Redakcija Bloga

* * *

Deca u Srbiji

Morali smo da reagujemo  na vest koju je objavila Nemačka informativna agencija Deutche Welle u članku koji govori o nasilju nad decom u Srbiji, navodno po istraživanju Unicefa.

Jednostavno smatramo da je vrlo problematično saopštenje i vrlo tendenciozan zaključak koji u tekstu glasi:

Prema podacima UNICEF-a najveći problemi dece u Srbiji su nasilje, siromaštvo i nemogućnost ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. U Srbiji sada umire manje dece mlađe od pet godina nego pre, ali je više od 70 odsto dece izloženo verbalnom i fizičkom nasilju, neki su od ključnih zaključaka istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom 2009. godine.“

Ostavljamo svima da pročitaju tekst i donesu suvislan zaključak. Mi zaista ne mislimo da su deca u Srbiji izložena nasilju, čak naprotiv, mislimo da su sve razmaženija, zaštićenija i napornija za svoje roditelje. Uostalom, da li od desetoro dece koje vi znate, njih sedam trpi nasilje?

U tom smislu smatramo ovakva istraživanja i tekstove vrlo tendencioznim, politički smišljenim spram naše zemlje i društva, ne bi li se osećali krivi i postidjeni zbog nečega što nije stvarna istina. SVe nas ovo podeća na vremena pred Nato bombardovanje Srbije, kada su nas kao zemlju i narod „medijski satanizovali“. Možda bi se mogli složiti sa delom teksta gde se govori o lošijem funkcionisanju socijalne zaštite i tih institucija, ali s obzirom na siromaštvo celokupne zemlje i ne može se očekivati bolje.

Plasiranje ovakvih vesti je pokušaj „disciplinovanja nešeg društva“ po jednom globalnom modelu, koji mi treba da prihvatimo. Na žalost, i pored dobrih stvari koje takav model života i društva donosi (veća briga o mnogim stvarima, disciplina, red, solidarnost) postoji mnogo stvari koje daleko od normalnog i razumnog, kao što su medijske hajke, a posebno je problematično sprovodjenje takvih modela, koji se vrše na silu i pritisak, kroz politiku, istraživanja, zakone.

. . .