Najbolje srpske pevačice


Prikaz ko su najbolje srpske pevačice

Srpske pevačice i Lista najboljih Srpskih pop pevačica trenutno

 

Ana Stanić pop Srpske pevačice

A sada su na redu srpske pevačice. Nastavljajući ep sa puno gledanja, nešto slušanja i malo pisanja o pevačicama sa Balkana, došli smo i do Srbije i njene muzičke scene – ko su najbolje srpske pevačice pop i rok muzike. Ispostaviće se da u Srbiji po našem mišljenju ima najviše kvalitetnih pop pevačica od do sada pregledanih zemalja. I to nije uopšte tendenciozna konstatacija, bazirana na lokal patriotizmu.

Kada smo krenuli da pravimo izbor srpskih pop pevačica shvatili smo da ih ima dosta, barem onih koje svojim vokalnim sposobnostima i pesmama zaslužuju da se nadju u nekom izboru.

Poredeći to sa Hrvatskom i prikazom njihovih pevačica – pogledaj članak, uz izvinjenje da ipak hrvatsku muzičku scenu slabije poznajem od srpske, evidentno je da u Srbiji postoji veći broj kvalitetnih estradnih umetnica i od Hrvatske i od Bugarske – pogledaj članak, dok sa Grčkom treba da se izborimo za nerešeni saldo – pogledaj članak. Medjutim, ono što je zapanjujuće, Srbija danas ima mnogo pravih pop pevačica za razliku od Hrvatske čije su pevačice otišle u neke folk poskočice i koketariju sa mnogim muzičkim stilovima. Decenijama su susjedi bili poznati po mekim pop pesmama i šlagerima, ali sada je to prisutnije kod nas. Srpske pevačice bolje pevaju rok i pop danas.

Neću mnogo pisati, jer ima mnogo srpskih pevačica u nastavku prikaza sa izabranim video spotovima. Počinjem prikaz srpskih pevačica sa posebnom i izuzetnom Madam Piano, koja je već ranije predstavljena na ovom blogu – pogledaj članak, zatim sa mladom i zanimljivom Lejlom Hot i njenom izvanrednom numerom sa kojom je osvojila Sunčane skale ali je tu negde i stala sa hitovima, te večitom i fenomenalnom pesmom Ivane Negativ koja je održala čas iz pevanja, te sjajnom Marijom Šerifović koja nas je obradovala pobedom na Evroviziji sa pesmom „Molitva„, i izuzetnom Jelenom Tomašević koje je takodje odlično prošla na toj istoj Evroviziji i ima odlične vokalne sposobnosti i numere.

Lejla Hot srpska pop pevačica i Srpske pevačiceOnda počinje niz sjajnih numera od pevačica istog imena –  Aleksandra Radović koja pleni kvalitetom pesama i zanimljivim vokalom, „tatino dete“ Aleksandra Kovač koja je pobedila na MTV izboru i donela svetski zvuk u Srbiju, harizmatična i jedinstvena Aleksandra Perović, te onda urbana Ana Stanić i njena komšinica iz kruga dvojke Mari Mari, te onda dve Novosadjanke i pop rokerke Tanja Banjanin i Ksenija Mijatović, već klasična diva Leontina, te estradne zvezde koje koketiraju sa svim i svačim od muzike ali imaju i pop notu i pesme; Goca Tržan, Nataša Bekvalac i Emina Jahović (kad već Severinu trpaju u pop sa šoferskim pesmama, mogu i ove naše ljubimice da se nadju u pop kategoriji), talentovana ali mahom skrivena od javnosti Kristina Kovač, te ljupka Ivana Jordan koja je tu negde na granici izmedju svega – skromnosti i veličine.

Zadnji deo liste su mladi talenti, srpske pevačice koje dolaze. Tu je pre svega devojka velikog talenta i male realizacije Jelena Jevremović koje je neverovatno otpevala hit i večitu pesmu sa svojim ocem Mikijem Jevremovićem, šarmantna Ana Štajdohar koja je bljesnula sa Aleksom Jelićem i pesmom „Jablan„, pa onda mlade devojke koje obećavaju sa pop hitovima punim entuzijazma Jovana Nikolić i Marijana Zlopaša, i na kraju pevačica o kojoj smo takodje pisali na ovom blogu – pogledaj tekst i najavili je kao novi kvalitet naše manje pop a više jazz scene Irena Blagojević.

Neke od predstavljenih srpskih pevačica traju više ili manje uspešno, za neke je budućnost neizvesna. Po rečima mog prijatelja Borisa K, muzičkog producenta i autora nekih poznatih hitova koje ćete naći i na ovoj listi, pevačice su posebna sorta ljudi. Dosta su svojeglave. I problemi sa njima počinju baš kada naprave prve hitove.

Jer i pored profesionalnog pristupa samoj muzici, treba imati i profesionalan pristup samoj profesiji pevačice i ratnice estrade, to jest razumeti zakonitosti tog posla i slušati starije i iskusnije, što je njima teško, jer čim dodje prvi uspeh, većina njih počinje sama da bude sve, i tekstopisac i aranžer i producent, a ponekad i menadžer. Tu počinju greške i njihovi zastoji u karijeri, jer umesto da prepuste sve estradnoj mašineriji, hoće same da budu autori svega i počinju da se inate, zbog čega im glavni pokretači business na estradi često okrenu ledja. A valjda je taj inat i svojeglavost u našim genima, i muškim i ženskim.

Pogledajte ih i poslušajte redom – samo kliknite na ime srpske pevačice i počeće njen video klip:

I uživajte.

.

Madam Piano

Lejla Hot

Ivana Negativ

Marija Šerifović

Jelena Tomašević

Aleksandra Radović

Aleksandra Kovač

Aleksandra Perović

Ana Stanić

Mari Mari

Tanja Banjanin

Ksenija Mijatović

Leontina

Goca Tržan

Nataša Bekvalac

Emina Jahović

Kristina Kovač

Ivana Jordan

Jelena Jevremović

Ana Štajdohar

Jovana Nikolić

Marijana Zlopaša

Irena Blagojević

. . .