NEBESKI I PRIRODNI LEKOVI MANASTIRA RAVANICA

Manastir Ravanica i mati Zinovija su već godinama poznati kao mesto isceljenja za mnoge pacijente i bolesti. Tamo se prave prirodni lekovi kao biljne kapi, čajevi, ulja, vina, eliksiri, melemi

 

Godinama unazad znam da je manastir Ravanica postao mesto duhovnog i telesnog isceljenja za mnoge pacijente iz Srbije iz sveta. Manastir Ravanica i mati Zinovija su postali mesto za verski i medicinski turizam, jer su se daleko pročuli zbog biljnih lekova koje spremaju i koji ljudima pomažu. Priče i svedočenja govore i da su najteže bolesti pobedjene uz pomoć nebeske pomoći Svetog Kneza Lazara čije čudotvorne mošti leže u manastiru Ravanica i biljnih lekova koje mati Zinovija i monahinje prave.

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica – zadužbina Kneza Lazara

Par godina nisam bio u manastiru, ali me je put vodio blizu njega, pa sam sa prijateljem malo skrenuo sa puta Beograd Niš i posetio manastir Ravanica. Bio sam iznenadjen koliko je u zadnjih par godina manastir Ravanica postao sredjeniji i lepši. Volim manastir Ravanicu, uvek se u njegovoj maloj i drevnoj crkvi oseća neobično snažna energija od koje se uvek naježim, čim udjem savijen kroz niska ulazna vrata. Ovog puta sam osim duhovne potrebe došao i da vidim biljne lekove koje manastir pravi i po kojima postaje sve čuveniji.

A sve je počelo tako što je mati Zinovija počela da pravi biljne lekove za decu ometenu u razvoju u domu pri manastiru Svete Petke koji je pod okriljem crkve i manastira Ravanica. Lekovi su pomagali deci i tako je priča krenula, dobra priča se brzo i lako pročuje. Monahinje manastira Ravanica koriste stare i tradicionalne recepture i prave različite biljne lekove i prirodne preparate kao što su biljna lekovita ulja, biljne kapi, tinkture, eliksiri, lekovita vina, melemi, kreme, čajevi, rakije, postoji na desetine različitih proizvoda.

Posetio sam manastir Ravanicu i pogledao biljnu apoteku i proizvode koje imaju. Moram priznati da su cene preparata dosta pristupačne i prihvatljive. Kupio sam sebi jednu tinkturu od pola litra koja je koštala oko 1000 dinara, tinkture u pakovanjima od 50 i 100 ml su oko 300 do 400 dinara, i tako redom. Preparati manastira Ravanica se mogu naći i na internetu u nekim prodavnicama ali su cene dosta višlje, najbolje ih je naručiti i kupiti u samom Manastiru Ravanica.

Mati Zinovija i monahinje manastira Ravanica same skupljaju lekovito bilje i samostalno prave sve preparate od domaćih proizvoda. Imaju sopstvenu labaratoriju i iz godine u godinu im proizvodnja raste, jer je potražnja velika. Čitav niz je indikacija koje leče preparati manastira Ravanica, nabrojaću samo neke od njih sa njihovog flajera: smirenje i opuštanje, prirodni antibiotik, prirodni čistać organizma, ženske bolesti, protiv pušenja, protiv sterilnosti, za limfne žlezde, mršavljenje, plućne bolesti, protiv alergija, za bubrege, pankreas, srce, migrene, protiv svih bolova, reumu, i tako redom.

Narod pominje i svedoči da su neki našli isceljenje u manastiru Ravanica i od najtežih bolesti, kao što su rak dojke, tumor mozga, rak pluća i drugi maligniteti. Medjutim, za takve i sve druge teže bolesti mora se doći u manastir Ravanicu na razgovor sa mati Zinovijom, koja sasluša vaš problem i onda vam da preporuke koje preparate treba da koristite, kako, kojiim redom i koliko dugo. Naravno, zamolite je i za blagoslov da vam isceljenje dodje, kao što bi trebalo da odete da celivate svete mošti kneza Lazara i tamo zatražite oproštaj grehova i isceljenje od bolesti, pre nego što se uputite ka biljnoj apoteci i mati Zinoviji.

Manastir Ravanica šalje brzom poštom svoje preparate svuda po Srbiji. U Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Trsteniku imaju i stalne distributere preko kojih možete dobiti traženi lek.

Ako želite da odete do manastira Ravanica na konsultacije kod mati Zinovije morate znati da ona samo subotom od 9-17h i nedeljom od 8-12h, i ponekad crvenim slovom nakon Svete liturgije prima ljude na razgovor. Treba da se najavite na telefon 064 – 55 19 102

Biljni preparati i lekovi manastira Ravanica - prodavnica

Biljni preparati i lekovi manastira Ravanica – prodavnica preparata

Kako se dolazi do manastira Ravanica

Idete autoputem Beograd – Niš i kada stignete do Ćuprije, iskljućite se sa puta i krenete ka gradu, ali na raskrsnici nakon naplatne rampe ne idete ka gradu, nego suprotno, na drugu stranu puta prema Ravanici. Postoje putokazi, ne može se promašiti. Od Ćuprije idete samo pravo nekih 8 kilometara, prodjete kroz jedno selo i nailazite na manastir Ravanicu, ne možete promašiti.

Manastir Ravanica je zadužbina kneza Lazara, divan je manastir, okružen lepom prirodom, sjajno sredjen i neobično snažne duhovne energije. Ko nije bio, neka svakako prvom prilikom kada prolazi pored Ćuprije skrene i poseti veliku svetinju.

 

Zlatko Šćepanović