Postoji li Najbolja dijeta na svetu?

 

Nastavak prvog posta

Najbolja dijeta na svetu za mršavljenje i zdravlje .. 2

Šta je najefikasnija i najbolja dijeta za organizam koja daje trajni rezultat

Najbolja dijeta na svetu za mršavljenje i zdravlje

Biti telom otporan na dijetalne napore je ozbiljan problem. Zašto dijete na nekoga deluju spektakularno a na druge osobe ne, i bez velikog efekta su, velika je misterija organizma. U potrazi za čudesnom pilulom i otkrićem koja je nabolja dijeta koja će me rešiti mojih dijetalnih muka stigao sam do preparata Herbafast, na preporuku prijateljice farmaceuta. I to pre afere sa sumnjivim delovanjem istih pilula, zbog čega je bilo raznih nedoumica oko Herbafast-a, pa se pričalo da su pilule bile povlačena sa tržišta, zabranjivane i slično. Danas se nesmetano prodaju i reklamiraju.

Sama istina o Herbafastu je da ta vrsta preparata postoji samo u Istočnoj Evropi. Radi se po svemu sudeći o nekoj kineskoj tableti kojoj je samo promenjem naziv. Da li deluje? Da kada ste na postu, tada vam smanjuje osećaj gladi, ali to se smanjuje i samo kada malo istrajete sa postom. Kada normalno jedete ne deluje. I tu je cela priča završena, to nije najbolja dijeta z avaše zdravlje.

Onda jednog dana se vidjam sa svojim prijateljem iz banke koji mi preporučuje da je najbolja dijeta u stvari dijetalni režim baziran na Biorezonanci biorezonantna dijeta definisana merenjem alergičnosti na namirnice. U isto vreme mi prijateljica preporučuje sličan metod, na koji je vodila dete zbog ekcema. Svuda je princip isti. Navodno su naše ćelije alergične na neke namirnice dok na druge nisu. Ako jedemo dobre namirnice, onda ćemo imati jak imuni sistem, rešiti se nekih bolesti i smršati. U redu, odoh na Biorezonancu. Ali tu je problem. Imamo tri različita dijagnostička metoda za to. Jedan je preko analize krvi, drugi je putem uporedjivanja rezonance namirnice sa vašim telesnim talasima, i treći je putem merenja stanja organa i sklonosti ka odredjenim namirnicama. Problem, koji metod izabrati? Ako je teorija tačna trebalo bi da su svi slični.

I znate šta, moj istraživački duh mi nije dao mira. U odredjenom vremenskom intervalu sam otišao na sva 3 merenja, odnosno dijagnostiku. Šta sam dobio? Različite rezultate. Skoro 50% preporuka se nije slagalo. Kod jednih sam smeo paradajz, jaja, bananu, paprike, dok kod drugih nisam smeo. Da ne bih ovde prikazivao sve te rezultate, zaključak je da metoda nije jedinstvena i ne daje konzistentne rezultate. Naravno, svaki od dijagnostičara je veličao svoju metodu kao superiornu. Da ne dužim, odlučio sam se za jednu od metoda i krenuo. Bilo je rezultata jer mi je bilo zabranjeno brdo namirnica: sve mlečno, svi šećeri, med, pola voća, pola povrća, sve od pšenice, svinjsko i živinsko meso, alkohol, itd. Na kraju mi se obrok sveo na jagnjetinu ili ribu, sa puno varijacija krompira i malo nešto dozvoljenog povrća, i kilograme kikirikija, jer od nečeg sam morao da dobijem energiju. Rezultat, smršao sam. Ne spektakularno, 10-ak kila za 3 meseca. Ali bio sam stalno gladan i imao ozbiljnih problema kada sam trebao nešto da jedem van kuće, jer gde naći adekvatnu hranu?

piramida-ishrane-klinike-mejo-mayo-pyramid Najbolja dijeta na svetu za mršavljenjeDijetu krvnih grupa sam u startu preskočio jer mi je potpuno nelogična u svoj svojoj jednostavnoj logici. To sigurno nije najbolja dijeta na svetu. Ljudi su se vekovima hranili na prirodan i jedino moguć način, i njihove ćelije su usvojile kombinovanu ishranu tog tla i predaka, i odjednom, ja sada ne treba da jedem kulen, jer to nije dobro za moju krvnu grupu, a moja rodjaka vegetarijanac  treba da ždere meso. Suviše prost i sumnjiv metod. Inače, Dijeta po krvnoj grupi je odbačena i od samog autora iste pre nekoliko godina. Savest mu nije dozvolila da više laže da krvna grupa odredjuje način ishrane.

Onda sam imao susret sa čuvenom Atkinsonovom dijetom, koja je bazirana na ishrani bogatoj životinjskim belančevinama. A ja ne volim meso i retko ga jedem! No, to je bila preporuka jednog mog zanimljivog poznanika koji me je odvikao od slatkiša, pa sam hteo da ga ispoštujem. Mnogi se kunu da je Atkonsonova dijeta najbolja dijeta na svetu.

Rezultat je nakon 3 meseca dijete bio da sam smršao 15 kilograma i napatio se od stresa što ne mogu da se zasitim, jer meso i salata nisu mogli da me zasite pa makar to bilo i u kilogramima. A tu je bila i još jedna, meni ne mnogo draga posledica, telo mi se osulo mladežima, što je bio loš znak. Pojava mladeže je posledica viška životnijskih proteina u telu, i nemogućnosti da se isti uklone, pa izlaze kroz kožu u vidu mladeža. Problem Atkins dijete je i ozbiljan kontaminacija jetre koja je preopterećena tolikim proteinima i ne može lako da sve stvorene otrove pri razgradnji proteina izbaci napolje. Posledica te dijete je da sam nakon par meseci dobio ozbiljnu upalu pluća! I to se desilo meni koji decenijam nije imao ozbiljniju prehladu a ne upalu pluća! Zaboravite Atkinsa ako vam je do zdravlja stalo.

Nakon tog nesrećnog iskustva poznanik mi je preporučio da pijem glinu, jer će me ona vremenom dovesti do regulacije težine a potpuno je bezopasna. Ne slažem se! Glina nije bezopasna! To treba reći otvoreno da se mnogi ne upropaste. Kako je bezopasno piti svaki dan rastvorenu glinu, zar je to normalno? A tako se predstavlja u neozbiljnim člancima i knjigama.

Problem sa glinom je u sledećem. Glina je snažan preparat za isušivanje tela i može izazvati ozbiljnu dehidraciju. Nikako je ne treba piti kada je napolju jako toplo, jer će telo dehidrirati. Drugo, zato što jako isušuje kožu, stvara mogućnost za pojavu lišajeva i ekcema na koži. I treće, opterećuje bubrege i vrlo verovatno puni iste peskom i zemljom. Oprezno sa glinom!

Onda se pojavio prijatelj iz inostranstva sa limun dijetom, takozvana Neera dijeta. Na njemu su se videli rezultati i obećavao je gubitak tvrdio je da je to najbolja dijeta, izgubiš skoro 10 kg za 10 dana. Vrlo je jednostavna dijeta gde pijete danima limunadu napravljenu sa limunom, javorovim sirupom (Neera sirup) i čili paprikom. Ok, rekoh sebi, trebao mi je brz rezultat, možda mogu da izgubima ako ne svih 10 a onda makar 8 kilograma. Prvih dana je bio pakao, jer sam se nalivao limunadom, po 3 litra dnevno, a osećao sam glad i hteo nešto čvrsto da jedem. Ono što je interesantno, ta vrsta limunade zaista prijatno deluje na stomak, i ne izazive kiselost i ne izaziva šok pankreasa. Treba znati da klasična limunada izaziva pojačano lučenje pankreasa, pa se posle nje vrlo brzo ogladni i traži se unos šećera. U slučaju Neere to nije slučaj. Problem sa njom je i to što kada počnete da pijete Neera sok, često morate u toalet. Izdržao sam 11 dana. Učinak, 6,5 kilograma manje. Nije bilo spektakularno ali je poslužilo svrsi. Na žalost, nakon par meseci sam povratio veći deo izgubljene težine.

Dobio sam brz rezultat ali i jo-jo efekat. Prijateljica plastični hirurg me je upozorila sledeće. Osim što nije zdravo brzo smršati problem debljine se ne rešava pričom o čišćenju organizma i rastvaranju masti. To su sve alternativne legende. Najboja dijeta mora biti bazirana na znanju nauke a ne rekla kazala. Jer, suština kod gojaznosti je u sledećem. Masne ćelije su kolektori masti. Kao takve, te ćelije ne nestaju. Kada čovek počinje da se goji, one jednostavno počinju da se uvećavaju, da se umnožavaju i da pupe kao grozd, stvarajući nove masne ćelije, kao grozdove. Kada čovek smrša, one se prazne ali ostaju zauvek uvećane i umnožene, tako da se vrlo lako i brzo ponovo pune, što je objašnjenje zašto se jednom debeli uvek lako ugoje. Tek dugotrajna glad uspeva da te ćelije suštinski smanji po volumenu ali ne i po broju. To će reći ako na početku života imate na primer 1 milion masnih ćelija, pa se jako ugojite i dobijete 2 miliona tih ćelija, one vam ostaju zauvek. Eto ključnog problema. Jedini način da se te nove i neke stare masne ćelije uklone iz tela su liposukcija i mezoterapija. Prvo predstavlja grebanje masnog tkiva mehanički i skidanje sala, dok je drugo bockanje iglom i ubrizgavanje rastvora koji razlaže masne ćelije koje posle telo apsorbuje. Te metode još nisam probao a verovatno nikada ni neću, nisam toliko opsednut izgledom da bi mi skidali mast ispod kože.

klinika-mejo-o-zdravoj-tezini knjigaOnda sam slučajno na ulici video knjigu klinike Mejo »O zdravoj težini«. Pomislio sam da bi možda napokon mogao da vidim šta o mom problemu kaže zvanična medicina, jer sam se do tada sve rukovodio alternativnim metodama. Kupio sam knjigu. Počeo da čitam. I prosvetlio se!

Šta reći, osim da pronadjete knjigu. Štampala ju je »Politika«. Jeftina je i vredi je imati zauvek. Teško ju je prepričati jer je u njoj dat jedan lep prikaz većine dijeta i njihovog mehanizma delovanja, kao i načina na koje naše telo funkcioniše. Sve je vrlo promišljeno napisano, da bih sada to banalno prepričavao. Moje je bilo da vam predstavim razna moja bolna iskustva i uputim vas na nešto što zaista vredi.

I da, naćićete u novinama i na internetu takozvanu Mejo dijetu, baziranu na voću. Ona zvanično od strane same klinke ne postoji, to je fake.

Klinika Mejo nikada nije koncipirala bilo kakvu dijetu. Za njih, stručnjake Klinike Mejo jedina ispravna dijete je stil života, vežbanje i stil ishrane, koja je ispunjena hranom bogatom vodom i balastnim materijama.

Uostalom, pročitajte knjigu, sve će vam se logično i jasno kazati.

. . .

Prethodni tekst: Najbolja dijeta na svetu … #1