To jeste neobičan, kompleksan i sjajan preparat ali ne znam da li deluje na sluzokožu nosa i grla. Nisam do sada nailazio na tvrdnje da podstiče suze i sluz. Ono što znam iz narodne medicine je da bokvica i slatki koren izazivaju lučenje sluzi u plućima, nadam se u nosu.

  Kupite čaj od bokvice i čaj od slatkog korena, dodajte malo tome majčine dušice i pijte, ili napravite sirup sa medom – prokuvate kratko lekovito bilje u malo vode, napravite jak čaj, procedite, pa dodate meda i prokuvate 5 minuta, ohladite i stavite u teglu koju držite u frižideru.

  I uzimate kašiku toga pre jela, najmanje 3 puta dnevno. Samo oprezno ako imate povišen šećer, jer je to dosta slatkog, u tom slučaju uzimajte čaj bez šećera.

  Svakako koristite i mumio, neće vam škoditi, osim ako nemate visok pritisak, jer mumio podiže pritisak.

 • Poštovani g. Šćepanoviću,

  Zahvaljujem se sa zakašnjenjem na iscrpnom i korektnom odgovoru. Pokušaću sa vašim receptom, svakako ne može škoditi. Inače nemam problema sa šećerom i pritiskom, no ipak ću imati u vidu Vaše sugestije. Inače, nisam čuo za Dr Majru, a konkretan predlog za korišćenje mumio tableta sam dobio od Dr Larise (ako je to ime šire poznato ?!), koja mi je preporučena od strane moje komšinice.. Hvala još jednom i srdačan pozdrav !

 • Trebate znati da je svaki mumio od svakog proizvodjača različit, svaki mumio ima svoj sastav koji se razlikuje od onoga drugog proizvodjača, jer je to materija koja se nalazi i eksploatiše u prirodi, tako da vam niko ne može reći da li je nešto „provereno i dobro“ dok ne probate.

 • Продавам Мумио паковање од 5 и 10 грама, оригинално, купљено од аптеку со упутством.

 • Zbog navedenih svojstava mumia ne bih se usudila da ga koristim oralno, ali me zanima da li bih smela da ubacim mumio tablete u šampon, pošto imam problem sa opadanjem kose, a čula sam da može da pomogne u rešavanju tog problema. Ne može valjda, i preko vlasišta da pospeši rast kancerogenih ćelija, za slučaj da ih neko ima a ne zna za to???

 • Poštovani gospodine Šćepanoviću,

  Zbog navedenih svojstava mumia ne bih se usudila da ga koristim oralno, ali me zanima da li bih smela da ubacim mumio tablete u šampon, pošto imam problem sa opadanjem kose, a čula sam da može da pomogne u rešavanju tog problema. Ne može valjda, i preko vlasišta da pospeši rast kancerogenih ćelija, za slučaj da ih neko ima a ne zna za to???

 • Možete uzimati mumio za kosu bez problema ako podnosite miris mumia u šamponu.

  Ne treba da se plašite uzimanja mumia. Mumio je hranljiv i ubrzava metabolizam pa zbog toga nije preporučljiv kod osoba koji imaju dijagnostikovan rak jer time potpomaže rast raka.

 • Pozdrav Zlatko!
  Molim za savet.
  Mama mi je slomila rebro. Ima povišen pritisak i pije tablete za isti. Takodje ima hyperthyroidism.
  Da li bi ste savetovali da uzima mumio za zarastanje preloma uprkos visokom pritisku ili mozda možete da preporučite alternativu.
  Unapred hvala!

 • Mišljenja sam da ne treba da pije mumio ako ima visok pritisak jer mumio podiže pritisak. Nemam preglog šta drugo da uzima, može kompleks vitamina i minerala.

 • molim vas da mi reknete da li za osobe koje imaju osteoarthritis tj. trosenje hrskavice izmedu zglobova je dobro da koriste mumio ili mozda neko drugo prirodno sredstvo koje je provjereno da obnavlja hrkavicu izmedu zgloboma, hvala puno

 • 1987 год. настрадао сам на пешачком прелазу задобивши вишеструке повреде. Највише проблема ми је задаво прелом подколенице који после вишемесечног ношења разних комбинација гипса није зарастала, ортопеди су се договорили да ми операцијом поставе тад зачето лечење костију Илизаровом методом, иако је уследико чак шест операција потноленица није срастала. У новембру 1990 год. упознао сам једног пуског доктора који је долазио на нашу пијаци продајући њихову робу. Како сам ходао са штакама после разговора о мом проблему обећао мије да ће ми донети лек и да ћу за месец дана трчати по соби без штака. Грешан сам помислио шта човек да каже кад сам га лепо угостио и неке услуге за њих учинио.После месец дана добио сам Мумију индиске верзије јер руску, није нашао тврдећи да је руска најбоља. Почео сам да је пијем тек након контроле ортопеда који је дуго глдао снимак подк. и на моју молбу ,, Докторе шта ће бити самном,, Одговорио,, Или ће зарасти или неће,, чини ми се повишеним тоном. Пијо сам мумију у капсулама ујутру уз јело са чашом млека 30 дана неупотребљавајући кафу и алкохол према препоруци мог драгог РУСА а већ после 15 дана сам ходао са једном штаком и осећао се пресрећним. На контроли после два месеца снимци су били инзванредни мој стрпљиви и дивни ортопед је био презадовољан. подколеница је срасла и ја сам после 4,5 година почео да ходам са штапом а после рехабилитације скоро као сав нормалан свет. Жао ми је што никад нисам имао храбрости да ово испричам мом ортопеду плашећи се да га неувредим..

 • Mumio sadrzi bioloske supstance dobre za sirenje krvnih sudova i zato je dobar za lecenje hipertenzije…Ovo je citat sa jedno ozbiljnog sajta, a takvih ima mnogo.Taman nadjem nesto sto moze da pomogne za razne vrste problema, od kojih ste Vi i rekli da za neke pomaze, a onda samo kod Vas nadjem da je ZABRANJEN za one sa hipertenzijom? Zasto?Da li ubrzava puls? Ne zna vise covek kome da veruje.Kupio sam i sad mogu da ga bacim.

 • Postovani gospodine Scepanovicu, molim vas da mi odgovorite da li sme moja majka koja ima 86 godina i ima 2 mioma na materici da uzima Mumio. Ja sam joj kupila misleci da poboljsa imunitet. Unapred zahvalna

 • Nebojša – mumio je biostimulator, stimuliše i ubrzava metabolizam, to je kompleks minerala, zato i podiže krvni pritisak, to je tako logična posledica njegovog delovanja, tako da nemate razloga da budete iznenadjeni.

  Samanta – mumio se koristi kod steriliteta kod nekih ruskih doktorki kod nas, ali mumio može da pomogne nerotkinjama samo u pojedinim slučajevima, ako postoji deficit nekih minerala, ako treba da se ojača organizam, itd. Mumio zna da smanji šećer, pa samim tim i insulin, što kod žena koje imaju insulinsku rezistenciju bude dobro, jer insulinska rezistencija sprečava začeće, ali mumi nije univerzalno sredstvo za sterilitet. Znam žene koje su godinu dana koristile mumio za sterilitet bez rezultata, samo su dobile žutu boju u licu i kalcifikaciju kostiju.

  Ništa ne treba preterano raditi ako ne daje rezultat.

  Biljana – može da uzima mumio, mada je bolje da se on maže, nego da se pije kod mioma i tumora, jer kao biostimulator on može i da podstakne razvoj tumora. Prosto, mumio je koncentrisana hrana, pa kako prija normalnim ćelijama, prija i nenormalnim.

 • poštovanje,
  moje dete pati od neuropatije dg. Scharcot marietootova bolest. propadaju nervi , gubi se mijelinski omotač nerava pa samim tim teže hoda a i suše mu se noge a isto tako počinju i ruke. Već i slabije može koristiti prsti u se polako grče. Ovo je bolest koja napada nervne završetke.
  Pa da li ovaj lek može pomagati i nama? ako ne, zna li neko gde da se obratim, kome, sta da radim.
  pozdrav!
  Hvala!

 • Postovani,
  da li pomazu Mumio tablete kod stresa, nervoze, umora, nesanice, depresije, i da li smije da se pije sa lijekovima za spavanje? Kakva su iskustva

 • Mumio nije baš lek za nesanicu, on podstiče. On pomaže da se telo bolje odmori od umora ali nije za smirenje napetosti. Bolje uzmite kompleks vitamina B, Biorelax kapi, čaj od matičnjaka, magnezijum …

 • Piše se svašta po internetu i reklamira se bez nekih dokaza. Mumio je mineralni dodatak, kao da ste kupili u apoteci multimineralne tablete, samo prirodne. Nije to lek za rak.

  Pošto je to vrlo hranljiva supstanca za ćelije, onda ona može da potpomogne rast ćelija raka jer one su najveći potrošači hranljivih materija u organizmu – otuda oboleli od raka brzo mršave.

  Ima negde navedeno da mumio ima antitumorsko dejstvo, ali nije navedeno na koju vrstu raka, pod kojim uslovima, kako, itd … a imate 3000 različitih vrsta kancera i ne leče se svi na isti način, pa treba precizno znati zašto se nešto uzima.

  Uzimati napamet bilo koji suplement za lečenje tumora a bez dobre analize sa lekarom, nije baš mudar izbor.

 • Svega par firmi skuplja mumio – mislim svega 3 tu oko Altaja i Kavkaza, tako da tu nema mnogo razlike. Samo je pitanje koliko je mumio prečišćen od peska, što čistiji to bolji i kakav mu je sastav, jer je svaki mumio specifičan po sastavu. No, to je sve slično.

  Ima indijskih i pakistanskih firmi koje skupljaju na Himalajama ali taj mumio koji se zove Šilajit ne stiže do nas.

Ostavite komentar