Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Mumio ili Mumijo – čudesna smola sa Altaja i ruski prirodni lek i biostimulator za sve bolesti

Mumio (Mumijo)


RUSKI MUMIO

Mumio ili Mumijo je prirodni preparat iz Rusije. Tajna čudotvorne ruske smole – Mumio je prirodni lek za sve bolesti

.

Dugo skrivana tajna ruskih specijalaca i komandosa. Tajna supstanca zaslužna za uspeh ruskih atletičara i sportista. Crni anabolik koji se ne može detektovati. Čudesni lek za imunitet. Leči rak. Ubrzava zarastanje kostiju, tkiva i regeneriše ćelije. Eliksir mladosti. Najjači biostimulator na svetu. Magični adaptogen. Moćni preparat koji ruski lekari koriste za čudesna isceljenja svojih pacijenata. Nalazi se samo na tajnim lokacijama planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. To je sve Mumio, po jednima okamenjeni izmet slepog miša, a po drugima mumificiran vosak i med divljih pčela.

Mumio u tabletama blister pakovanje
Mumio u tabletama – blister pakovanje

Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.

Krenimo prvo redom, da objasnimo šta je mumio ili mumijo kako ga ponekad nazivaju. To je prirodna smola, nalik asfaltu, koja nastaje u procepima stena i u pećinama Tibeta, Altaja i Srednje Azije na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. Postoji često lažna tvrdnja da se mumio nalazi samo na Altajskim planinama. Naprotiv, on je dosta čest na mnogim planinama i vencima, od Rusije do Tibeta. Crne je ili tamno smedje boje, sa karakterističnim mirisom i ukusom izmedju smole, asfalta i nafte. Sam ukus mumia je gorak, ali ne preterano. Mnogima ne prija miris i ukus mumia i ne mogu da se naviknu na njega. Autor ovog teksta nema pak problem da ga u vidu bombonice rastopi u ustima, mada njegov miris i osećaj ukusa na nepcima dugo traje.

Smolaste je strukture, čvrste konzistencije do nekih 25-30 stepeni ako je čist, bez primesa, ali na višim temperaturama prelazi u tečniju konzistenciju, pravu i lepljivu smolu. Od sirovog mumia se filtracijom dobija čisti mumio, smola koja se kao takva pakuje u kutije, prave se tablete i kapsule, ili se razredjen dodaje u razne preparate kao što su masti, balsami ili tinkture. Razlaže se u vodi. Često alternativci i planinci mumio mešaju sa medom ili rakijom i tako spravljen preparat koriste kao preventivu za jačanje imuniteta. Ima puno falsifikata mumia na tržištu, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

Po sastavu je mumio kompleksan mozaik organskih i neorganskih materija koje su kroz proces polimerizacije, mešanja i taloženja tokom dugog vremena dobile smolastu strukturu. Sastoji se od 20 do 25 mikroelemenata, raznih organskih sastojaka, vitamina u tragovima i 6 aminokiselina. Još uvek nije do kraja objašnjen sam proces nastajanja mumia, iako su posmatranja pokazala da se radi o istom procesu fosilizacije koji se dešava kod različitih sirovinskih osnova bilo da su biljni ili životinjski ostaci u pitanju. Naime, mumio je uglavnom kombinacija sastojaka životinjskog, biljnog i mineralnog porekla, mada ima i slučajeva kada je on samo biljnog, ili samo životinjskog i mineralnog sastava. Pojedini autori tvrde da je mumio produkt mumificiranja košnica i voska divljih pčela (iako one retko kada žive na visokim planinskim predelima) ili produkt izmeta slepih miševa, kojih takodje nema u visokim predelima. Jedno vreme je bila popularna i teorija da mumio nastaje kao proces ocedjivanja zemnih ostataka životinja i biljaka, koje se zajedno sa zemljom, procedjuju kroz stenoviti plafon pećina i kapaju na pod pećine praveći sloj mumia, što takodje nije naišlo na potvrdu, jer se mumio nalazio i na otvorenim lokacijama, u procepima i slično, gde nije imao odakle da se ocedi ili procedi. Inače, komercijalno propagandna tvrdnja da do njega mogu doći samo skupljači koji znaju tajne lokacije gde uspeva i da se to čuva kao porodična tajna, je deplasirana, pogotovu za nekadašnji SSSR i sadašnju Rusiju, gde se sve znalo i kontrolisalo od strane vlasti i države.

Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet
Biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta BioImunitet

Najbliža istini je hipoteza da mumio nastaje od ostataka biljaka, minerala i životinja na prostorima visokih i suvih planina gde zbog nedostatka kiseonika i jakog UV zračenja nema fermentacije, već se vrši polimerizacija i prirodna fosilizacija prirodnih sastojaka, proces sličan nastajanju treseta i prirodnog asfalta. Uglavnom se mumio nalazi na slabo pristupačnim planinskim mestima i ubire se tako što se struže sa stenja na kome je. Cena neprečišćenog mumia koje se prodaje iz prve ruke biva negde oko 3,000 dolara po toni. Prečišćavanje sirovog mumia od kreča, zemlje, peska, i drugih nečistoća se vrši za primenu čiste smole u alternativnoj medicini i cena mu tada skače, ali je i dalje vrlo jeftina supstanca. Na primer, kod nas kutijica Altajskog mumia od 20 tableta, gde je težina tablete 0,2 grama košta u apoteci oko 4 eura. U Moskvi sam u Medjunarodnom parku za 4 eura kupovao 100 takvih tabletica. Piju se obično 2 do 3 tabletice dnevno za razne tegobe. Postoje i kapsule, masti, čak i vaginalete od mumia.

mumio tablete
Mumio tablete – rumunski brend

U srednjem veku je mumio bio popularan lek jer je bio vrlo mističan, posebno način na koji nastaje i zbog mesta na kojima se nalazio. Stari narodi koji su najpre bili upoznati sa mumiom, koji se jedino nalazio na Altaju, Tibetu, Kirgistanu, a to su pre svega Iranci, Tibetanci, Rusi, Kirgizi, Persijanci, Arapi, svi su ga oni nazivali slično: kameno ulje, crni vosak, gorska krv, planinski sok, kameni vosak, planinske suze.

Bio je vrlo cenjen preparat kome su pridavana i magijska svojstva i služio je najpre za lečenje preloma, bronhitisa, rana, jačanje organizma, za želudac, opekotine, bubrege.

Savremena medicina, pogotovu ruski naučnici su od 1950-ih godina sprovodili brojna i sistematska istraživanja dejstva mumia i njegovu primenu u medicini i sportu, odnosno vojsci i za potrebe svemirskog programa. Kasnije su se u ta istraživanja uključili, svako na svoj način i japanci i amerikanci i ostali narodi. Došli su do sledećih opštih zaključaka, koje ću dosta slobodno interpretirati jer sam te studije davno čitao i možda neki podaci neće biti u potpunosti tačni, ali greška neće biti velika:

1.       Mumio ubrzava zarastanje kostiju za 22% ako se koristi oralno, 3 x  dnevno. Neki autori na internetu pišu da duplo ubrzava zarastanje kostiju, ali to jednostavno nije tačno.

2.       Podstiče regeneraciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rana, verovatno u sličnom procentu kao i kod kostiju.

3.       Dao je dobre rezultate u tretiranju paradentoze, čak u 70%+ slučajeva je zabeleženo vidljivo poboljšanje desni – ali ne i potpuno izlečenje što treba napomenuti.

4.       Pozitivno utiče na periferne nerve, neuralgije i nervne završetke, time što poboljšava prenos nervnih impulsa i podstiče brži oporavak od bolesti.

5.       Razredjuje krv povećavajući viskoznost iste, zbog čega je povoljno sredstvo kod arterioskleroze, bolesti vena i nekih oblika srčane slabosti. Medjutim, baš zbog toga mumio je ZABRANJEN hemofiličarima, trudnicama, i svim onima koji idu na operaciju da ne bi iskrvarili!!!

6.       Dokazano je da pomaže kod lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Povoljno deluje i kod šećerne bolesti i regulacije šećera. Stimuliše endokrini sistem ali nije utvrdjeno da mumio leči bolesti endokrinog sistema, što inače neki naši i ruski nesavesni lekari i nadrilekari koji rade u Beogradu, stalno ističu kao svojstvo mumia, pa njim bezuspešno leče ozbiljne metaboličke poremećaje, sterilitet i tumore. Kada pacijenti ne ozdrave, ti isti lekari optuže pacijente da nisu bili dovoljno revnosni. U stvari, pacijenti nisu bili dovoljno razumni gubeći dragoceno vreme na lažnim obećanjima i paramedicinskim senzacijama.

7.       Potvrdjeno je delovanje mumia kao opšteg biostimulatora koji podstiče ceo metabolizam. Podiže odbrambeni i imuni sistem organizma, zbog čega se preporučivao kao preventiva i pomoćno lekovito sredstvo kod plućnih bolesti, tuborkuloze i slično. Medjutim, baš zbog tih svojstava ZABRANJEN je svima koji imaju visok pritisak, jer isti još više diže, iako u nekim preparatima neodgovorno piše da on reguliše krvni pritisak, bio on visok ili nizak, dovodeći ga u normalu. To isto neodgovorno stoji i za primenu matičnog mleča, jer ako je nešto biostimulator, on ubrzava vaš pritisak, nikako ga ne snižava. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju KANCER jer stimuliše rast ćelija raka, kao što stimuliše rast i svih drugih ćelija!!! Ne verujte nesavesnim proizvodjačima koji pišu da mumio ima antikancerogena svojstva.

8.       Tokom eksperimenata sa sportistima i komandosima, dokazano je da mumio deluje dvojako, zbog čega je od amerikanaca i dobio naziv »Crni anabolik«.  Pre svega, mumio povećava za 20% sposobnost sportista da izdrže trenažni proces, to će reći da za 20% mogu više da treniraju bez posledica za organizam, a sa druge strane ubrzavaju za preko 25% proces oporavka organizma od umora, uz jednu sjajnu stvar, mumio ne ostavlja tragove u organizmu, potpuno se razlaže. Za amerikance je to bilo fascinantno, prirodni anabolik, koji podiže perfomanse sportista, a ne može se detektovati i nije na listi zabranjenih doping sredstava, zbog čega su mu dali naziv „Crni anabolik“, iako on ne deluje štetno kao klasični anabolici. Generalno, mumio nije štetan ako se ograničeno i umereno upotrebljava. Zbog toga se konzumiranje mumia ograničava na 15 dana, maksimalno 0,6 do 1 grama dnevno, nakon čega se pravi pauza od 7 do 10 dana. Vrlo je moguće da mumio može dugotrajnom upotrebom da dovede do pojave kamenaca u telu, a potvrdjeno je da preterana upotreba dovodi do nervnog rastrojstva.

Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost
Golden Sweden bitter eliksir za dugovečnost

Altajske i Centralno-azijske planine su domovina mumia

Mumio je kod nas jedno vreme bio vrlo popularan. Švercovao se i prodavao na pijacama i buvljacima. Danas ima da se kupi u apotekama. Neka naša iskustva, koja ću izneti u vidu zaključka definišu i njegov opseg delovanja.

Pre svega, mumio vam zaista pomaže da se bolje odmorite i da lakše podnesete napore ali se moraju uzeti 2 tablete dnevno, ujutru i uveče, i to par dana da bi se osetili efekti. Razredjuje krv i diže vam pritisak. Ja sam se čudio što me glava nakon 3 dana korišćenja mumia počinje boleti dok nisam otkrio da mi se povećao krvni pritisak iznad normale. Nakon toga sam prestao sa mumiom, jer nisam hteo da rizikujem srčani ili moždani udar. Ubrzava metabolizam i brže zarastanje rana, to je sigurno. Mast omekšava tkiva ali nekima ta mast ipak nije pomogla kod hemoroida. Jednom mom prijatelju dijabetičaru je mumio pomogao u minimalnoj dozi, od tabletice 0,2 grama dnevno razmućenoj u čaši vode, koja se u malim gutljajima popije tokom dana da reguliše šećer i da ga drži pod kontrolom. Napominjem da je i dalje morao da pije lekove za dijabetes, i da mu je mumio pomogao samo da reguliše znatna kolebanja koja su mu se pojavila, ali ne i da ga oslobodi lekova za šećer i dijetalnog režima ishrane. Možda mumio svojim mineralima pomaže imunitet kao preventivno sredstvo, ali i pored korišćenja mumia autor ovog teksta je dobio ozbiljnu upalu pluća, od koje ga je tek antibiotik spasao, dok je lečenje sa mumiom bilo bez ikakvih rezultata i sve je vodilo u ozbiljnu fazu bolesti. Stoga, ne igrajte se zdravljem kod ozbiljnih bolesti, i ne eksperimentišite sa mumiom nego kod lekara. Moja prijateljica je na primer, popila skoro pola kila mumia ne bi li sredila endokrini sistem i dobila bebu, uz sve akupunkturu i ostale alternativne prakse koje joj je preporučila ruska isceliteljka, ali bez ikakvog rezultata. Odnosno, rezultat su bili potrošeni veliki novci i razočarenje pacijenta.

Da se vrlo jasno razumemo, Mumio je korektan i u nekim slučajevima delotvoran preparat ali je daleko od magičnog i čudesnog leka za mnoge bolesti. Da je stvarno čudesan, odavno bi bio u rukama farmaceutske industrije u vidu standardizovanih lekova, što naivan svet nikako neće da shvati, već sujeverno veruje u čuda.

Zlatko Šćepanović

 • Imam bronhijalnu asmu od pre 5 godna. 5o mi je godina, 162 visoka, 57 kg. Leče me Aminofilinom i Simbicort pumpicom, a navukli me na Pronizon od kojeg pokušavam već 2 godne da se rešim bezuspešno. Stres, dim i fizički napor su pokretači spazma, a pokretači asme pre 5 godina su grip i klimaks. Poslovno sam ograničena zbog bolesti. Dijete i kontrlisano disanje mi uvek pomognu da se normalizujem. Pre deset dana sam počela urinoterapiju, ali s obzirom da sam na Aminofilinu i Simbicrtu vrlo je dozirano primenjujem. Ujutro i uveče tri gutljaja i tri šmrka u nos. Shvatila sam da kapi za nos više nikada neću kupovati u apoteci, a izgleda da urnoterapija može izreglisati i metabolizam. Prerano je da donosim zaključke. Htela sam da iskombinujem urinoterapiju sa pilulama Mumiomenerala i melemom koji bih mazala na dsajne organe. Mislite da mi možda pomoglo? Koja doza bi mi odgovarala jer sam čula da se dozira po telesnoj težini.
  Hvala

 • Draga Snežana, možda ću biti malo grub ali urinoterapija je glupost. Prostudirao sam malo tu tematiku a i konsultovao se sa lekarima po nekim tvrdnjma koja su bila data u tim knjigama. Te tvrdnje su bile čista glupost, ali papir trpi sve.

  Urin je imao svrhu nekim vremenima kada nije bilo drugih sredstava, kao i barut, petrolej, soda bikarbona, sol, zejtin i tako redom.

  Nisam siguran koliko vam mumio može pomoći ali znam šta je meni pomagalo kod alergija, a to je posna ishrana, ali usko odredjena posna ishrana. Trebate izbaciti iz ishrane sve što stvara sluz:

  – svi mlečni proizvodi

  – sve životinjske namirnice

  – sva gazirana pića

  – svo sveže voće – može kompot

  – slatkiši, kisela testa i peciva

  Naberite svežu bokvicu, nanu i matičnjak, malo operite i sitno sameljite u multipraktiku zajedno sa jednim limunom i sve to stavite u med. Dodajte i malo oraha ako hoćete zbog ukusa.

  Držite u frižideru i jedite 3 puta dnevno po jednu veliku kašiku pre jela. Možda pomogne 🙂

 • dete ima godinu i 4 meseca, od osmog meseca mucimo muku sa virusima, slabo jede i izbirljiv je, cak ni cedjenu zasladjenu pomorandzu nece da popije.komsinica mi je rekla za mumio, ali kada sam procitala clanak….. da li imate neki savet?

 • @ aleksandra

  Malo bi je zbunjujuće termin „cedjena zasladjena pomorandža“? Nije valjda da detetu zasladjujete cedjenu pomorandžu? To nije dobro. Kakvo zasladjivanje ionako slatkog voća!

  Mumio nije za dete. Savet neki poseban nemam, i nemoguće je da se da preko interneta, kad niti znamo dete, niti vas, niti kako ga hranite, ni kakve je konstitucije.

  Savet može biti da dete raznovrsno hranite i budete uporni da kod njega izgradite dobre prehrambene navike.

  I da proverite da nešto u kući nije problem što izaziva problem pada imuniteta – prašina, grinje, nered, stare stvari, …

  Dete može biti možda i alergično na nešto, gluten na primer, pa i to proverite. Ali za sve to treba da pitate vašeg pedijatra, on bi trebalo da poznaje vaše dete.

 • Potovani, supruga mi ima dijagnozu reumatoidni artritis već skoro 2 godine. Osjeća jake bolove u zglobovima šaka i nogu i ukočenost. Od Terapije koristi pronizon ali joj vrlo slabo pomaže. Dali mumio može pomoći u ovom slučaju?

 • Milane, nema preporuka da se mumio koristi za reumatoidni artritis. Razmotrite promenu ishrane i pijenje biljnih cajeva.

 • Pozdrav, zelio bih dobit par kila, ojacati imunitet i psihu(zivce) koja je u posljednje vrijeme oslabila pod utjecajem stresa… Moze li mi mumio pomoci??
  Hvala!

 • @ johnny

  Možete koristiti mumio, samo on ne smiruje, naprotiv, ubrzava metabolizam.

  Bolje koristite neki gorki tonik ili tinkturu za apetit … trava iva, lincura, cikorija, …

 • Pošto sam koristila mumio 2.5god napisaću i svoje iskustvo sa istim.O mumiu sam pročitala sve što sam mogla pronaći pre nego sam počela da ga koristim.Moj suprug i ja smo išli kod Majre koja nam je preporučila da pijemo mumio i rekla kako i koliko.Kad sam počela da ga pijem imala sam već godinama unapred urađen(redovno radila)hormonski status(fsh,lh,tsh,prolaktin,estradiol,ft4,ft3,…)i komplet krvnu sliku i vreme koagulacije.Kad sam počela da pijem mumio imala sam nalete vrućine(preznojavala sam se),apetit mi je bio pojačan,povećan mi je bio broj folikula u ciklusu(ginekološki potvrđeno).Onda sam uradila analize hormona i krvne slike(posle nekog vremena oko 6meseci).Hormonske vrednosti su bile znatno niže(ali ne nešto preterano) krvna slika ok,ali ono što me šokiralo je vreme koagulacije.Bilo je drastično produženo.Kad sam shvatila da Majra (treballo mi je DOSTA VREMENA I PARA)nije bila baš u pravu što se tiče mog zdravlja prestala sam da koristim mumio.Posle dve god od korišćenja istog(tj.prošlog leta)endokrinolog mi potvrdio početak Hašimota.Da li je to jo-jo efekat mumia ili ne nemam pojma.Znam jedino da izbacivanje 6 folikula u jednom menstrualnom ciklusu je isto kao da ste stimulisani Klomifenom ili nekim drugim medikamentima.Ubrzano starenje organizma.Gde je onda tu podmlađivanje.Koristila sam Tibetansku mast koja sadrži mumio kad sam uganula nogu i za nju imam samo reči hvale.Iskrena da budem nisam pročitala gore naveden tekst kao ni Vaše komentare da ne bih bila pristrasna.Ovo što sam napisala je moje lično iskustvo.Mumio nije uopšte naivna stvar.Za poboljšanje apetita i regulisnje mnogih drugih stvari mnogo je bolji Apisin.Proizvod je na bazi meda,propolisa,matičnog mleča,…Pravi ga čovek koji živi na Petlovom brdu.

 • Pre desetak dana ugradila sam implante (4) u donju vilicu. Doktor mi je rekao da pijem mumiju i IDEOS 2x dnevno, ali nakon ovoga sto sam procitala o mumiji, pokolebala sam se ! Pritisak ne merim, mislim da mi je ok, jer nemam nekih problema ali …sta ako se usled koriscenja mumije poveca ? Imam 55 god. Molim sa savet, uzimati ili ne ?

 • @ Mirita 9

  Nema razloga za zabrinutost, možete koristiti mumio. Mumio nije opasan i kontroverzan preparat, ima samo par situacija gde se ne koristi. Pomoći će da kost brže zaraste, odnosno da se implanti prime.

  Ukoliko ipak osetite nešto neprijatno samo prestanite da uzimate preparat.

 • Hvala na odgovoru. Poslusacu Vas (a i doktora) i nadam se , ustvari verujem da necu imati nikakvih problema. Uostalom, lepo ste mi rekli da ako osetim nesto neprijatno da jednostavno prestanem da uzimam preparat.

 • Poštovani Zlatko,

  pre nekoliko dana sam zadobila povredu vratne kičme u manjem udesu (inače od ranije „saobraćajke“ već imam protruziju cervikalnog diska C5-6), koja se manifestuje trnjenjem šaka i delova glave, bolovima u rukama, glavoboljom.
  U UC mi je savetovano mirovanje i nošenje šancove kragne do pregleda zakazanog za dve nedelje.
  S obzirom da od ranije imam MUMIO u obliku smole (paketić od 5gr), molim Vas za mišljenje, da li da ga ovom prilikom koristim i na koji način.

  Unapred se zahvaljujem.

  S poštovanjem

 • @ Biljana

  Možete ga koristiti tako što ćete uzeti mali komadić 0,2 grama i razmutiti u 2 dcl vode i to piti ujutru i uveče. Možda pomogne malo oko trnjenja. Nemojte očekivati previše.

  Najviše će da pomogne oko zarastanja kostiju i ligamenata ako ima nekih preloma ili kidanja tkiva.

 • Procitala sam na jednom sajtu da je Mumio odlican ako se rastvori i maze kao ulje na predjelima gdje su se pojavile strije na tijelu? Da li je to tacno i da li jos nekako moze Mumio da utice na taj problem?

 • @ Andjela

  Ne verujem da mumio može da utiče na strije pozitivno. Mumio kada se maže na kožu omekšava tkiva i kožu, a kod strija je upravo to problem, što su tkiva olabavljena.

 • Imam problem sa upalom Ahilove tetive,to traje vise od godinu dana,i izgleda da je preslo u hronicnu upalu,pa me interesuje da li bi mi ove tablete pomogle.A imam i dijagnostikovanu lumbo isijalgiju,pa me interesuje da li ima efekta i na taj problem?Inace se bavim kosarkom profesionalno… Pozdrav

 • @ Nikola

  Možete mazati mast od mumia za ahilovu tetivu, uz obloge od švedske grančice i fizikalnu terapiju. Mast možete i za išijas koristiti, mada je bolja švedska grančica u vidu obloga.

 • Počela sam korisiti navedene mumyo tablete,
  u smislu poboljšavanja probave. U cilju mršavljenja.
  Da li je to ispravno? Inaće pijem jednu tabletu ujutro.
  Trebam li uzimati i drugu navečer.

  Zahvaljujem na odgovoru.

 • @ Ana

  Zavisi šta hoćete da postignete sa mumio tabletama. One vam neće pomoći u samom mršavljenju ali vam mogu dati malo više energije i da se osećate odmornijim.

  Uzimite drugu tabletu uveče pa procenite kako deluje.

 • @ Nikola

  S obzirom da ste sportista koristite slobodno i mumio tablete za bolji odmor. Mast je mogla da se nadje u Ruskoj apoteci i bolje snabdevenim apotekama ili preko weba. Ja je inače ne koristim jer mumio mast boji odeću i nema prijatan miris 🙂

  Koristio sam je ranije ali ima boljih krema i melema za kožu od mumio masti.

  U svakom slučaju fizikalna terapija će vam pre svega pomoći a mumio je samo pomoćna stvar. Mumio se koristio kada nije bilo savremene medicine, sada je manje više sporedna lekovita supstanca koja svoj život održava na mitu i legendama o preteranoj lekovitosti.

 • I jos samo jedno pitanje vezano za svedsku grancicu.Gde se moze naci originalna svedska grancica i pod kojim imenom?U jednoj apoteci je prodaju pod imenom Pervivo i rekli su mi da je to original,a u prodavnici zdrave hrane prodaju pod imenom sweden bitter,pa sam u nedoumici.A vidim da postoji i sweden bitter mast,pa me interesuje sta bi bilo najbolje da iskoristim za moj problem,jer mi terapije slabo sta pomazu,pa moram da pokusam na ovaj nacin.Hvala unapred

 • Ne postoji originalna Švedeska gorčica, postoje samo proizvodjači koji se više ili manje drže originalnog recepta i koji je prave bolje ili ne. Po meni Pervivo je proizvod koji ne preporučujem jer je daleko od kvaliteta dobrih tinktura.

  Preporučujem Mariborske lekarne, i ima dobrih nemačkih, austrijskih i madjarskih verzija, kako se na šta naleti. Mirovanje i fizikalna terapija su za vas lek.

 • Poštovani, da li ste čuli i možda proverili korišćenje mumija u kozmetičke svrhe npr. da dovodi do brzeg rasta zdrave kose i samim time sprecava njeno opadanje.

 • @ Jelena

  Isprobao sam mumio kremu za kožu i ona omekšava kožu. Nisam probao za kosu, a i teško je stavljati kremu ili mast na kožu. Mumio u vidu praha ili tableta može da bude koristan za kosu jer ima u sebi dosta mikroelemenata.

  Za upotrebu spolja mumia, za rat kose, nisam nigde naišao na tvrdnje da deluje.

 • Poštovani Zlatko,

  Kad sam pročitala poslednje postove, nisam mogla da verujem da je prošlo godinu dana već.
  Moje pitanje je bilo vezano za dejstvo mumije na sterilnost. I godinu dana kasnije mogu da kažem da kod mene nema promene.
  Nakon skoro godinu dana koliko sam uzimala mumio, prestala sam da uzimam isto, jer poslednjih meseci povraćalo mi se i od bolje kutije mumija.

  Po preporuci ruske bioenergetičarke, Majre, počela sam da pijem mumio. Sećam se čak da mi je rečeno da su mi propusni jajovodi i da je razlog disbalans hormona.

  Godinu dana posle, nakon dve laparoskopije i histeroskopije, zapravo je uklonjen razlog – urođen septum materice i endometrijalni polip. Iako je jedan jajovod zakrčen priraslicama, sreća desni je potpuno prohodan.

  Tako da meni mumio nije pomogao. Možda se nekom slože kockice pa zatrudni tokom uzimanja mumija, meni to nije pomoglo…

  Hvala Vam naVašim realnim odgovorima da ipak mumio nije čaroban toliko koliko mu se pripisuju čudna dejstva.

  Srdačan pozdrav,
  Djeni

 • Djeni, imam prijateljicu koja je isto bila pacijent doktorke šamanke koju ste naveli. Njoj je koža potamnela od pijenja mumia i soka od šargarepe, takodje bez uspeha što se tiče steriliteta.

  Osnov svega je da svako dobije tačnu dijagnozu zdravstvenog problema, da se utvrdi šta je problem, pa onda tek da se vidi deluje li mumio za to ili ne.

 • Verujem jako u mumio jer sam ga koristila pre 12 god in. I posle niza leka pomoglira , inseminacija;Hormonskih inekcija kad su digli ruke od nas…doktorka Majra i mumio su nam pomogli ..samo 2 meseca koriscenja. ..drugo dete je doslo bez problema. ..sad ga opet pijem zbog drugih stvari. …sve pohvale od mene

 • Htela bih da Vas pitam da li ste upoznati sa dejstvom mumia, u kombinaciji sa kremama, na strije nastale u trudnoci, jer sam pronasla na jednom sajtu da znacajno utice na njihovo smanjenje, pa me zanima koliko je to tacno?

 • Nisam ispitao dejstvo mumia na strije 🙂

  Ne znam kako deluje, ali sumnjam da je ijedna krema pomogla smanjivanju nastalih strija. Estetska hirurgija to jednostavno rešava.

 • Moram da vam napisem moje iskustvo. Imala sam koksartrozu kuka koju sam izlecila mumijom u kombinaciji sa glukozaminom, pijuci dva meseca.
  meni je jako pomogao

 • Molila bih Dubravku da mi posalje opisno u kojoj razmeri i koliko je cega pila u kombinaciji kako ste rekli i gde ste nabavljali mumiju i glukozamin,koliko puta dnevno i u kojoj kolicini.
  Unapred zahvalna

 • Citam ove kometare i ne mogu da ne odreagujem sa cudjenjem kako i zbog cega zene osudjuju neuspesnost mumie u lecenju steriliteta. Posto u ovom trenutku u svom blizem okruzenju imam cetri zenske osobe koje bezuspesno pokusavaju da zatrudne, u prilici sam da pratim njihov trud po tom pitanju, kao i ono sto smatram najvaznijom sporednom stvari u tom procesu – mentalne stavove. Sve do jedne vibriraju nestrpljenjem, nepoverenjem (uprkos trudu i zelji da ucine sve sto mogu da zatrudne, ukljucujuci razne lternativne metode), strahom i tihim ocejem, a ni jedna od njih nije toga u potpunosti svesna, ma koliko da im se skrece paznja na vaznost opustenosti i vere u uspeh, da bi se on realizovao. Isti stav se jasno ocitava u ovim komentarima ovde. Onda krece osuda na alternativne lekare i preparate, a vec u sledecoj izjavi (naglasavam da sam toga svedok u mom okruzenju) vidi se da regularni doktori uopste nisu na vreme uocili niti tretirali pravi problem. Tri moje prijateljice imale su polipe koji nisu uklonjeni, a rađena im se vestacka oplodnja. U cemu je problem da se zena detaljno pregleda na najociglednije simptome koji su jedni od najzastupljenijih, i kojih su ti doktori svesni jer se stalno srecu sa istim rezultatom na kraju. Doktori su prvi koji ne rade svoj posao pedantno, oguglali valjda na isto svaki dan, a i nije njihova materica u pitanju pa sto da se stresaju. Vazno je da nesudjene trudnice optuze onog alternativnog lekara koji je makar u pedeset posto slucajeva uspesno pomogao. Ah, da, takvi slucajevi se zovu “slucajno bazdarenje organizma“, zar ne? 🙂 Neko mora biti kriv sto nekim zenama JEDNOSTAVNO NIJE SUDJENO da budu majke. Zao mi je sto to moram da kazem, ali to je istina. I nije bitno koliko ste divna osoba, koliko bi ste bile divne majke, koliko ginete za tim da imate decu, vecini od vas koje imate problem da zatrudnite i pored pomoci savremene i alternativne medicine jednostavno nije sudjeno. Okrivite za to prirodu, Boga ili sudbinu, ali ponajpre se pozabavite poslednjim. a ja bih ipak rekla prvim zakonom ako zelite da promenite ishod: verom u uspeh na tom putu lecenja. Otpustite frustracije i crne misli, odrecite se negativnosti u svakoj misli i izgovorenoj recenici na tu temu, pokrenite radost u sebi, ali onu detinju koja ne vidi da je svet i zivot tesko breme. To je zbilja ono sto MORATE da uradite pa neka zvuci kao najludja bajka. Onda ce se i ostale okolnosti pokrenuti u vasu korist, svaki lek ce delovati, lekari ce odraditi svoje uspesno pa vam se nece pojaviti Hasimoto ni ijedan drugi simptom i bolest koje, izmedju ostalog, bivaju stimulisane negativnostima i stresovima.
  Drage moje, ovo vam pricam iz licnog iskustva iz iskustva.:)
  Svako dobro.

 • Mumio i sterilitet su vrlo široka tema. Dobro ste She primetili da Mumio ne može da pomogne nekoj ženi da zatrudni koja ima polipe ili zapušene jajnike. No, može da pomogne nekima koje imaju neke metaboličke disbalanse. Sad, kad i u kolikoj meri, nauka nije utvrdila a alternativa gadja, pa kad i kod koga pogodi.

  Ne bih mnogo osudjivao žene koje su u grču oko trudnoće, to je jedno od najbitnijih životnih pitanja i nije im lako. Na žalost, nešto što je ranije bilo normalno, situacija da se lako zatrudni, postaje izuzetak.

 • Tekst je kontradiktoran. Prvo u uvodu stoji da leci rak,da bi dalje u tekstu strogo napomenuo da ne koriste osobe koje imaju kancer i tumor !?

 • bb tekst nije kontradiktoran već vi ne čitate napisano, jer odmah ispod prvog pasusa stoji u drugom pasusu napisano sledeće:

  „Sve gore nabrojane stvari su urbane legende nastale iz rekla kazala prepričavanja dokonog sveta željnog senzacija. Iako, u nekim od tih stvari ima delića istine, većina tvrdnji je krajnje neistinita.“

 • Irena, meni se čini da najbolje dejstvo ima Zlatni mumio koji pravi firma Evalar. On je doduše i najskuplji. Pre nekog vremena sam probao i neki mumio iz Kirgistana, bio je korektan a koštao je tri puta manje.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280