Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Fotografija

Mladi fotografski talenat – Igor Markov

Josip Bošnjaković

PHOTO by MARKOV

Mladi fotograf Igor Markov i njegove fotografije predela

Igor Markov fotogeafije

Twittujuci nedavno sam nabasao na par fotografija i tragom linkova sam dosao do jednog za mene zanimljivog fotografa. Prvo su mi u oko zapale fotografije Vojvodine, zatim sam video u portfoliu da se tu nalaze jos i zanimljive slike Srbije i Crne Gore. Kontaktirao sam ovog mladog umetnika i u nastavku vam ga prezentujem kao i neke od njegovih fotografija.

Igor Markov je rođen 1984. godine u Senti. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Fotografijom se bavi od 2005. godine. Preferira pejzaže, arhitekturu i life. Radovi su mu se pojavili u nekoliko časopisa i knjiga, u kalendarima i kao razglednice, a pojavljivao se i na mnogim grupnim izložbama.

Dobitnik je druge nagrade na konkursu za seriju najlepših fotografija Srbije „Lepo lice Srbije 2009“. Veliki je zaljubljenik u putovanja, planinarenje i biciklizam.

Kolekciju njegovih fotografija možete pogledati na sajtu www.markovigor.com.

8 komentara

 • Sjajne fotografije. Glasam za sunce koje se probije kroz oblake nad brdima domovine naše. Nestvarno.

  Ipak, fotografija koja me je nasmejala i koju ću upamtiti je ona sa labudovima na obali, prvi put da vidim labudove na suvom, da nisu u vodi – prave patke 🙂

 • Hvala Marjanu i Zlatku, i naravno Josipu na clanku! 🙂

  @Zlatko – labudova ima dosta „na slobodi“ – npr cesto ih vidjam oko ribarca, na Sordosu, kod Beocina, Backe Palanke itd

 • @ Igor

  Da iskoristim priliku kada se mladi Igor javio pa da pitam par tehničkih stvari oko stvaranja fotografija.

  Koliko su ove tvoje fotografije koje gledamo vizuelno „sredjivane“ posle slikanja, photoshop i slično, koliko koristiš razne filtere na aparatu da dobiješ kolorit, da li si kod slike seljanke nameštao svetlo ili si iskorsitio postojeće, odnosno koliko je slika spontana a koliko „nameštena“ i tako redom. Ovo pitam u najboljoj nameri, jer većina svetskih fotografa „namešta“ sliku, i to je regularan proces, inače se teško dobija odlična slika bez male pomoći.

  Hoću reći, ispričaj nam par zanimljivosti oko stvaranja slika, ili ako hoćeš možeš i čitav tekst o stvaranju fotosa da napišeš pa mi da ga objavimo kao poseban post. Mislim da bi ljude zanimalo.

 • Sve fotografije su obradjivane u Photoshopu, ali radi se o klasicnoj i veoma osnovnoj obradi, dakle uglanom krop, kontrast, ostrina i boje..tako da je zadrzana prirodnost fotografije
  Koristim iskljucivo prirodno svetlo (kao i kod te fotografije)

  ..o mnogim fotografijama i svojim putovanjima sam vec pisao na svom blogu, pa evo kratke price vezane za tu fotografiju

  Tokom jula 2009. sam boravio u selu Temska na Staroj Planini, gde sam sa fakultetom radio na pisanju monografije. Jedan od domena istraživanja je bila i etnologija. Drugarica i ja smo išli po kućama i beležili zanimljive obicaje, predmete, stare zanate, nosnju, tradicionalno spremanje hrane itd.

  Jedna baka je bila veoma ljubazna i dozvolila drugarici da se obuče u njenu nošnju iz mlađih dana… ovo je dakle tradicionalna nošnja pirotsko-staroplaninskog kraja, čak je i šara na prekrivaču preko kauča tradicionalna, tako da je sa starom slikom i zidom sve uklopljeno u lepu kompoziciju.. bočno svetlo s prozora je bilo divno i tako je nastala ova fotografija.

 • Divne su fotografije!
  Igore, je li ona prva u nizu, sa rusevinama crkve, snimljena u Bacu? Bas bih volela da odem na prolece i da to vidim uzivo, ako mi otkrijes lokaciju. Hvala unapred

Ostavite komentar