Filmski kritičar

 

Ruski film Ostrvo (Ostrov) o jurodivom monahu

Daleko na severu Rusije je jedno zabačeno ostrvo na kome je pravoslavni manastir i jedan čudan jurodivi monah čija molitva čini čuda

 

Ruski film Ostrvo reditelja Pavela Lungin-a iz 2006-e godine poznatiji kao „Ostrov“ (Ostrvo) pobrao je mnogo nagrada i priznanja. Punio je bioskopske sale i uz to proglašen je za najbolji film Rusije te godine, iako ima neuobičajenu temu za motiv filma.

Radi se naime o prikazu života Anatolija, ložača uglja u usamljenom manastiru na dalekom severu Rusije pored Baltičkog mora. Anatolij je za vreme drugog svetskog rata spašen od strane bratstva manstira i iz ličnih razloga je ostao pri manastiru da radi sve prljave poslove za manastir.

Specifičnost glavnog junaka filma je njegovo stalno kajanje za dogadjaj iz mladosti, kao i njegova jurodivost, specifično stanje kod pojedinih visoko duhovno uznapredovalih pravoslavnih monaha, koja se prikazuje u njihovom čudnom i za običan svet lucidnom životu. Za jedne je bio čudak i ludak, dok je za druge bio čovek posebnih moći, iscelitelj i isterivač zlih duhova. Takva je na primer bila velika ruska svetiteljka Sveta Blažena Mati Ksenija.

Režiser Pavel Lungin je u svom filmu Ostrvo predstavio osobu koja se u prošlim vremenima nazivala jurodivi monah, što se odnosi na svete ljude koji su se neuobičajeno ponašali da bi sakrili od sveta svoju svetost.

Film se odlikuje mirnom, hladnom, i duboko duhovnom atmosferom, iako je vanredno zanimljiv i vrlo slikovit. Priča o ljubavi, kajanju i iskupljenju. Priča o snazi molitve i moći čistog srca.

Najbolje iz Rusije – ruski film Ostrvo – Ostrov. S ljubavlju.

Ruski Film Ostrvo – Ostrov – Trailer

. . .