Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti

Mumio (Mumijo)


RUSKI MUMIO

Mumio ili Mumijo je prirodni preparat iz Rusije. Tajna čudotvorne ruske smole – Mumio je prirodni lek za sve bolesti

.

Dugo skrivana tajna ruskih specijalaca i komandosa. Tajna supstanca zaslužna za uspeh ruskih atletičara i sportista. Crni anabolik koji se ne može detektovati. Čudesni lek za imunitet. Leči rak. Ubrzava zarastanje kostiju, tkiva i regeneriše ćelije. Eliksir mladosti. Najjači biostimulator na svetu. Magični adaptogen. Moćni preparat koji ruski lekari koriste za čudesna isceljenja svojih pacijenata. Nalazi se samo na tajnim lokacijama planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. To je sve Mumio, po jednima okamenjeni izmet slepog miša, a po drugima mumificiran vosak i med divljih pčela.

Mumio u tabletama blister pakovanje
Mumio u tabletama – blister pakovanje

Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.

Krenimo prvo redom, da objasnimo šta je mumio ili mumijo kako ga ponekad nazivaju. To je prirodna smola, nalik asfaltu, koja nastaje u procepima stena i u pećinama Tibeta, Altaja i Srednje Azije na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. Postoji često lažna tvrdnja da se mumio nalazi samo na Altajskim planinama. Naprotiv, on je dosta čest na mnogim planinama i vencima, od Rusije do Tibeta. Crne je ili tamno smedje boje, sa karakterističnim mirisom i ukusom izmedju smole, asfalta i nafte. Sam ukus mumia je gorak, ali ne preterano. Mnogima ne prija miris i ukus mumia i ne mogu da se naviknu na njega. Autor ovog teksta nema pak problem da ga u vidu bombonice rastopi u ustima, mada njegov miris i osećaj ukusa na nepcima dugo traje.

Smolaste je strukture, čvrste konzistencije do nekih 25-30 stepeni ako je čist, bez primesa, ali na višim temperaturama prelazi u tečniju konzistenciju, pravu i lepljivu smolu. Od sirovog mumia se filtracijom dobija čisti mumio, smola koja se kao takva pakuje u kutije, prave se tablete i kapsule, ili se razredjen dodaje u razne preparate kao što su masti, balsami ili tinkture. Razlaže se u vodi. Često alternativci i planinci mumio mešaju sa medom ili rakijom i tako spravljen preparat koriste kao preventivu za jačanje imuniteta. Ima puno falsifikata mumia na tržištu, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

Po sastavu je mumio kompleksan mozaik organskih i neorganskih materija koje su kroz proces polimerizacije, mešanja i taloženja tokom dugog vremena dobile smolastu strukturu. Sastoji se od 20 do 25 mikroelemenata, raznih organskih sastojaka, vitamina u tragovima i 6 aminokiselina. Još uvek nije do kraja objašnjen sam proces nastajanja mumia, iako su posmatranja pokazala da se radi o istom procesu fosilizacije koji se dešava kod različitih sirovinskih osnova bilo da su biljni ili životinjski ostaci u pitanju. Naime, mumio je uglavnom kombinacija sastojaka životinjskog, biljnog i mineralnog porekla, mada ima i slučajeva kada je on samo biljnog, ili samo životinjskog i mineralnog sastava. Pojedini autori tvrde da je mumio produkt mumificiranja košnica i voska divljih pčela (iako one retko kada žive na visokim planinskim predelima) ili produkt izmeta slepih miševa, kojih takodje nema u visokim predelima. Jedno vreme je bila popularna i teorija da mumio nastaje kao proces ocedjivanja zemnih ostataka životinja i biljaka, koje se zajedno sa zemljom, procedjuju kroz stenoviti plafon pećina i kapaju na pod pećine praveći sloj mumia, što takodje nije naišlo na potvrdu, jer se mumio nalazio i na otvorenim lokacijama, u procepima i slično, gde nije imao odakle da se ocedi ili procedi. Inače, komercijalno propagandna tvrdnja da do njega mogu doći samo skupljači koji znaju tajne lokacije gde uspeva i da se to čuva kao porodična tajna, je deplasirana, pogotovu za nekadašnji SSSR i sadašnju Rusiju, gde se sve znalo i kontrolisalo od strane vlasti i države.

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet
Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Najbliža istini je hipoteza da mumio nastaje od ostataka biljaka, minerala i životinja na prostorima visokih i suvih planina gde zbog nedostatka kiseonika i jakog UV zračenja nema fermentacije, već se vrši polimerizacija i prirodna fosilizacija prirodnih sastojaka, proces sličan nastajanju treseta i prirodnog asfalta. Uglavnom se mumio nalazi na slabo pristupačnim planinskim mestima i ubire se tako što se struže sa stenja na kome je. Cena neprečišćenog mumia koje se prodaje iz prve ruke biva negde oko 3,000 dolara po toni. Prečišćavanje sirovog mumia od kreča, zemlje, peska, i drugih nečistoća se vrši za primenu čiste smole u alternativnoj medicini i cena mu tada skače, ali je i dalje vrlo jeftina supstanca. Na primer, kod nas kutijica Altajskog mumia od 20 tableta, gde je težina tablete 0,2 grama košta u apoteci oko 4 eura. U Moskvi sam u Medjunarodnom parku za 4 eura kupovao 100 takvih tabletica. Piju se obično 2 do 3 tabletice dnevno za razne tegobe. Postoje i kapsule, masti, čak i vaginalete od mumia.

mumio tablete
Mumio tablete – rumunski brend

U srednjem veku je mumio bio popularan lek jer je bio vrlo mističan, posebno način na koji nastaje i zbog mesta na kojima se nalazio. Stari narodi koji su najpre bili upoznati sa mumiom, koji se jedino nalazio na Altaju, Tibetu, Kirgistanu, a to su pre svega Iranci, Tibetanci, Rusi, Kirgizi, Persijanci, Arapi, svi su ga oni nazivali slično: kameno ulje, crni vosak, gorska krv, planinski sok, kameni vosak, planinske suze.

Bio je vrlo cenjen preparat kome su pridavana i magijska svojstva i služio je najpre za lečenje preloma, bronhitisa, rana, jačanje organizma, za želudac, opekotine, bubrege.

Savremena medicina, pogotovu ruski naučnici su od 1950-ih godina sprovodili brojna i sistematska istraživanja dejstva mumia i njegovu primenu u medicini i sportu, odnosno vojsci i za potrebe svemirskog programa. Kasnije su se u ta istraživanja uključili, svako na svoj način i japanci i amerikanci i ostali narodi. Došli su do sledećih opštih zaključaka, koje ću dosta slobodno interpretirati jer sam te studije davno čitao i možda neki podaci neće biti u potpunosti tačni, ali greška neće biti velika:

1.       Mumio ubrzava zarastanje kostiju za 22% ako se koristi oralno, 3 x  dnevno. Neki autori na internetu pišu da duplo ubrzava zarastanje kostiju, ali to jednostavno nije tačno.

2.       Podstiče regeneraciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rana, verovatno u sličnom procentu kao i kod kostiju.

3.       Dao je dobre rezultate u tretiranju paradentoze, čak u 70%+ slučajeva je zabeleženo vidljivo poboljšanje desni – ali ne i potpuno izlečenje što treba napomenuti.

4.       Pozitivno utiče na periferne nerve, neuralgije i nervne završetke, time što poboljšava prenos nervnih impulsa i podstiče brži oporavak od bolesti.

5.       Razredjuje krv povećavajući viskoznost iste, zbog čega je povoljno sredstvo kod arterioskleroze, bolesti vena i nekih oblika srčane slabosti. Medjutim, baš zbog toga mumio je ZABRANJEN hemofiličarima, trudnicama, i svim onima koji idu na operaciju da ne bi iskrvarili!!!

6.       Dokazano je da pomaže kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Povoljno deluje i kod šećerne bolesti i regulacije šećera. Stimuliše endokrini sistem ali nije utvrdjeno da mumio leči bolesti endokrinog sistema, što inače neki naši i ruski nesavesni lekari i nadrilekari koji rade u Beogradu, stalno ističu kao svojstvo mumia, pa njim bezuspešno leče ozbiljne metaboličke poremećaje, sterilitet i tumore. Kada pacijenti ne ozdrave, ti isti lekari optuže pacijente da nisu bili dovoljno revnosni. U stvari, pacijenti nisu bili dovoljno razumni gubeći dragoceno vreme na lažnim obećanjima i paramedicinskim senzacijama.

7.       Potvrdjeno je delovanje mumia kao opšteg biostimulatora koji podstiče ceo metabolizam. Podiže odbrambeni i imuni sistem organizma, zbog čega se preporučivao kao preventiva i pomoćno lekovito sredstvo kod plućnih bolesti, tuborkuloze i slično. Medjutim, baš zbog tih svojstava ZABRANJEN je svima koji imaju visok pritisak, jer isti još više diže, iako u nekim preparatima neodgovorno piše da on reguliše krvni pritisak, bio on visok ili nizak, dovodeći ga u normalu. To isto neodgovorno stoji i za primenu matičnog mleča, jer ako je nešto biostimulator, on ubrzava vaš pritisak, nikako ga ne snižava. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju KANCER jer stimuliše rast ćelija raka, kao što stimuliše rast i svih drugih ćelija!!! Ne verujte nesavesnim proizvodjačima koji pišu da mumio ima antikancerogena svojstva.

8.       Tokom eksperimenata sa sportistima i komandosima, dokazano je da mumio deluje dvojako, zbog čega je od amerikanaca i dobio naziv »Crni anabolik«.  Pre svega, mumio povećava za 20% sposobnost sportista da izdrže trenažni proces, to će reći da za 20% mogu više da treniraju bez posledica za organizam, a sa druge strane ubrzavaju za preko 25% proces oporavka organizma od umora, uz jednu sjajnu stvar, mumio ne ostavlja tragove u organizmu, potpuno se razlaže. Za amerikance je to bilo fascinantno, prirodni anabolik, koji podiže perfomanse sportista, a ne može se detektovati i nije na listi zabranjenih doping sredstava, zbog čega su mu dali naziv „Crni anabolik“, iako on ne deluje štetno kao klasični anabolici. Generalno, mumio nije štetan ako se ograničeno i umereno upotrebljava. Zbog toga se konzumiranje mumia ograničava na 15 dana, maksimalno 0,6 do 1 grama dnevno, nakon čega se pravi pauza od 7 do 10 dana. Vrlo je moguće da mumio može dugotrajnom upotrebom da dovede do pojave kamenaca u telu, a potvrdjeno je da preterana upotreba dovodi do nervnog rastrojstva.

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost
Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Altajske i Centralno-azijske planine su domovina mumia

Mumio je kod nas jedno vreme bio vrlo popularan. Švercovao se i prodavao na pijacama i buvljacima. Danas ima da se kupi u apotekama. Neka naša iskustva, koja ću izneti u vidu zaključka definišu i njegov opseg delovanja.

Pre svega, mumio vam zaista pomaže da se bolje odmorite i da lakše podnesete napore ali se moraju uzeti 2 tablete dnevno, ujutru i uveče, i to par dana da bi se osetili efekti. Razredjuje krv i diže vam pritisak. Ja sam se čudio što me glava nakon 3 dana korišćenja mumia počinje boleti dok nisam otkrio da mi se povećao krvni pritisak iznad normale. Nakon toga sam prestao sa mumiom, jer nisam hteo da rizikujem srčani ili moždani udar. Ubrzava metabolizam i brže zarastanje rana, to je sigurno. Mast omekšava tkiva ali nekima ta mast ipak nije pomogla kod hemoroida. Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane. Možda mumio svojim mineralima pomaže imunitet kao preventivno sredstvo, ali i pored korišćenja mumia autor ovog teksta je dobio ozbiljnu upalu pluća, od koje ga je tek antibiotik spasao, dok je lečenje sa mumiom bilo bez ikakvih rezultata i sve je vodilo u ozbiljnu fazu bolesti. Stoga, ne igrajte se zdravljem kod ozbiljnih bolesti, i ne eksperimentišite sa mumiom nego kod lekara. Moja prijateljica je na primer, popila skoro pola kila mumia ne bi li sredila endokrini sistem i dobila bebu, uz sve akupunkturu i ostale alternativne prakse koje joj je preporučila ruska isceliteljka, ali bez ikakvog rezultata. Odnosno, rezultat su bili potrošeni veliki novci i razočarenje pacijenta.

Da se vrlo jasno razumemo, Mumio je korektan i u nekim slučajevima delotvoran preparat ali je daleko od magičnog i čudesnog leka za mnoge bolesti. Da je stvarno čudesan, odavno bi bio u rukama farmaceutske industrije u vidu standardizovanih lekova, što naivan svet nikako neće da shvati, već sujeverno veruje u čuda.

Zlatko Šćepanović

 • Poštovani,
  Imam 45 godina i interesuje me da li mogu da koristim mumio melem za negu kože vrata i povremeno lica. Primetila sam da mi je samo nakon nekoliko dana korišćenja melema ujutru i uveče duboka bora na vratu manje vidljiva, a koža bolja nego posle mnogih krema. Da li je opasna stalna upotreba ovog melema u predelu vrata, s obzirom da on ipak prodire kroz kožu? Hvala unapred.

 • Možete koristiti Mumio melem ili kremu bez problema, nema posledica. Njeno svojstvo je omekšavanje kože i podsticanje zarastanja kostiju i delom kože.

  Ako možete da podnesete njen miris i boju, jer prava mumio krema, sa dovoljnom količinom aktivnih materija ima miris nafte i boji u smedje žućkasto kožu i garderobu.

 • @ Ceca

  Ne bih znao kasti 🙁

  Spolja je ok, može da omekša izraslinu, ali nisam siguran da li bi trebalo da se pije, jer je bio stimulator, ubrzava metabolizam, to će reći i rast ćelija.

 • Da li mi mozete pomoci kako da znam koji je Mumio original (pravi), gde se moze kupiti? Imam problem sa stitnom zlezdom hipotiroidis (usporen metabolizam), da li Mumio moze pomoci u ovom slucaju?
  Hvala unapred i pozdrav

 • Dobar dan Zlatko,
  Kakva su Vasa saznanja o Mumio vagitorijama?
  Pazarila sam ih u Beopanaxu, pa bih ja to onako, na svoju ruku…
  Niko nema posebnih iskustava, ukljucujuci farmaceute i lekare.. ili se ustrucavaju da kazu da to ama bas ne radi u ovom obliku hehe. Zasto Vi koristite Mumie?

 • @ Danka

  Možda može da vam pomogne, pokušajte. Za original vam niko ne može ništa garantovati.

  @ Olja

  Nemam iskustvo za vagitorijama 🙂
  Moja iskustva su data u tekstu.

 • Da li mumio tablete mogu koristiti osobe sa reumatoidnim artritisom? Procitala sam da polomljene kosti zarastaju ali ne bi bilo lijepo da zarastu zglobovi sa potrosenom hrskavicom 🙂
  Unaprijed zahvalna!

 • @ Milica

  Da, može da se koristi mumio u takvim slučajevima. Nema opasnosti da će od mumia doći do zarastanja zglobova 🙂

 • Imam problema sa hrskavicom kolena (ostecenje treceg i cetvrtog stepena). Profesionalno se bavim fudbalom i karijera mi je ugrozena zbog toga. Zanima me Vase misljenje o tome i da li ovaj lek moze da mi pomogne ili eventualno neki drugi? Pozdrav

 • @ Petar

  Potražite savet iskusnog i vrhunskog lekara pre svega, s obzirom da vam karijera zavisi od kolena, nije se igrati.

  Mumio pomaže kod zarastanja kostiju, ali ne verujem da vam može značajnije pomoći kod oštećenja hrskavice. Ne može odmoći, ali da li može značajnije da pomogne, sumnjam. Koristite je kao dodatak ishrani, jer će vam poboljšati strukturu kostiju i jer će vam dati više kondicije, brži oporavak mišića i jači imunitet, ali pomoć za koleno potražite kod vrhunskog ortopeda.

 • Znam da je jedan moj prijatelj iz Australije bio povodom svog kolena kod jednog profesora u Beogradu i kod jednog profesora u Novom Sadu, da li je to Dr Milankov, ne znam.

  Uglavnom, novosadjanin mu je dao precizniju dijagnozu nakon snimka magnetne rezonance, pa je poslušao njegov savet i operisao se, doduše u Milanu, Italija, gde je jedna od boljih bolnica za te stvari.

 • Poštovani,
  da li bi Mumie, i u kom obliku (tablete, krem, balsam i sl.) pomogla kod gonartroze, tj. artroze kolena? Imam 51 godinu. Unapred hvala. Jasna

 • @ Jasna

  Pokušajte slobodno sa mumiom, bilo tablete bilo mast ili sve zajedno. Neće sigurno škoditi ali ne znam ni koliko će pomoći.

 • pitanje je: da li moze ovaj preparat da mi pomogne u borbi provit hpv virusa? pre dva dana sam skidala jako mali broj kondiloma laserom,ali doktorka kaze da je ovo najjaci preparat u borbi protiv ovog virsa,i za jacanje imuniteta?? help?

 • @ dada

  Moj savet bi vam bio da nastavite sa klasičnim skidanjem kondiloma, a da posle ta tretirana mesta kada rana zaraste mažete mumio balzamom.

  Sumnjam da će vam ijedan kondilom sama mumio mast skinuti, nisam za to nigde čuo. Pitajte doktorku da vam to malo bliže objasni i pruži opipljivije dokaze 🙂

 • @ Milan

  Najbolje pre jela, ali može i posle.

  Zna da pomogne kod lakšeg oblika dijabetesa, da smanji nivo šećera, ali nije pouzdano sredstvo, sve zavisi od karaktera šećerne bolesti.

 • Zdravo,
  Da li osoba sa teškom inunom trombocitopenijom (trombociti 4000, na kratko su rasli ali u zadnjih mesec dana ne preko 12000) sme da koristi mumio i kako ako sme.
  Unapred zahvalna.

 • @ Milice

  Najbolje da sa sastavom mumia odete kod lekara i pitate ga da li smete da koristite mumio preparat. Nisam doktor da bih mogao da procenim dejstvo mumia na tako specifične bolesti.

  Mumio je multimineralni kompleks i mahom je bezbedan osim za hemofiličare i ljude koji imaju kancer, ali možda neki sastojak ne deluje dobro na vaš problem, pa je tu lekar da proceni.

 • Zlatko, mozete li da mi kazete sta ja treba da kupim- imam ginekoloskih problema, cestu kandidu, sve ja to izlecim kako doktor kaze, ali sve se brzo vrati jer je sluzokoza unutra ostecena i oslabljena… Vidim da pominjete neke vaginalete…Takodje nemam zelju za sexom, to je valjda zbog hormona- ne znam… Da li treba da kupim i mumija vaginalete i tablete?

 • @ Nena

  Mislim da možete bez problema pokušati i sa terpijom mumio vaginaletama i sa tabletama istovremeno.

  Prvo je za regeneraciju sluzokože a drugo za regeneraciju želje 🙂

 • @ Jelena

  Doilje i trudnice smeju da piju mumio ali je pitanje da li će se bebi dopasti ukus mleka sa mumiom.

  Sve što majka pojede i popije kao doilja se oseća i nadje u majčinom mleku. Zato na vašem mestu ne bih pio mumio niti bilo šta drugo, već se samo dobro i zdravo hranio. Ono što pojedete i popijete prenosite detetu.

 • Zlatko,

  Imam problema sa eserihijom u mokraci.
  Procitala sam na internetu da su tablete Mumio daobre za lecenje ove bakterije.
  Da li je to tacno?

  Pozdrav,

 • @ Jelena

  Mislim da vam mumio neće pomoći kod ešerihije u mokraći. Neće da šteti ali iz mog iskustva mumio i ne deluje nešto baš na mokraćne kanale.

  Bolje da uzmete kao pomoćno sredstvo neki biljni čaj (bosiljak, majkina dušica, kantarion) koji deluje na tu regiju i da budete uporni u ispijanju čaja.

 • Postovanje Zlatko!

  ja imam problema s alergijom na polen korova do avgusta do kraj septembra.
  Koristio sam mumiju i trosio 1 dnevno u periodu od 60 dana i napravio prekid od 2 mjeseca i ponovio.Da li sam dobro koristio i kako to pomaze kod alergija?

  Unaprjed HVALA

 • @ Slavisa

  Trebalo bi po preporukama da pijete mumio 3 nedelje pa nedelju dana pauze. To stoga što je ona ipak koncentrovani kompleks minerala, pa može i da vam naškodi, iako se tvrdi da je neškodljiva i da se u potpunosti razgradjuje u telu. Tim pre što ostaje u telu a u pitanju su minerali, treba je kraće piti da ne stvori kamenje u bubrezima ili žuči.

  Meni ne pomaže za alergije i ne koristim je za tu svrhu. Tvrdi se da diže imunitet ali meni na tu temu nikada nije pomogla. Verovatno je to individualno.

  Za alergije isprobano deluje ishrana bez „mukoznih namirnica“ – mleko i mlečni proizvodi, gazirani sokovi i slatkiši (uključujući i voće). To sam primetio da zaista deluje na alergije i značajno ih smanjuje.

 • Postovani Zlatko,

  Pokusavam da ostanem u drugom stanju. Do sad sve neophodne analize moje i suprugove su uredne, ukljucujuci i status hormona. Ipak cesto zbog savremenog tempa zivota, posla i pokusaja ostvarivanja trudnoce sam izlozena stresnim situacijama. Pre mesec dana sam imala upalu limfnih zlezda vrata, groznicu na usnama i bradi. Uzimala sam mumie 7 dana, jednu pre dorucka, jednu nakon vecere i primetila sam brz oporavak. Generalno se osecam bolje. Zanima me da li uzimanje mumije moze da utice na i poboljsanje plodnosti?
  Unapred hvala,
  Djeni

 • Djeni,oprostite mi na upadu,jeste li pokušali sa plodnom sluzi,promatrati ju i voditi dnevnik,tako biste sigurno ostali u drugom stanju?

 • @ Martina, naravno. Pracenje bazalne temperature, folikulumetrije i ciljanih odnosa,pracenje LH trakicama ovulacihe itd. Prosto nece 🙁

 • @ Djeni

  Ruski alternativni iscelitelji daju mumio za tretiranje neplodnosti. Naravno, oni celu stvar mistifikuju, i mumio im je samo deo nekoliko tretmana koje primenjuju pa šta da rezultat, ako da.

  Ako vam je u organizmu problem sa nekim mineralima i povezanim procesima, mumio može da pomogne jer je mineralni kompleks. Ako je nešto drugo, ne može da vam odmogne, osim ako nemate visok krvni pritisak, hemofiliju, kamenje u bubregu, žuči.

  Ako vam prija, nastavite sa korišćenjem, poštujte potrebne pauze i manje se nervirajte a više „radite na projektu“ 🙂

 • Onda je to sve zbog stresa da se „dogodi“.Znam mnoge koji su se pomirili da „neće“ i onda se dogodilo.čak i zaredalo. Pozdrav.

 • Dragi Zlatko,
  Hvala Vam na brzom odgovoru.
  Imam dodatna pitanja, nadam se da cete me pomoci:
  1. Da li je tokom uzimanja mumie dozvoljava upotreba alkohola, pod tim smatram casa crnog vina posle obroka 2-3 mesecno,
  2. Da li je dozvoljenja upotreba cajnih mesavina namenjene poboljsanju plodnosti i protiv policisticnih jajnika?
  3. Ukoliko se desi trudnoca tokom terapije mumijom, da li se prekida uzimanje iste?
  4. Da li postoje ikakva realna sansa da uzimanjem preparata, stanje hormona se dovede u ravnotezu?

  Unapred hvala,

  Djeni

 • @ Djeni

  Mumio nije lek, ne deluje ni jako ni isključujuće, mumio je mineralni kompleks. Kao kada kupujete tablete vitamina i minerala. Zapravo, preciznije rečeno to je parče prirodnog asfalta 🙂

  Stoga su odgovori na vaša pitanja sledeći:

  1. Da

  2. Da

  3. Ne. Ali praviti pauze.

  5. Možda, ko zna. Zavisi od vrste disbalansa. Ako vam disbalans pravi nedostatak nekog minerala koji je u mumiu prisutan, onda ima šansi. Ako je disbalans iz drugih razloga, onda neće delovati.

 • Postovani,zanima me dali sa ovim preparatom moze da se leci nervoza zeludca,posto vec dva meseca koristim kojekakve lekove a ne osecam nikakvo poboljsanje.Cuo sam za ovaj preparat pa me zanima vase misljenje.Hvala unapred

 • @ Bojan

  Ne znam šta podrazumevate pod nervozom želudca? Ali pretpostavljam da su to reakcije na stres. U tom slučaju mumio nije od neke pomoći.

  Bolje vam je da koristite tinkturu odoljenja ili matičnjaka, odnosno čaj od tih biljaka.

  Ili na primer čajna mešavina: matičnjak, lipa i hajdučka trava.

 • Zlatko, imam problem sa jetrom,transiminaze su mi uvecane 4 puta da li bi mi prepatar mumio pomogao oko smanjenja istog i gde ga mogu kupiti? Obisao sam ceo Nis i niko nikad cuo 🙂

 • @ Darko

  Mumio možete naći i naručiti preko e apoteke http://e-apoteka.rs/

  Može da vam verovatno pomogne ali ne znam u kolikoj meri. Toliko povećanje govori da vam je jetra oštećena ozbiljno. Povedite strogo računa o ishrani, samo biljna hrana i što prostija, moj savet. Bez mesa, mlečnih proizvoda, veštačke hrane, alkohol ni pod razno.

  Pokušao bih i sa čajevima, oni su gorki ali delovaće vremenom: hajdučka trava, maslačak, petrovac, kantarion, pitoma nana, neven, na primer neki od čajeva koji se koriste za jetru. Pokušajte sa hajduškom travom ili nevenom za početak, sad tog bilja ima u prirodi pa možete malo i da ga živog jedete svakodnevno – šaku po lišća hajdučice ili cveta nevena po obroku, na prazan stomak kao salatu.

  Znam da to zvuči šašavo ali … 🙂

 • Hvala zlatko nasao sam mumio i nije skup (oko 1000 din kutija) a sto se tice jetre transiminaze su nastale usled prevelikog fizickog zamora i oslobadjanja aminokiselina iz jetre…Hvala puno na pomoci,pocecu sa Mumiom od sutra veliki pozzzz i ponovo HVALA….

 • @ Darko

  Napisao sam u tekstu ali bi valjalo da ponovim, mumio se ne pije kod ljudi koji imaju problem sa zgrušnjavanjem krvi.

  Na primer, osobe koje imaju cirozu jetre ne bi trebalo da piju mumio jer njima i onako koagulacije slabo funkcioniše. Da skrenem pažnju.

 • Sportista sam.Bavio sam se borilackim sportom.Imao sam veliki problem sa kicmom,zbog opterecenja.Nisam mogao od ukocenosti,narocito ujutru da funkcionisem.Nabavio sam mumie u Rusiji i nakon terapije bilo mi je dobro.Koristio sam mumie oko 6 meseci.Potpuno mi se oporavila kicma.Nemam nikakvih problema,godinama!

 • Htela bih da podelim svoje iskustvo sa mumiom a odnosi se bas na stavku 6 u tekstu.
  Mozda nema dovoljno dokaza kako mumio utice na endokrini sistem i sterilitet ali evo mog iskustva.
  Vise od 4 godine sam se borila sa sterilitetom i nakon samo 20tak dna pijenja mumia sam po prvi put u zivotu zatrudnela. Na zalost taj period je bio previse kratak kako bih dovela svoj organizam i hormone u ravnotezu pa sam isto tako brzo i pobacila. Ali zato posle 10 meseci svakodnevnog unosenja mumia sam opet zatrudnela i rodila zdravo i pravo dete. Godinama nakon toga su pocele neke smetnje kao posledica hipotiroide (hashimotov tireoiditis) od koje se lecim vec 7 godina uz povremeno podizanje doze leka. Pre 3 meseca vrednost TSH mi je bila 5,2 (ref. vr. 0,2 – 4,0) i bez podizanja terapije uz 2 meseca pijenja mumia sam spustila na 0,219 i po prvi put mi je endokrinolog smanjio terapiju. Sta da kazem nego da sam presrecna i da se nadam da cu opet pomocu mumia da rodim makar jos jedno dete 🙂

 • @ Djeni

  Nadam se da ste procitali moj prethodni komentar jer sam ja dokaz da je mumio odlican u borbi protiv neplodnosti. Takodje, ja bih prestala sa unosenjem mumia u toku trudnoce jer, kako je navedeno u clanku, moze da dovede do pobacaja jer razredjuje krv. Pretpostavljam da bi trudnice koje imaju problem sa trombofilijom mogle da ga piju i da bi na njihovu krv pozitivno delovao.

  Meni je iskljucivo mumio sredio sve hormone, kazem iskljucivo jer nikad nista drugo nisam ni koristila. Ono na sta je mumio najvise uticao je na nivo vitamina B12 jer imam pernicioznu anemiju. Bez vitamina B12 nema ovulacije, ako i dodje do neke ovulacije skoro je nemoguca implantacija ploda u matericu, a ako se nekim cudom to sve i desi nemoguc je pravilan razvoj ploda jer je B12 zaduzen za razmnozavanje svih celija u organizmu.

  Jos jednom da kazem da sam mumio pila 10 meseci bez prekida, uz kontrolu alternativne doktorke koja upravo najvise leci pomocu mumia. Takodje je savet da je protiv neplodnosti odlican sok od sargarepe u sto vecim kolicinama.

Ostavite komentar