Najbolje hrvatske pevačice


Najbolje hrvatske pevačice za rok i pop muziku

Hrvatske pevačice – Lista najboljih hrvatskih pop i rok pevačica

.

Lana Jurčević Hrvatske pevačice, skladateljke i pop glazbenice

Hrvatske pevačice i pop rok pjevačice u Hrvatskoj. Oštro sam kritikovan što nisam nastavio feljton o pevačicama u regionu. Nakon prikaza grčkih i bugarskih pevačica „jelen ekipa“ mojih prijatelja je očekivala da će se feljton u dogledno vreme nastaviti kako bi obogatili svoju videoteku muzičkim video klipovima sa ovih prostora. Bilo je za očekivati da ću pisati dalje o pevačicama iz susednih zemalja, Rumunije, Bosne, Makedonije, Albanije, Hrvatske i Madjarske.

Medjutim, ja sam bio skoro pa ozbiljno zauzet spasavanjem sveta, Srbije i sopstvenog života od urbanih legendi i mitova koji nas okružuju. Razumećete da je to vrhunski zadatak koji je angažovao sve moje resurse. Ne mogu da vam dajem detalje projekta. Strogo je konspirativno. Globalni projekat. Zavera. A ta konspirativna delatnost vam oduzme toliko vremena i energije, zdravlja i živaca da nisam imao snage da pišem o ružičastoj strani života koja svima nama treba. I koja je mnogo lepša fantazija od mračnih zabluda uma.

Sada je neko zatišje u spasavanju sveta i sebe samog, pa sam se okrenuo najlakšem prikazu – hrvatskim glazbenim umetnicama i skladateljkama. Hrvatske pevačice su tu prekoputa, ima ih dosta, i vrte se po našim televizijama i radio aparatima. Sad, ja ih baš i ne poznajem, mada će me ovaj post demantovati, osim izuzetne Vanne, kvalitetne Nine Badrić i večito mlade Doris Dragović, takodje dugotrajuće Maje Blagdan, čudne Alke Vujice, muzički nejasne Emilije Kokić, body talk Ivane Banfić, eksponirane Severine i „barby look“ seksepilne Lane Jurčević, te legendarne Tajči, sve ostale glazbenice su mi mahom nepoznate. Nisam još stigao do spasavanja njih samih.

Ivana Banfić hrvatska pevačica Hrvatske pevačice, skladateljke i pop glazbenice

Kod kuće od svih tih ljupkih glazbenica jedino češće slušam Vannu i Ninu, i priznajem uvek gledam Lanu i Ivanu kada se pojave na televizoru. Od Severine se najbolje videlo na videu pre par godina, tako da ovo zadnje balkansko muzičko kazalište, kabare za šofere i šatru, koje prikazuje u režiji „belog cige“ Bregovića ne zaslužuje pomen. I uopšte gledajući, ima se utisak da hrvatska pop scena polako ali sigurno pada pod naletom balkanskih narodnih kodova i ritmova, koji stižu od Grčke, pa jednim putem droge preko Bugarske i Srbije, a drugim putem narkotika preko Makedonije, Kosova i opet Srbije, do Bosne, gde se sve to ušećeri u rahatluk, šerbet i sevdah, pa se prekomponuje u lipoj našoj. Croati su bili poznati da uvek kopiraju trulo voće sa Zapada, sada su se malo zagledali i na Istok. Kriza je, treba vrtit neku robu i šolde, ne? TVPink je i njih nagrizao i zarumeneo.

Šta reći o hrvatskim pevačicama iz ličnog ugla, a da ne spomenemo Josipu Lisac, Terezu Kesoviju, Gabi Novak i ostale dame aktuelne u prošlom veku kojih se sadašnja generacija ne seća uopšte? Nina Badrić je postala pop ikona Balkana svojim majčinskim izgledom i kvalitetnim pevanjem, što sama što u pametno biranim duetima sa svim bitnim muzičkim bitnicima Balkana. Ostale kandidatkinje i moderne hrvatske pevačice su su tako i tako. Jelenu Rozgu je Pink production uzeo pod svoje pa je forsira, ali ruku na srce nedostaje joj lična harizma jedne Vanne, Nine ili Lane da bi postala mega zvezda. Antonija Sola je zanimljiva vizuelna pojava i ništa više. Feminnem takodje jer ih ima tri, sveti Srpski broj, što je za ne očekivati s obzirom na hrvatsku simboliku koja se pravi od dva prsta. Tu je i MTV favorizovana ženska grupa Lollobrigida, koja svojim zvukom izlazi iz popa i para rokom. Danijela, Minea, Maja Šuput su samo neke od baby face and baby music singerica koje muzička istorija, Google i You Tube neće baš zapamtiti iako su popularne po Hrvatskoj.

Vlatka Pokos hrvatska pevačica Hrvatske pevačice, skladateljke i pop glazbeniceVlatka Pokos kao fatalna mačka je pokosila mnoge moćne muškarce u Kroatiji svojim izgledom i otpevala čuveno hit mjaukanje „Kad će taj petak“ par godina nakon Gruovog srpskog rep hita „Petak“ o petku i nadolazećem metku, želeći da otkrije o čemu sanja svaka hrvatica dok peva – o Srbinu brate! – što inače sanja (san u njenom snu) i svaki Srbin koji drži do sebe i svoje herojske istorije. Vesna Pisarević prozvana i džepnom Venerom, koju Srbin za pojas lako zadene, je zahavljujući opet Pinku i face to face video spotovima postala zvijezda, ali ne znam ni di je, ni ko je. Ivana Banfić, svojevrsna Lara Croft muzičke scene, je kategorija sama za sebe, ne po glasu nego po stasu i harizmatičnoj pojavi žene super heroja, koja je ipak uspela na iznenadjenje svih nas da zaplače, kada je osvojila nagradu na festivalu u Crnoj Gori, i pokazala da je ipak žensko. Ostale hrvatske pevačice mahom uopšte ne poznajem, to su neke nove omladinke iz baby boom-a krajem osamdesetih i pravog boom-boom-a devedesetih.

Lista hrvatskih umjetnica i pjevačica je prevelika, pa sam zbog toga izostavio Indiru iz Kolonije i onu mišićavu fitness brinetu iz Karme, te sve po redu pevačice iz Novih Fosila i Magazina, jer nisam hteo da predstavljam grupe, osim jednog izuzetka, a to je predstavljanje mlade i plave pevačice ET-a i to u čast Vanne, koja je iz te grupe potekla. Naravno, oni promućurniji kada pogledaju i poslušaju taj hit spot ET-a „Prazan stan“ sa novom mladom i rumenom glazbenicom omladinkom, velikim zelenim okama i dugim nogama, odmah će ukapirati kome je, odnosno čemu je ta ljupka skladba posvećena i zašto se našla na listi. Posvećeno našem drugu Radetu R iz „jelen ekipe„, kao putokaz u životu, trep, trep, …

I za kraj sam ostavio jednu pesmu i pevačicu koja je označila početak raspada nekadašnje Jugoslavije i podelu na hrvatske, bosanske, slovenačke i srpske pevačice, pesma koja nas je predstavljala na Euroviziji 1990-e, naša tada nacionalna jugo barbika – Tajči. Bez obzira na sve i njen pink look i pre TV Pinka, pesma vredi i danas. Ali još više vredi životna priča same Tajči koja je od Merilin Monro izgleda i „Hajde da ludujemo ove noći“ postala vrlo religiozna osoba koja peva duhovne pesme. Bravo za nju!

Pregledajući ove hrvatske glazbenice i pevačice, gledajući i analizirajući ih, nekako mi se čini da u Srbiji ima veći izbor pop pevačica koje kvalitetno pevaju i imaju sadržajnije pjesme, što me je malo iznenadilo. Ne znam čemu to Srbija ima da zahvali i šta se to desilo u medjuvremenu da je lipa naša Kroatija sve vizuelno lepša ili sadržajem praznija, barem što se kvaliteta muzike tiče. Može biti da ima nečega i u našim menadžerima i rock and roll kulturi, koja je više preživela od hrvatske tokom decenija tranzicije. A možda smo veće tržište pa i to ima uticaja. Ili smo kreativniji i autentičniji, mada je to teško biti danas u savremenom svetu, tim pre što mi besomučno kopiramo Grke. Možda, možda.

Potrudite se da pogledate sve hrvatske pevačice. Biće vam interesantna retrospektiva i možda izvučete zanimljive zaključke. Na ovom prikazu su sledeće glazbenice i video klipovi koji ih predstavljaju (samo kliknite mišom na ime pevačice):

. . .

Vanna

Vanna kao omladinka u ET-u

. . .

Doris Dragović

Doris i dalmatinski lešo

. . .

Maja Blagdan

. . .

Nina Badrić

Nina i Hari sevdah

. . .

Jelena Rozga

. . .

Severina Vučković

. . .

Alka Vujica

. . .

Emilija Kokić

. . .

Ella

. . .

Mandi

. . .

Vesna Pisarević

. . .

Vlatka Pokos

. . .

Antonija Sola

Antonija se tako probila

. . .

Žanamari

. . .

Franka Batelić

. . .

Femminem

. . .

Lollobrigida

. . .

ET

ET new folk house made in East

. . .

Minea

. . .

Danijela Martinović

. . .

Claudia Beni

. . .

Maja Šuput

. . .

Ivana Banfić

Ivana Banfić postaje pop zvijezda

. . .

Lana Jurčević

Lana Jurčević kao omladinka

Lana & Luka – Mega hit!

. . .

Tajči

. . .