ATRAKCIJA IZ JUŽNE KOREJE

Pesma „Dynamite“ južnokorejskog benda BTS postala je prva pesma u istoriji koja je na Jutjubu za 24 sata pogledana više od 100 miliona puta.

 

Znate li šta je BTS? Ako imate manje od 20 godina, onda vam je to možda jedna od najomiljenijih pop-grupa, poput nekad najpoznatijih bendova kao što su bili „New Kids On The Block“, „Backstreet Boys“, „Take That“ ili „N’Sync“.

dynamite

Ono što je najzanimljivije, reć je o grupi koja dolazi iz Južne Koreje, a tek nedavno izdala je prvi singl na engleskom jeziku. Pesma „Dynamite“ postala je prva pesma u istoriji koja je na Jutjubu za 24 sata pogledana više od 100 miliona puta.

Do kraja osmišljeno

Singl „Dynamite“ odmah je zaseo na prvo mesto američke top-liste i treće mesto britanske liste, nastavljajući niz rekorda koje je postavila ta grupa. Postala je prvi izvođač korejskog popa koji je došao do broja 1 na američkoj top-listi albuma, a na Tviteru drži rekord kao izvođač sa najviše retvitova. Ove godine postavila je i novi rekord kada je tokom pandemije koronavirusa priredila uživo koncert na internetu. Gledalo ju je čak 756 hiljada obožavalaca iz sto zemalja!

U čemu je tajna tih mladih Korejaca koji kao grupa postoje od 2010. godine? Korejci su svome muzičkom žanru, tzv. k-popu, pristupili kao pravom poslovnom projektu. Godinama pre izlaska na scenu učili su kako da se pravilno ponašaju na pozornici, kako da daju intervjue, komuniciraju s fanovima i pevaju pesme. Okupio ih je Bang Si-Hyuk, predsednik izdavačke kuće Big Hit, kada su imali između 10 i 12 godina. Trenirali su tri godine te potom 2013. izišli na korejsku scenu, a prvi album izdali su godinu kasnije.

Sedmočlana grupa ima harizmu, plesne pokrete, dobro producirane spotove, ali je i potpuno upakovani proizvod. BTS je skraćenica za Bangtan Sonyeondan, što bi u grubom prevodu s korejskog značilo: „izviđači otporni na metke“, ali su poznati i po imenima Bangtan Boys, Bulletproof Boy Scounts ili Beyond The Scene. Imaju najveću vojsku fanova na svetu, a to su i dokazali pre tri godine, kada su od Billboarda dobili nagradu za najviše fanova, nadmašivši Džastina Bibera i Selenu Gomez.

Njihovi tekstovi, često usredsređeni na lične i društvene komentare, tiču se tema mentalnog zdravlja, nevolja mladića u školskom uzrastu, životnih gubitaka, ljubavi prema samom sebi, obrazovnog sistema, individualizma… Njihov rad sadrži reference na literaturu i psihološke koncepte i uključuje izmišljenu radnju koja se fanovima prepričava u pesmama.

Ključni izvođači

RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V i Jungkook postali su tako idoli mladih širom sveta, ali i jedan od najpoznatijih korejskih brendova. Naime, BTS svake godine vredi više od 4,65 milijardi dolara za privredu Južne Koreje ili 0,3 odsto BDP-a te zemlje. BTS je privukao jednog od svakih 13 turista koji su posetili Južnu Koreju i navode se kao jedan od ključnih izvođača za povećanje globalne prodaje muzike na 19 milijardi dolara u 2018. godini. Nakon uspostavljanja njihove kampanje za borbu protiv nasilja “Love Myself”, u partnerstvu s UNICEF-om, grupa se obratila 73. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, postavši najmlađi dobitnik Reda za kulturne zasluge koji joj je dodelio predsednik Južne Koreje zbog doprinosa u širenju korejske kulture i jezika.

– Mnogima je ova godina teška. Takođe, morali smo da se suočimo s mnogim iznenađenjima i promenama. To nas je nateralo da duboko razmišljamo o muzici. Iskreno, možemo da kažemo da volimo svoj posao i strastveno se bavimo pevanjem i igranjem. Shvatili smo, međutim, da bez obzira na to koliko smo strastveni, trebaju nam obožavaoci koji će slušati naše pesme i gledati nas kako nastupamo. Postali smo željni toga da se ljudi zabavljaju slušajući našu muziku više nego ikad – rekli su nedavno članovi BTS.

Izvor: Vecernji.hr