Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti

Mumio (Mumijo)


RUSKI MUMIO

Mumio ili Mumijo je prirodni preparat iz Rusije. Tajna čudotvorne ruske smole – Mumio je prirodni lek za sve bolesti

.

Dugo skrivana tajna ruskih specijalaca i komandosa. Tajna supstanca zaslužna za uspeh ruskih atletičara i sportista. Crni anabolik koji se ne može detektovati. Čudesni lek za imunitet. Leči rak. Ubrzava zarastanje kostiju, tkiva i regeneriše ćelije. Eliksir mladosti. Najjači biostimulator na svetu. Magični adaptogen. Moćni preparat koji ruski lekari koriste za čudesna isceljenja svojih pacijenata. Nalazi se samo na tajnim lokacijama planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. To je sve Mumio, po jednima okamenjeni izmet slepog miša, a po drugima mumificiran vosak i med divljih pčela.

Mumio u tabletama blister pakovanje
Mumio u tabletama – blister pakovanje

Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.

Krenimo prvo redom, da objasnimo šta je mumio ili mumijo kako ga ponekad nazivaju. To je prirodna smola, nalik asfaltu, koja nastaje u procepima stena i u pećinama Tibeta, Altaja i Srednje Azije na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. Postoji često lažna tvrdnja da se mumio nalazi samo na Altajskim planinama. Naprotiv, on je dosta čest na mnogim planinama i vencima, od Rusije do Tibeta. Crne je ili tamno smedje boje, sa karakterističnim mirisom i ukusom izmedju smole, asfalta i nafte. Sam ukus mumia je gorak, ali ne preterano. Mnogima ne prija miris i ukus mumia i ne mogu da se naviknu na njega. Autor ovog teksta nema pak problem da ga u vidu bombonice rastopi u ustima, mada njegov miris i osećaj ukusa na nepcima dugo traje.

Smolaste je strukture, čvrste konzistencije do nekih 25-30 stepeni ako je čist, bez primesa, ali na višim temperaturama prelazi u tečniju konzistenciju, pravu i lepljivu smolu. Od sirovog mumia se filtracijom dobija čisti mumio, smola koja se kao takva pakuje u kutije, prave se tablete i kapsule, ili se razredjen dodaje u razne preparate kao što su masti, balsami ili tinkture. Razlaže se u vodi. Često alternativci i planinci mumio mešaju sa medom ili rakijom i tako spravljen preparat koriste kao preventivu za jačanje imuniteta. Ima puno falsifikata mumia na tržištu, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

Po sastavu je mumio kompleksan mozaik organskih i neorganskih materija koje su kroz proces polimerizacije, mešanja i taloženja tokom dugog vremena dobile smolastu strukturu. Sastoji se od 20 do 25 mikroelemenata, raznih organskih sastojaka, vitamina u tragovima i 6 aminokiselina. Još uvek nije do kraja objašnjen sam proces nastajanja mumia, iako su posmatranja pokazala da se radi o istom procesu fosilizacije koji se dešava kod različitih sirovinskih osnova bilo da su biljni ili životinjski ostaci u pitanju. Naime, mumio je uglavnom kombinacija sastojaka životinjskog, biljnog i mineralnog porekla, mada ima i slučajeva kada je on samo biljnog, ili samo životinjskog i mineralnog sastava. Pojedini autori tvrde da je mumio produkt mumificiranja košnica i voska divljih pčela (iako one retko kada žive na visokim planinskim predelima) ili produkt izmeta slepih miševa, kojih takodje nema u visokim predelima. Jedno vreme je bila popularna i teorija da mumio nastaje kao proces ocedjivanja zemnih ostataka životinja i biljaka, koje se zajedno sa zemljom, procedjuju kroz stenoviti plafon pećina i kapaju na pod pećine praveći sloj mumia, što takodje nije naišlo na potvrdu, jer se mumio nalazio i na otvorenim lokacijama, u procepima i slično, gde nije imao odakle da se ocedi ili procedi. Inače, komercijalno propagandna tvrdnja da do njega mogu doći samo skupljači koji znaju tajne lokacije gde uspeva i da se to čuva kao porodična tajna, je deplasirana, pogotovu za nekadašnji SSSR i sadašnju Rusiju, gde se sve znalo i kontrolisalo od strane vlasti i države.

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet
Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Najbliža istini je hipoteza da mumio nastaje od ostataka biljaka, minerala i životinja na prostorima visokih i suvih planina gde zbog nedostatka kiseonika i jakog UV zračenja nema fermentacije, već se vrši polimerizacija i prirodna fosilizacija prirodnih sastojaka, proces sličan nastajanju treseta i prirodnog asfalta. Uglavnom se mumio nalazi na slabo pristupačnim planinskim mestima i ubire se tako što se struže sa stenja na kome je. Cena neprečišćenog mumia koje se prodaje iz prve ruke biva negde oko 3,000 dolara po toni. Prečišćavanje sirovog mumia od kreča, zemlje, peska, i drugih nečistoća se vrši za primenu čiste smole u alternativnoj medicini i cena mu tada skače, ali je i dalje vrlo jeftina supstanca. Na primer, kod nas kutijica Altajskog mumia od 20 tableta, gde je težina tablete 0,2 grama košta u apoteci oko 4 eura. U Moskvi sam u Medjunarodnom parku za 4 eura kupovao 100 takvih tabletica. Piju se obično 2 do 3 tabletice dnevno za razne tegobe. Postoje i kapsule, masti, čak i vaginalete od mumia.

mumio tablete
Mumio tablete – rumunski brend

U srednjem veku je mumio bio popularan lek jer je bio vrlo mističan, posebno način na koji nastaje i zbog mesta na kojima se nalazio. Stari narodi koji su najpre bili upoznati sa mumiom, koji se jedino nalazio na Altaju, Tibetu, Kirgistanu, a to su pre svega Iranci, Tibetanci, Rusi, Kirgizi, Persijanci, Arapi, svi su ga oni nazivali slično: kameno ulje, crni vosak, gorska krv, planinski sok, kameni vosak, planinske suze.

Bio je vrlo cenjen preparat kome su pridavana i magijska svojstva i služio je najpre za lečenje preloma, bronhitisa, rana, jačanje organizma, za želudac, opekotine, bubrege.

Savremena medicina, pogotovu ruski naučnici su od 1950-ih godina sprovodili brojna i sistematska istraživanja dejstva mumia i njegovu primenu u medicini i sportu, odnosno vojsci i za potrebe svemirskog programa. Kasnije su se u ta istraživanja uključili, svako na svoj način i japanci i amerikanci i ostali narodi. Došli su do sledećih opštih zaključaka, koje ću dosta slobodno interpretirati jer sam te studije davno čitao i možda neki podaci neće biti u potpunosti tačni, ali greška neće biti velika:

1.       Mumio ubrzava zarastanje kostiju za 22% ako se koristi oralno, 3 x  dnevno. Neki autori na internetu pišu da duplo ubrzava zarastanje kostiju, ali to jednostavno nije tačno.

2.       Podstiče regeneraciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rana, verovatno u sličnom procentu kao i kod kostiju.

3.       Dao je dobre rezultate u tretiranju paradentoze, čak u 70%+ slučajeva je zabeleženo vidljivo poboljšanje desni – ali ne i potpuno izlečenje što treba napomenuti.

4.       Pozitivno utiče na periferne nerve, neuralgije i nervne završetke, time što poboljšava prenos nervnih impulsa i podstiče brži oporavak od bolesti.

5.       Razredjuje krv povećavajući viskoznost iste, zbog čega je povoljno sredstvo kod arterioskleroze, bolesti vena i nekih oblika srčane slabosti. Medjutim, baš zbog toga mumio je ZABRANJEN hemofiličarima, trudnicama, i svim onima koji idu na operaciju da ne bi iskrvarili!!!

6.       Dokazano je da pomaže kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Povoljno deluje i kod šećerne bolesti i regulacije šećera. Stimuliše endokrini sistem ali nije utvrdjeno da mumio leči bolesti endokrinog sistema, što inače neki naši i ruski nesavesni lekari i nadrilekari koji rade u Beogradu, stalno ističu kao svojstvo mumia, pa njim bezuspešno leče ozbiljne metaboličke poremećaje, sterilitet i tumore. Kada pacijenti ne ozdrave, ti isti lekari optuže pacijente da nisu bili dovoljno revnosni. U stvari, pacijenti nisu bili dovoljno razumni gubeći dragoceno vreme na lažnim obećanjima i paramedicinskim senzacijama.

7.       Potvrdjeno je delovanje mumia kao opšteg biostimulatora koji podstiče ceo metabolizam. Podiže odbrambeni i imuni sistem organizma, zbog čega se preporučivao kao preventiva i pomoćno lekovito sredstvo kod plućnih bolesti, tuborkuloze i slično. Medjutim, baš zbog tih svojstava ZABRANJEN je svima koji imaju visok pritisak, jer isti još više diže, iako u nekim preparatima neodgovorno piše da on reguliše krvni pritisak, bio on visok ili nizak, dovodeći ga u normalu. To isto neodgovorno stoji i za primenu matičnog mleča, jer ako je nešto biostimulator, on ubrzava vaš pritisak, nikako ga ne snižava. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju KANCER jer stimuliše rast ćelija raka, kao što stimuliše rast i svih drugih ćelija!!! Ne verujte nesavesnim proizvodjačima koji pišu da mumio ima antikancerogena svojstva.

8.       Tokom eksperimenata sa sportistima i komandosima, dokazano je da mumio deluje dvojako, zbog čega je od amerikanaca i dobio naziv »Crni anabolik«.  Pre svega, mumio povećava za 20% sposobnost sportista da izdrže trenažni proces, to će reći da za 20% mogu više da treniraju bez posledica za organizam, a sa druge strane ubrzavaju za preko 25% proces oporavka organizma od umora, uz jednu sjajnu stvar, mumio ne ostavlja tragove u organizmu, potpuno se razlaže. Za amerikance je to bilo fascinantno, prirodni anabolik, koji podiže perfomanse sportista, a ne može se detektovati i nije na listi zabranjenih doping sredstava, zbog čega su mu dali naziv „Crni anabolik“, iako on ne deluje štetno kao klasični anabolici. Generalno, mumio nije štetan ako se ograničeno i umereno upotrebljava. Zbog toga se konzumiranje mumia ograničava na 15 dana, maksimalno 0,6 do 1 grama dnevno, nakon čega se pravi pauza od 7 do 10 dana. Vrlo je moguće da mumio može dugotrajnom upotrebom da dovede do pojave kamenaca u telu, a potvrdjeno je da preterana upotreba dovodi do nervnog rastrojstva.

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost
Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Altajske i Centralno-azijske planine su domovina mumia

Mumio je kod nas jedno vreme bio vrlo popularan. Švercovao se i prodavao na pijacama i buvljacima. Danas ima da se kupi u apotekama. Neka naša iskustva, koja ću izneti u vidu zaključka definišu i njegov opseg delovanja.

Pre svega, mumio vam zaista pomaže da se bolje odmorite i da lakše podnesete napore ali se moraju uzeti 2 tablete dnevno, ujutru i uveče, i to par dana da bi se osetili efekti. Razredjuje krv i diže vam pritisak. Ja sam se čudio što me glava nakon 3 dana korišćenja mumia počinje boleti dok nisam otkrio da mi se povećao krvni pritisak iznad normale. Nakon toga sam prestao sa mumiom, jer nisam hteo da rizikujem srčani ili moždani udar. Ubrzava metabolizam i brže zarastanje rana, to je sigurno. Mast omekšava tkiva ali nekima ta mast ipak nije pomogla kod hemoroida. Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane. Možda mumio svojim mineralima pomaže imunitet kao preventivno sredstvo, ali i pored korišćenja mumia autor ovog teksta je dobio ozbiljnu upalu pluća, od koje ga je tek antibiotik spasao, dok je lečenje sa mumiom bilo bez ikakvih rezultata i sve je vodilo u ozbiljnu fazu bolesti. Stoga, ne igrajte se zdravljem kod ozbiljnih bolesti, i ne eksperimentišite sa mumiom nego kod lekara. Moja prijateljica je na primer, popila skoro pola kila mumia ne bi li sredila endokrini sistem i dobila bebu, uz sve akupunkturu i ostale alternativne prakse koje joj je preporučila ruska isceliteljka, ali bez ikakvog rezultata. Odnosno, rezultat su bili potrošeni veliki novci i razočarenje pacijenta.

Da se vrlo jasno razumemo, Mumio je korektan i u nekim slučajevima delotvoran preparat ali je daleko od magičnog i čudesnog leka za mnoge bolesti. Da je stvarno čudesan, odavno bi bio u rukama farmaceutske industrije u vidu standardizovanih lekova, što naivan svet nikako neće da shvati, već sujeverno veruje u čuda.

Zlatko Šćepanović

193 komentara

 • U potpunosti se slažem sa Vama nisam probala preparat ali imam nameru, dobiću ga iz Rusije u vidu tableta . Može li to moja ćerka da pije i kako obzirom da se leči od depresije šifra f 32 i f 29
  Hvala pozdrav Ljiljana

 • @ Ljiljana

  Mislim da joj neće mumija posebno pomoći. Podići će je donekle energetski u smislu bolje odmorenosti, ranijeg ustajanja, više fizičke snage, ali koliko znam mumio ne utiče na nivo seratonina, koji je ključan hormon u lečenju depresije.

  Od prirodnih preparata, kantarion se koristi kao lek u lečenju blažih oblika depresija, 2 x 300 mg dnevno. Dejstvo je dokazano kroz kliničke studije i postoje preparati-lekovi na bazi kantariona (hipericin kao aktivni sastojak).

  Možete pokušati sa sledećim čajem (tradicionalna receptura firme „U ime Prirode“) – daću vam izmenjenu i pojednostavljenu formulu jer neke trave ne možete naći u prodaji, ali će svakako i ovako čaj delovati:

  25% Kantarion
  15% List borovnice
  15% Bosiljak
  15% Matičnjak
  10% Majčina dušica
  10% Žalfija
  10% Šipak

  Priprema: Kada voda bude blizu ključanja ubacite prvo šipak u vodu, nek se kuva 1 minut, pa dodajte žalfiju, prokuvajte još minut, pa dodajte sve ostale biljke, poklopite i odmah sklonite sa ringle, jer ostale eterične biljke se ne kuvaju. Nakon 7-10 minuta čaj procedite i pijte u toku dana 3-5 šoljica čaja, nezasladjen ili zasladjen medom. Čaj nakon par sati oksidira i promeni boju, ali se ne dajte zbuniti, ispravan je. U svakom slučaju možete ga uvek svežeg spremati. Uobičajene količine čaja stavljajte, supena kašika na pola litra vode ili čak i na litar. Ne spremajte jak čaj, imaćete kontraefekat, on mora da bude ukusan i pitak, prijatan za piće. Što je čajna mešavina kraće u vreloj vodi, čaj je ukusniji, a dužim stajanjem u vodi ne dobija na lekovitosti, naprotiv.

  Efekti koji slede je veći nivo energije, jasnije misli i duža budnost. Ako bude problema sa nesanicom, a može da se desi, isključite večernje čaše čaja. Terapija će dati rezultate nakon 2-3 nedelje ili ih neće biti (na žalost ima oblika bolesti koje.ne reaguju na terapiju). Nikako ne prekidajte sa lekovima koje pije i upoznajte svog lekara sa tretmanom koji preduzimate.

  Za potpuniji efekat terapije neka dnevno pojede po 1/4 glavice celera, kao salatu ili samostalno. Svakako bi bilo dobro jesti dnevno i svežu šargarepu, cveklu, jabuke i borovnice (kupine, maline). Ujutru neka jede kačamak od prosa, kašu od ječma, kašu od žita, integralnog pirinča sa povrćem, pavlakom, jogurtom. Nek izbegava slatko i slatkiše, oni je „drže“ u depresiji.

  Sve ostalo je izmedju vaše ćerke i Prirode. Javite mi rezultate, da znamo da li je njoj bolje i da svi saznamo da li terapija radi.

  U zdravlje!

 • Čini mi se da sam video u apotekama ovaj preparat. Pretpostavljam da ima više proizvođača. Da li znate koji preparat je najčistiji, najbolji, ili je svejedno? Ima li podataka o uticaju mumia na Parkinsonovu bolest, i da li inače znate da li postoji alternativni način lečenja Parkinsonove bolesti?

 • @ rodoljub

  Tačno je, ima ga u apotekama. Mislim da za nijansu jače delovanje ima Altajski mumio, ali je i skuplji od no name proizvodjača.

  Nema podataka da mumio pomaže kod Parkinsonove bolesti, a ni na drugo pitanje vam na žalost ne mogu pomoći, jer stvarno ne znam šta od alternativnih terapija može da pomogne kod Parkinsonove bolesti.

 • Postovani,ja i suprug se sest(6)godina lecimo od steriliteta,odgovorite mi molim Vas da li mumio pomaze u nasem slucaju.Unapred zahvalna Amanovic Marijana.

 • Draga Marijana, imam prijateljicu koja je uzimala mumio na nagovor jedne ruske isceliteljke koja joj je uz tretmane akupunkture prepisala i uzimanje mumia i obećavala uspeh. Rezultat: neuspeh.

  Mumio možda može slučajno da pomogne nekome sa sličnim problemom ali mumio pre svega nije ničim dokazano sredstvo za lečenje steriliteta. Tim pre što uzroci za sterilitet mogu biti brojni i vrlo različiti.

  Razmotrite veštačku oplodnju, 6 godina je dug period. Vreme leti. Znam neke osobe koje su propustile dobijanje deteta zbog tvrdoglavosti i uporne želje da dobiju dete prirodnim putem. A dete je živo biće, pa iako je začeto u epruveti.

 • Mnogo zahvaljujem na objektivnom pisanju, jer danas se sve komercalizuje pa i liječenje.
  Ja sam dijabetičar imate li kakve savjete za mene, tražim od Vas jer pišete realno.
  Hvala.

 • @ Andrija

  Pa samo bih ponovio ono što sam napisao za svog prijatelja koji je imao dijabetes, izazvan stresom, gde mu je funkcija pankreasa bila očuvana ali je postojao problem u prenosu nekih enzima. Negde nam je palo na pamet da je to možda posledica usporenog rada nekih žlezda ili nedostatak mikroelemenata, pa smo došli do toga da počne da pije mumio, kao što sam napisao:

  „Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane.“

  Recept je bio: 1 tableta mumio razredjena u šolji vode, pio je po 1/3 čaše za svaki glavni obrok. To je generalno mala doza mumia koja skoro da i ne izaziva primetne efekte, ali njemu je pomoglo.

  Ne znam da li bi i vama pomoglo. Možete pokušati nedelju dana i ispratiti rezultat. Naravno, obavezna je upotreba lekova, mumio vas ne oslobadja istih. Može samo da popravi neke procese u organizmu. Stim da budete svesni da zbog toga što je mumio stimulans, on može i da vam poveća lučenje insulina ili sagorevanje šećera. Budite oprezni.

 • Procitao sam na nekim sajtovima da mumio moze da pomogne(uspori) u sprecavanju opadanje kose pa me interesuje koliko ima istine u tome?

 • @ Nenad

  Sumnjam u te tvrdnje osim u dva slučaja:

  – ako je gubitak kose izazvan nedostatkom minerala u ishrani (dugotrajne dijete ili postovi), i

  – ako je u pitanju neka infekcija kože glave gde rastvor ili mast mumia može da pomogne.

  Kao dodatak ishrani, mumio može da ojača suvu i izlomljenu kosu i malo joj popravi izgled i stanje.

  Zbog nepotvrdjene teze i verovanja da mumio reguliše endokrini sistem, misli se da mumio može i da pomogne kod uobičajenog opadanja kose, jer će regulisati te disbalanse hormona, medjutim to nije tačno.

 • Na pregledu kod ginekologa, bakterioloski bris je u redu, II grupa, medjutim papa test III grupa, kaze dr. virusna upala grlica materice i uvecana sluzokoza grlica. Dala mi je pored macmiror vaginaleta i primenu vaginaleta mumio. Zanima me vase misljenje, da li postoji mogucnost da mumio pomogne?

 • Hvala na iscrpnom pisanju o mumiu. Mene konkretno zanima da li bi mi mumio pomogao,posto imam problem sa aknama

 • @ jelena

  Ne bi vam verovatno pomogao Mumio za akne.

  Ne budite lenji, sada vam je leto, angažujte se i nadjite sebi lek u prirodi:

  Tradicionalni narodni Recept za akne – poklon kompanije Priroda na Dar za vas:

  1. Losion za akne – u 1 litar 70 ili 80% alkohola stavite očišćen i narezani koren, list i plodove čička – 50%, bokvice – 30% i hajdučke trave – 20%, tako da sve bude popunjeno. Neka odstoji 10 dana u alkoholu smeša, procedite je. Potom skuvajte čaj od čička ili hajdučke trave, svejedno je, pa kada se čaj ohladi, pomešajte tinkturu i čaj u razmeri 1:1, da bi dobili losion.

  Losionom mažete lice ujutru i uveče.

  2. Pijte čaj od hajdučke trave, nane i nevena – kao mešavinu ili pojedinačno, šta vam bude lakše.

  3. Napravite sebi prirodnu kremu od nevena i njom mažite uveče i ujutro lice. Ujutru kada se upije krema, skinite je tuferom sa lica, da vam ne bude masno lice.

  Recept za nevenovu kremu:

  Dobro zagrejte pola litra maslinovog ulja. Stavite pregršta listova nevena – jedan dan prosušeni. Možete tome dodati i hajdučku travu i kantarion, ali se ove dve trave kuvaju samo par minuta. Mešajte na tihoj vatri 7-8 minuta, dodajte na kraju parče maslaca, malo voska – zrno klikera, malo propolisa u čvrstom stanju ili u kapima, ostavite malo da se ohladi i procedite.

  Kvalitetniju i bolju kremu nećete naći u prodavnicama.

  Javite nam rezultat 🙂

  P.S. Naravno, uklonite mesne preradjevine, čokolade, sladolede, torte i gazirana pića iz ishrane, jer se ta hrana izlučuje kroz akne.

 • Hvala,naravno da cu javiti rezultat 🙂 . Inace,svasta sam probala,od raznih skupih krema,do lasera. Kreme mi i nisu bile od velike pomoci,laseri da,ali posto je leto,na pauzi sam do septembra. Hvala,jos jednom

 • nedavno sam imao udes i polomio butnu kost,zanima me da li ce mi pomoci konzumiranje ovog leka u cilju brzeg zarastanja(butna kost mi se raspala)??? unapred zahvalan stefan …

 • @ stefan

  Kao što piše u tekstu, pomoći će. Uz ruske naučnike i japanski istraživači su dokazali da mumio ubrzava srastanje kostiju.

  Samo vodite računa oko dve stvari:

  – ne koristite ga ako postoji mogućnost unutrašnjeg krvarenja, ako vam je tkivo oko kostiju u ranama – sačekajte da se mišićno tkivo rehabilituje, i

  – pravite pauze u korišćenju mumia na svakih dve nedelje – nedelju dana pauze

  Srećan oporavak.

 • Imam problem sa hormonima i neurednim ciklusom. Dr mi je rekao da pijem Mumio 3 meseca bez prestanka pa da napravim pauzu mesec dana, kaze da bi to trebalo da mi sredi ciklus. Sta vi kazete na to? Hvala.

 • @ Kontesa

  U tekstu je napisano kako se mumio pije i zbog čega je tako.

  Za vašeg Dr bih rekao da je neodgovoran i da ne zna šta radi kada misli da mumiom reši hormonalne probleme. Obratite se ozbiljnom lekaru da vam prepiše terapiju.

  Uz put pijte jak čaj 3 puta dnevno od virka – 50%, kantariona-30% i hajdučke trave-20%. Tim čajem ispirajte svakodnevno i matericu.

 • koristio sam taj preparat 2001 god.kao lek za sterilitet.Dolazio sam u beograd kod neke doktorke koja je imala urednu ordinaciju,samo sam bacio pare,opelješila me.Dobar dan 100 maraka plus još oko 100 za preparat.STRAŠNO.

 • Pre 5 godina bili smo svi u kući toliko bolesni da smo već mislili da nam je kraj!
  Simptomi su bili: bolovi u celom telu i malaksalost, praćeno povišenom temperaturom 39.5 – 40
  3 dana sam jeo samo jabuke da bi 4. dana ustao iz kreveta, čuo sam na radiu ili TV-u raklamu za mumiu, otišao do apoteke i kupio mumiu altaisku u tabletama… ozdravili smo svi bez ikakvog drugog leka…

  To je moje lično iskustvo sa mumiom

 • supruga je operisala tumor debelog creva.Posle operacije analize su dobre i ne vidi se prisustvo tumora vise nigde.Konzilijum joj odredio 5 seansi hemoterapije .Dali sme da koristimumio?

 • @ jane64

  Bilo je navedeno u tekstu da je mumio biostimulator, stimuliše ćelijsku aktivnost i metabolizam, što će reći da je vrlo izvesno da mumio podstiče i rast tumorskih ćelija.

  Ne treba ga piti. Preporučio bih vam da pijete čaj koji je Marija Treben savetovala pacijentima sa tumorom – iz jednog teksta sa ovog bloga:

  „Što se tiče unutrašnje upotrebe, ujutro, pola sata pre doručka i uveče, pola sata pre večere, piti po šolju čaja od rastavića, a preko dana litru i po do dve litre čaja od mešavine 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive (sve dobro pomešati).“

  Sve čajeve imate da kupite u biljnoj apoteci Instituta za lekovito bilje. Čaj od nevena, hajdučice i koprive je moj favorit, ima regenerativno dejstvo.

 • @ mario

  Neće vam mumio štetiti oko zapaljenja debelog creva, možete ga koristiti. Ne verujem da će vas izlečiti ali može da pomogne uz terapiju. U svakom slučaju u akutnoj fazi napada obavezno piti lekove, jer zna da bude ozbiljnih posledica. U mirnoj fazi idite na pomoćnu terapiju biljem i ishranom.

  Dijeta je neophodna i uporno pijenje čaja za ulcerozni kolitis. Potražite čaj u biljnoj apoteci Instituta Josif Pančić.

  Ako vam to nije blizu, koristite jaku mešavinu kamilice, majčine dušice i nane. Ako možete da nadjete, dodajte rtanjski čaj i matičnjak u mešavinu. Prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 3,4 sata, jer je poenta u ekstrakcii tanina iz biljaka. Pijte najmanje litar i po do dva čaja dnevno u manjim dozama.

 • @ Marjana Jevtić

  Miom – mumio omekšava tkiva kada se aplicira kao krema ili mast. Ali i stimuliše rast ćelija. Logika kaže da ga ne koristite za miome. Inače, ne znam da ima zapisanih rezultata u tretiranju mioma.

  MgCl2, Magnezijum hlorid ili gorka so – derivat soli. Pretpostavljam da ciljate na to da li je to neka čudotvorna supstanca koja može lečiti ozbiljne bolesti. Ne znam, nemam iskustva i generalno sumnjam. Mg sam po sebi je potreban kod osoba koji imaju grčeve mišića, tremore i slično, ali umereno, samo onoliko dok se stanje ne stabilizuje, jer može oštetiti bubrege.

  Sigurno da može dosta pomoći onima koji imaju metabolički poremećaj i manjak Mg, ali ne verujem da je za normalne ljude nešto posebno. No, rekoh, ne znam 🙂

 • @ Danijela

  Možete pokušati, imalo bi smisla. Jedna tableta 0,2 gr dnevno bi bila dovoljna. Nakon 15 dana pravite 7 dana pauzu.

  Takodje, suprotno savremenim tvrdnjama, trebalo bi da jedete ribu, masne sireve i punomasno mleko, po preporucima starih i iskusnih lekara 🙂

 • Imam tikove već 20 godina. U pitanju je facijalni ili živac lica. Sve sam pokušao, ali rezultata nema.
  Pošto sam pročitao da mumio utiče na periferne nerve, da li bi mi mogao pomoći.

  Imam 40 godina. Pozdrav

 • Pozdrav…imam 20 godina,a pre 3 godine mi je dijagnostikovana osteoporoza…i kako su se lekari menjali,oni su menjali i dijagnozu sa osteoporoze na osteopeniju i tako stalno….Ja sam medjutim bila sportista od 5 godine i ishrana mi je bila raznovrsna,puna vitamina,minerala,proteina,ugljenoh-hidrata i naravno masti…a pored toga sam i pila 1l mleka dnevno i 1 pavlaku dnevno sam jela….sto je naravno znacilo da unosim dovoljno(cak mozda i previse) kalcijuma…medjutim osteoporoza je Dg. putem Rtg-a sasvim slucajno….Kod endokrinologa svi nalazi su bili ok,osim D3 vitamina koji je bio donjogranican (53),sa tim da mi je endokrinolog rekao da nece da me leci od osteoporoze dok ne rodim 2 dece i kao Th dao mi D3 vitamin(kao Vigantol) i odredio dnevni unos Ca….idem na svakih 6 meseci na DEXA-u…i nema nekih poboljsanja….Pa me zanima vase misljenje i da li bi mi mumia pomogla sa regulisanjem kostane gustine??? Unapred hvala.

 • Saznao sam za lijek mumijo i dobio sam ga od nekog prijatelja u stvari dobio sam smolu… A sada me zanima dal ,će mi mumija pomoć zbog tromboze i zbog zamašljenih vena! unapred hvala

 • Dušane, neće vam mumio pomoći oko zamašćenih vena a za rane bi trebalo da koristi. Postoji gotova mumio mast da se kupi i kod nas.

  Neke druge stvari su bolje za zarastanje rana, na primer kvalitetna nevenova krema.

 • @ miljan

  Ne znam, bilo ga je po apotekama, ali ne kao prah nego kao smola u kutiji, što on i jeste. Ako je u prahu, može biti da se radi o neprečišćenom mumiu, što će reći da imate puno zemljanih sastojaka u njemu, to jest da je mnogo manje aktivnih materija.

  Prečišćem mumio ne može biti u prahu, jer je u pitanju asfaltna smola.

 • Petra, ne može. Prostudirajte šta je alergija i kako funkcioniše, onda ćete shvatiti da vam ne treba nijedan preparat koji podiže imunitet i da kod trajnih alergija nema čudesnog leka, osim izbegavanja alergena. I posedovanja histaminika za prvu pomoć u akutnim napadima.

  Čuvajte dete, ne igrajte se njegovim životom. Slušajte lekare.

 • Hvala na brzom odgovoru! Bez brige, postupamo upravo kao sto ste naveli… medjutim stanje je sve gore, pa onda covek pokusava da nadje bilo sta sto bi usporilo pogorsanje! Ove zime je dobio i alergiju na vunu, pa sam istrazujuci „bronhijalne“ alergije naisla na tekstove o Mumiju.

 • Imam nebakterijski prostatitis, već skoro 2 meseca. Uzimam antibiotike i analgetike, malo mi je bolje ali nikako dobro. Da li je mumio lek za to?

 • Sumnjam da je to pravi izbor leka za vas.

  Postojale su kapsule sa ekstraktom propolisa koje su dobro delovale, ne znam da li ih još ima u prodaji .

  Koristite sledeću mešavinu čaja – sve po jednu trećinu ili napravite tinkture od biljaka pa ih pomešajte i pijte 3 x 1 kašičicu:

  kopriva
  cikorija
  bosiljak

 • Molila bi za pomoc. Imam 35 god, od pre 3 godine pijem th za stitnu zlezdu(hipotireosys),pijem eutyrix 75,koza lica mi je u katastrofalnom stanju( presuva, peruta se, crvena, tu i tamo akne, vise kao alergija)svasta nesto sam probala i nista mi nepomaze, Mozda vi znate sta bi mogla da koristim, molim vas ocajna sam

 • Imam diagnosticiran i operiran glioblastom (oktobar 2010), posle toga je nastupila embolija pluća (novembar 2010) koju još uvek lečim. Trenutno je tumor u stanju potpunog mirovanja. Šta mislite o korištenju MUMIO?

  Pozdrav,

  Željko

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280