Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost Nauka

Metafizika i kosmologija naučnika Nikole Tesle

Dr Velimir Abramović

* * *

METAFIZIKA I KOSMOLOGIJA NAUČNIKA NIKOLE TESLE

 

„Ne radim više za sadašnjost već za budućnost!“  rekao je Tesla okupljenim novinarima u Njujorku pre više od sedam decenija, „Budućnost je moja!“

 

Izumitelj neizmenične struje, polifaznih motora i generatora, rotacionog magnetnog polja, radija, teleautomatike, izumitelj na čijim se patentima zapravo zasniva energetika dvadesetog veka, radio je decenijama potpuno usamljeno na naučnom objašnjenju kosmičkih procesa, u nameri da teorijski objedini materijalno i duhovno, isto onako kako je to učinio u svojim praktičnim pronalascima.

 

Pominjanje Teslinog imena danas uglavnom asocira na takozvanu Teslinu zavojnicu, indukcioni motor i medjunarodnu jedinicu za merenje jačine magnetnog polja. Mnoge činjenice o njegovom životu  i neobičnom stvaralačkom daru pale su u zaborav.

 

Najplodnije razdoblje svog stvaralaštva Tesla je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama. Patentirao je preko 300 pronalazaka u SAD i mnogim drugim zemljama. Mnogi od njih su i danas neponovljivi, kao na primer prijemnik radijante energije, (US patent, 21 mart 1901, No.: 685957 i 685958) o čijim principima rada i konstrukciji se  ništa pouzdano ne zna, osim da nije u pitanju konvertor energije kosmičkih zraka, kakav je danas moguć.

 

Vršio je istraživanja sa vrlo niskim frekvencijama u periodu 1899 – 1900 u posebno za to izgradjenoj laboratoriji u Kolorado Springsu, a dve godine kasnije otpočeo je da gradi blizu Njujorka, na Long Ajlendu, svetsku emisionu stanicu koju nikada nije sasvim dovršio. Ovaj eksperiment  finansirao je američki magnat čelika J.P.Morgan, Teslin lični prijatelj.

 

Nakon obustavljanja projekta Vordenklif, 1905. godine, Tesla se povlači u naučnu anonimnost sve do smrti u januaru 1943. godine.  Umro je sam, u hotelu Njujorker, ne tražeći  lekarsku pomoć.

 

Poslednjih godina života Tesla nije objavljivao ništa drugo izuzev novinskih članaka i intervjua. Ali svi su izgledi da taj period njegovog života nikako nije protekao uzaludno i lišen novih saznanja. Upravo tada, već kao zreo naučnik, on dolazi do presudnih generalnih zaključaka koji će sigurno uskoro otvoriti potpuno novu stranicu u savremenoj nauci. Jer iz istorije je poznato da kad god se naučna misao nadje u krizi, na bespuću, naučnici se okreću idejama iz prošlosti, tražeći inspiraciju i putokaz.

 

 

U ovoj kratkoj studiji pokušaćemo da odgovorimo na više važnih pitanja:

 

(1) Na koji način je Tesla dolazio do svojih otkrića, kao što su  takodje, upliv veoma-nisko fekventnih elektromagnmetskih talasa na biološke sisteme, posebno rad ljudskog mozga, fuzija energetskih struktura, takozvanih “vatrenih lopti” iz indukcionih polja primarnih i sekundarnih elektromagnetskih kalemova, superprovodljivost prirodnih i veštačkih medijuma, takozvani bežični prenos energije, i drugih.

 

(2) Koje su osnovne aksiome Tesline kosmologije, na koji način one proističu iz njegove metafizike, i kako ih je on primenjivao u svojim fizičkim eksperimentima?

 

(3) Zašto su teoretičari i eksperimentatori savremene fizike vremena tako mnogo zainteresovani da rekonstruišu Teslinu teoriju fizičke realnosti i njegovo shvatanje elektro-magnetskih fenomena; naročito ćemo se truditi da odgovorimo na to zašto Tesla nije formulisao svoju naučnu teoriju i objavio je.

 

(4) Da li Teslina shvatanja etičke komponente naučnih otkrića može da posluži za oduhovljenje savremenih prirodnih nauka – posebno fizike, koja je u velikoj krizi.

 

(5) Da li Teslino shvatanje vrednosti naučnog razvoja u suštini proističe iz univerzalnosti karaktera slovenskog mišljenja, t.j.  je li to doprinos izrazito globalne slovenske misli neophodnoj izgradnji duhovnog nivoa scijentističko-tehnološke ere (naročito izraženo u Teslinim člancima “Problem povećanja ljudske eneregije” i “Kako kosmičke sile oblikuju ljudske sudbine”.

 

(6) Šta se u bliskoj i daljoj budućnosti može očekivati od proučavanja Teslinih ideja?

 

(7) Da li je preterano zaključiti da je Tesla zasnovao globalno informatičko društvo svojim čuvenim tekstom iz 1900. Godine “Svetski sitem”, da li je to tehnička i tehnološka osnova onoga što se danas  zove “novi svetski poredak”, i najzad

 

(8) da li je Tesla duhovni osnivač nove scijentističko-tehnološke civilizacije, nazovimo je – Tesliana, čija će vladajuća tehnologija biti “inženjering vremena”, a jedini i neiscrpni izvor energije – vreme, odnosno, asinhronicitet različitih nivoa fizičkih procesa.

 

——————-

TESLINA HEURISTIČKA METODA

.

Vratimo se u sredinu devetnaestog veka, u malo selo Smiljan u Lici, tadašnjoj provinciji moćne Austrougarske. Tu su godine 1856. 10. jula otac  Milutin Tesla, srpski pravoslavni sveštenik i majka Georgina, zvana \uka, iz poznate porodice Mandić, dobili četvrto po redu dete – Nikolu.

 

Sve dok nije napunio osam godina, Tesla je bio slab i kolebljiv. Jednostavno nije imao snage i odvažnosti da donese bilo kakvu čvrstu odluku. Osećanja su mu nadolazila naizmenično i nekontrolisano, u talasima, i mali Nikola neprestano je oscilirao izmedju dve krajnosti – oduševljenja i tuge. „Želje su mi imale razornu moć“, seća se on, „a umnožavale su se poput Hidrinih glava“.

 

Bio je opsednut razmišljanjem o bolu u životu, o smrti, o verskom strahu. „Sujeverna ubedjenja su me razdirala, živeo sam u stalnom užasavanju od zlog duha, od utvara, od džinovskih ljudoždera i ostalih satanskih čudovišta mraka. A onda je, odjednom, nastala korenita promena i celokupno moje bivstvovanje krenulo je novim tokom“.

 

U to doba u njemu su se razvile mnoge čudne naklonosti, netrpeljivosti i navike, od kojih neke mogu da se protumače spoljnim utiscima i alergijom, a neke ostaju gotovo neobjašnjive. Bilo je dovoljno da ugleda biser pa da ga spopadne nešto nalik na napad. Nasuprot tome, opčinjavalo ga je svetlucanje kristala, ili nekih predmeta oštrih ivica i ravnih površina.Dobijao je groznicu kad god bi ugledao breskvu, a ako bi se delić kamfora nalazio bilo gde u kući, to je u njemu izazivalo najmučniju nelagodnost. „Još i danas“, piše on šezdeset godina kasnije, „osetljiv sam na neke od tih neprijatnih nadražaja. Čim spustim četvrtaste komadiće hartije u posudu s tečnošću, redovno u ustima osetim neki neobičan i neprijatan ukus“. (N.Tesla, My inventions, Electrical experimenter, N.Y.,1919.)

 

Knjige je voleo više od svega i kako je njegov otac imao veliku biblioteku, mali Tesla je nastojao da u njoj zadovolji svoju rano probudjenu čitalačku strast. Otac se, medjutim, protivio tome i spopadao bi ga bes kad god bi ga zatekao da čita noću. Sakrivao je od sina sveće jer nije želeo da kvari oči. Ali on je dobavljao loj, pravio fitilje, izlivao tanke štapove lojanica, i iz noći u noć, pošto bi zapušio ključaonicu i sve pukotine, čitao je često do zore.

 

Teslina porodica je zabranjivala Nikoli i da studira politehniku, naročito otac koji je od njega zahtevao da uči za sveštenika. Osećajući duboko u sebi svoj neugasivi životni poziv elektroinženjera, Nikola se teško razboleo. Kada je bio gotovo na umoru i bilo je očito da neće preživeti, otac je konačno odobrio sinovljevu želju. Kao nekim čudom, on je ubrzo ozdravio i sav se predao pronalazačkim maštanjima. Prenapregnutog uma, počeo je da pati od čudnog poremećaja „pojavljivanja živih slika  koje je često bilo praćeno jakim bljeskovima svetlosti”, što je, može se reći, karakteristično za ljude obdarene parapsihičkim moćima. Ovi jaki svetlosni bljeskovi prekrivali su prizore realnih objekata i prosto zamenjivali moje misli. Te slike stvari i scena imale su karakter stvarnosti“. Tesla napominje da ih je vrlo dobro razlikovao od imaginacija. Objašnjavajući šta mu se dogadjalo, on navodi kako bi mu se slika nekog prizora koji uzbudjuje nerve, a koji je video preko dana, iznenada pojavila noću kao potpuno realna i ostajala bi takva u prostoru pred njim čak i kad bi pokušao da je skloni rukama.

 

Da bi se oslobodio patnje koju je pojavljivanje „čudnih realnih slika“ unosilo u njegovu dušu, on je pokušavao da se u tim trenucima koncentriše na prizore iz svakodnevnog, „običnog“ života.

 

„U nameri da se tako oslobodim ja sam neprestano tražio nove slike i tako ubrzo iscrpeo sve prizore koje sam znao – prizore iz kuće i najbliže okoline. Nakon što sam više puta primenio ove mentalne operacije, pokušavajući da oteram svoje vizije, primetio sam da „obični život“ gubi bitku, a realnost vizija postaje sve čvršća. Zatim sam instiktivno počeo da vršim ekskurzije izvan granica malog sveta u kome sam bio, i ubrzo video nove scene. One su bile u početku vrlo maglovite, nejasne, i bežale kad bih ja pokušao da usredsredim pažnju na njih, ali uskoro sam uspeo da ih zadržim. One su dobile na snazi i jasnoći i najzad postale konkretne kao realne stvari. Uskoro sam otkrio da se najbolje osećam kad se opustim i dozvolim da me sama vizija nosi dalje i dalje. Sve vreme dobijao sam sve nove i nove impresije i tako sam počeo mentalno da putujem. Svake noći i ponekad i preko dana, kada bih ostao sam, polazio sam na ta moja putovanja, vrlo često, u nova mesta, gradove i zemlje, živeo tamo, sretao ljude, pravio prijateljstva i poznanstva, i ma kako to izgledalo neverovatno, činjenica je da su mi oni bili isto toliko dragi kao i moja porodica, i svi ti novi svetovi nisu bili manje intenzivni u svojim manifestacijama.“ (N.T., My inventions, EE., N.Y.,1919.)

 

Na svoje zadovoljstvo primetio je da može sa velikom jasnoćom i preciznošću da vizualizuje svoje izume tako da mu nisu neophodni eksperimenti, modeli ili crteži. Tako je razvio svoj novi metod materijalizacije inventivnih koncepcija i ideja. Tesla je vrlo jasno pravio razliku izmedju ideja koje se deduktivno inkarniraju u misao, odnosno viziju, i koncepata koji se stiču generalizovanjem iskustva, induktivno.

 

„Momenat kada neko konstruiše zamišljeni aparat nosi problem transformacije sirove ideje u praksu. Zato svakom tako proizvedenom izumu nedostaju mnogi detalji, i obično je defektan (… ) Moj metod je drugačiji. Ja ne žurim da se upustim u materijalni rad. Kada primim ideju, odmah počinjem da je dogradjujem u svojoj imaginaciji. Menjam konstrukciju, pravim poboljšanja i uključujem aparat u svom umu da radi. Sasvim mi je svejedno da li testiram svoju napravu u umu ili u laboratoriji. Čak primetim ako nešto smeta u pravilnom radu. (…) Na ovaj način ja sam u stanju da brzo razvijem koncepciju do perfekcije, ne dotičući ništa rukama. Kad dospem tako daleko da na svoj izum primenim svako moguće poboljšanje i više nigde ne vidim nikakvu grešku, tek onda stavim u konkretnu formu ovaj konačni produkt mog mozga. Bez izuzetka moji su aparati radili uvek tačno kako sam zamislio da treba, i eksperimenti su se dogadjali onako kako sam planirao. Za dvadeset godina nije bilo nikakvog izuzetka. (…) Teško da ima naučnog izuma koji može biti unapred predvidjen isključivo matematički, bez vizualiziranja. (…) Sprovodjenje u praksu nedovršenih, grubih ideja je traćenje energije i gubljenje vremena.“

. . .

Sledi nastavak teksta … Teslina heuristička metoda

. . .

 

31 komentara

 • Tata, tata! … pozuri … Tesla … ona tvoja emisija je opet na programu … pocinje … ura! … bice kokica … i coca cole … za sve …

 • DRAGI MOJ NAIVNI,

  ŽALIM VAS ŠTO SE KRIJETE. ZAISTA JESTE NAIVNI, JER STE SUDEĆI PO GORNJEM KOMENTARU MORALNO DECENTRIRANI, NA SVOJU ŠTETU, VERUJTE MI…

  JAVITE MI SE DA OTVORENO POPRIČAMO ZAŠTO NE VOLITE TESLINU NAUKU,
  BROJ MOG TEL. JE 062 585 298 ILI NA E-MAIL [email protected]

  ZA VAŠU INFO, DA SE OBRADUJETE, S OBZIROM DA JE EMISIJA AGAPE O TESLI DOŽIVELA VELIKI USPEH I DELOVALA PREKO SVAKOG OČEKIVANJA, INTERNO MI JE ZABRANJENO DA SE POJAVLJUJEM NA TV… NE SAMO JA VEĆ I MOJA SESTRA MARINA ABRAMOVIĆ SMO OVDE NA CRNOM SPISKU, GDE JE UPISAN I SAM TESLA….

  SA ŽALJENJEM ZA VAŠU CINIČNU DUŠU, KOJA JE SAMA SEBI VEĆ DOVOLJNA KAZNA,

  Velimir Abramović

 • CENTAR ZA NAUKU I TEHNOLOGIJU VREMENA – T E S L I A N A

  Evo šta ja predlažem Svetskoj Vladi….kao najvažniju srpsku-rusku institiuciju… zašto rusku? Zato što se Tesline ideje šire u Rusiji kao požar….Zašto ? Zato što je Tunguska eksplozija u Sibiru 1908 bio Teslin eksperiment prenosa energije kroz Zemlju

  Pogledajte emisiju Ruske državne televizije, Tesla vlastelin mira, iliti, u prevodu Tesla – gospodar Sveta …linkovi za emisiju sa titlom na srpskom jeziku

  1.dio

  2.dio

  3.dio

  PARALELNI SVJETOVI

 • ali cika Velimire … mi vas volimo …. i pricu o Tesli … ali stvarno!

  zato se i radujemo …. i spremamo coca colu i kokice … one gmo kokice… iz proslog komentara … samo da ne cuje teta Mira … da bi uzivali u prici … i raspravama … ali stvarno!

  smrc, smrc … zao nam je sto ste se naljutili … nismo mislili nista cinicno … jel tako Tata … jeste … dabome … smrc, smrc … nije u redu da se ljutite na mene … pa vi … vi ste moj heroj!

  oprostite, smrc … smrc ….

 • Ovaj naivni mnogo bezobrazno derište ..samo ide okolo …i zadirkuje odrasle…. a kad ga neko pojuri onda vrišti : mama,tata onaj čika me gleda ! … Dolijaće i on..hoće,hoće,aha …

 • @Redakciji bloga

  Predložio bih redakciji bloga da se komentari komentatora koji se potpisuje kao @Naivni ne objavljuju na blogu sve dok je njihov stil i sadržaj besmislen, pa i uvredljiv. Ovaj blog počiva (za sad) na slobodnoj i otvorenoj razmeni mišljenja o najrazličitijim temama, po principu uvažavanja i poštovanja svakog komentatora, bez „cenzure“ i najsuprostavljenijih mišljenja.
  Zato i mislim da treba ograničiti evidentne besmislice, koje zaista ne služe normalnoj komunikaciji i razmeni mišljenja, već ruganju i omalovažavanju ostalih.

 • Ja glasam protiv ukidanja Naivnog ..mislim da mu ni g. Abramović nije preterano uzeo za zlo šegačenje…šteta bi bilo, dečko ima poprilično originalan stil ..u svakom slučaju možete ignorisati bilo čiji komentar koji nije otvoreno vređanje ..

 • Profesore Velimire,ako vazi onaj broj mobilnog ZOVEM VAS …DA LI PRIHVATATE? DA BUDEMO U KONTAKTU IMACETE JOS JEDNOG ISKRENOG TESLIJANCA. SVE NAJJJ VAM ZELIM

 • mmmm …. mmm, moja decija prava su ugrozena …. osecam netoleranciju i iskljucivost … takvi stavovi su …. oni su …. oterali Teslu iz Srbije …. velike …. ups, male Hrvatske ….

  to nije u redu …. nepravda … to je nepravda …. sta bi Tesla danas doziveo u Srbiji … od takvih …. recite mu profesore … sta bi danas Tesla … mogao da radi u Srbiji … pa vidite kakvi su to ljudi … ljudozderi … koji ubijaju ideje … e pa recicu to svom Tati … aha! …

 • Naivni….VIDI SE DA SI KLINAC!!!!!!!!!!!!! ALI ODRASCES MALI JEDNOGA DANA ….POLAKO DOK NE SHVATIS ….TACKU ZA POCETAK! PA TEK ONDA MOZES DA CMIZDRIS…NAIVNI MALI DECACE…A PROFESORA NE DIRAJ JER SAMO LUPETAS I NISTA NE RAZUMES…U SVOJIM DECIJIM MISLIMA>>>ODRASTI MALI NANIVKO….ODRASTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Samo vi njega napadajte ..vidite li da će i nam i on pobeći kod njih pa tako naivan izmisliti neke struje , lasere , nevidljive brodove i avione s kojim će nas oni gađati . Pa ćemo mi opet slaviti genijalnost i naivnost našeg čoveka u tuđini ..

 • Dragi prijatelji,

  zahvaljujem na iskrenoj odbrani od Naivnog, koji je inače član podmlatka titoističkog udbinog komiteta za uništenje Duha u srpskom narodu, a po mogućnosti i uopšte. Braneći Teslu i mene, branite sebe. zahvaljujem se jos jednom u ime višeg cilja. Inače, naivni zaista ne zna sa kime ratute i kome se podsmeva… to će shvatiti tek onda kada za ove svoje primedbe DOBIJE GRDNJU SVOJIH ŠEFOVA, za nekoliko dana.
  ALi, pošto glumi ucvceljenog, evo mog doprinosa njegovom uveseljavanju – mog prevoda jedine Tesline pesme posvećenog udbinoj naivnoj deci koja zadirkuju Nove ideje kojhe će ih samleti. Kada ideji dodje vreme za realizaciju, onda nema više te materijalne sile koja to može sprečiti…To, Naivni dečačiću, da naučiš, pa onda da piškiš po blogu.

  PREVOD DAJEM UPOREDNO SA ENGLESKIM, AKO NEKO IMA BOLJE REŠENJE ZA NEKI STIH:

  FRAGMENTS OF OLYMPIAN GOSSIP OGOVARANJA NA OLIMPU

  While listening on my cosmic phone Dok telefonom prisluškujem Etar
  I caught words from the Olympus blown. s Olimpa reči nanosi mi vetar.
  A newcomer was shown around; Shvatih po zvuku iz toga sveta,
  That much I could guess, aided by sound. neki nov čovek tamo se šeta.
  „There’s Archimedes with his lever „Polugu svoju to Arhimed vuče,
  Still busy on problems as ever. Naučne muke mnogo ga muče.
  Says: matter and force are transmutable Sila i tvar izmenjuju se glatko,
  And wrong the laws you thought immutable.“ I sve se slaže, Njutnov zakon laže.“
  „Below, on Earth, they work at full blast „Dole na Zemlji nauku ljušte,
  And news are coming in thick and fast. pristižu vesti, samo pljušte.
  The latest tells of a cosmic gun . I top kosmički već se tamo sprema,
  To be pelted is very poor fun. Pućiće hitac, problema nema.
  We are wary with so much at stake, Sve je u igri, stvari su teške,
  Those beggars are a pest—no mistake. „oružje prose – strašne li greške.“
  „Too bad, Sir Isaac, they dimmed your renown „Užas je Njutne, slavu ti blate,
  And turned your great science upside down. Krutim ti štapom nauku mlate.
  Now a long haired crank, Einstein by name, Kudravi čudak, Ajnštajnčik, zveči
  Puts on your high teaching all the blame. Za sve on krivi sve tvoje reči.
  Says: matter and force are transmutable Kaže da sila u masu pretvara se lako,
  And wrong the laws you thought immutable.“ Pogrešan ti Zakon, Njutne, itekako.”
  „I am much too ignorant, my son, „Ne znam ti ništa, detence slatko,
  For grasping schemes so finely spun. Prefine su sheme, a mislim kratko.
  My followers are of stronger mind Djaci moji mnogo su bolji,
  And I am content to stay behind, Za njima kaskam po svojoj volji,
  Perhaps I failed, but I did my best, Možda omanuh, uprkos truda,
  These masters of mine may do the rest. Arheji moćni, dovršite mi čuda. .
  Come, Kelvin, I have finished my cup. Kelvine, hajde, valja nam poći.
  When is your friend Tesla coming up?“ Drug tvoj, Tesla, zar neće doći?“
  „Oh, quoth Kelvin, he is always late, „Ah, ko zna kada„ Kelvin će na to,
  It would be useless to remonstrate.“ „on uvek kasni, naučnik strasni.“
  Then silence—shuffle of soft slippered feet— Umekšan korak, papuče meke – nestade zvuka,
  I knock and—the bedlam of the street. Tad kucnuh lako – djednom vreva, ulična, puka.

  KOMENTAR PREVODIOCA JEDINE TESLINE PESME VELIMIRA ABRAMOVIĆA:

  Arhimed je smatrao da poluga ima mistična svojstva:
  a) većom polugom isti teret diže se lakše nego manjom, što je nelogično; po tome je lakše dići veći teret od manjeg, jer veća poluga sa teretom teži više od manje poluge sa istim teretom.
  b) menjanjem dužine kraka poluge, materijalni teret pretvara se u prostor i obrnuto, jer se dejstvo poluge meri proizvodom dužine kraka i tereta; moment poluge = teret x krak, tj. sila x prostor.
  U pesmi, Tesla, koji je od svih naučnika najviše cenio Arhimeda, iznosi stav da je Njutn pogrešio smatrajući da su masa (po Njutnu, količina materije u nekoj zapremini) i sila (uzrok promene stanja) – dve odvojene kategorije, dok je Arhimed znao da nisu (mistično svojstvo poluge pod b). I tako, po Tesli, u Arhimed, ima suštinske zasluge za E = mc2, a ne Ajnštajn, koji kuca na otvorena vrata. U Njutnovom odgovoru, Tesla aludira na Njutnovu rastresenost pri kraju života, koja je pokatkad bila dramatična, na primer, kada je na večeri kod jednog Biskupa odršao potpuno besmislen, ali vrlo dug govor.
  Umesto Tesline reči gospodari upotrebio sam naziv Arheji, koji se u andjeoskoj hijerarhiji srednjevekovne okultne teologije, koju je Njutn izvrsno poznavao, nalaze ispod Serafina i Heruvima, ali iznad Arhandjela, i neposredno su odgovorni za upućivanje velikih ljudi u tajnu prirodu stvari.

 • E tako mu i treba ! Kad udara na svetinje ! Tesla čoveče ! Pesma o podmlatku UDBE pre nego što je UDBA i nastala . Jedino mi gorak ukus što će i taj ‘ new brave world ‘ SAMLETI neistomišljenike 🙁 . Eh , naivni ..

 • Ups , ogreših se . Tek sad videh posle ponovnog čitanja da je prevod (a ne pesma) posvećen pionirima UDBE . I šta se ja tu uopšte petljam , nit razumem profesorovu nauku , nit me ko plaća za ovo . A i ovce mi se razbežale ..

 • Fenomelnalno, jedina pesma koju je napisao Nikola Tesla!

  Baš me raduje što ovaj blog postaje trezor i riznica podataka o radu i životu našeg velikog naučnika, zahvaljujući profesoru Abramoviću. Ovakve stvari treba da stoje na internetu za sve naše generacije. Sjajno. Hvala profesore!

 • Opet je lepo druziti se sa Monsieur Abramovich. Text je korektan, nije senzacionalisticki. Dosta toga je iz Tesline biografije. Bicu ovog puta fin da ne prodjem naivno u zivotu. Skrecem paznju u prevodu pesme da su na pocetku stihovi zamenili mesta; cujem zvuk novodolazeceg i vetar sa Olimpa.

 • […] Bašta Balkana Blog Stavljeno u Ostalo and tagged #8220, Ada, Aj, Amo, Ana, Ao, Ari, Ati, Auto, Autom, AUTOMATIK, Ba, Balkan, Balkana, Bl, Blog, Br, Bra, Bu, Budu, budućnost, Ceni, Cije, cijeli, Cio, Dece, Dj, Dje, Ea, Ec, Eda, Ek, Eka, Ele, Elim, Eni, Era, Eta, Etno, Fi, generator, Ija, Ije, Iji, Ika, Imir, Ina, Ite, Iz, Izi, Jel, Jeli, Ji, Jost, Ka, Kao, Ko, Kole, Kos, kosmologija, Ku, Kup, Lan, Lana, Lea, Lim, Lja, Meni, META, Metafizika, Mit, Moj, Moja, Molo, Moto, Motor, Motora, Nar, Nau, naučnika, Nih, Nik, Nika, Niko, Nikole, Nim, Njo, Nju, Nos, Nost, Novi, Novina, Novinar, Novinari, novinarima, Od, Ogi, Oj, Oja, Oku, Om, Ono, Ot, Otac, Ov, Ovdje, Ovi, Pate, Poli, Pra, pravo, Ra, Rad, radi, Radija, Radim, Ram, Ramo, Rat, Rek, Reka, rekao, Rim, Rima, Rk, Ru, Sad, SADa, Sedam, Sle, Sm, Smo, Tac, Tele, Tesle, Tik, Tru, Uje, Umi, Uto, Veli, Vina, Vinari, više, Vo, Za, zapravo, Zn. Bookmark the permalink. ← Ibogaina – lijek za ovisnost kojeg medicina ignorira Sretan ti Dan žena, draga → […]

 • Ono sto mene iznova konstantno vuche ka profesorovim izlaganjima vezanim za Nikolu Teslu jeste jedna nepobitna chinjenica.

  GLASI :

  SVETI NIKOLA TESLA JE OSTAVIO MATERIjALNE DOKAZE ZA SVOJE TVRDNJE!

  Svaki dan koristim Tesline patente u svakodnevnom zivotu,a vi?

 • „Beograd“ treba da „iznedri“ : CENTAR ZA NAUKU I TEHNOLOGIJU VREMENA – T E S L I A N A.
  Izvrsni mentor Centra treba da bude Velja Abramovic. Uostalom, originalna ideja je njegova.
  Centar se ne moze „razviti“ bez svoje skolske, seminarske baze.
  S tim u vezi treba poceti sa skolom Centra pod radnim nazivom „Skola za novu paradigmu nauke o zivotu“. Ili slicno.
  Skola bi morala da „radi“ uz adekvatnu novcanu nadoknadu predavacima.
  Ja, prvi, sam spreman da platim koliko treba da bih stekao nova znanja o vremenu i etru.
  Hvala i sve naj

 • PROFESORE ,SAZNAO SAM DA TREBA DA GOSTUJETE U RADIO EMISIJI ….ATLANTIS,PA BIH ZELEO DA ZNAM KADA CE TO BITI…POSTOVANJE… POZDRAV,SVE NAJJJ

 • Dragi profesore,

  vidim da se o sili i materiji govori u Teslinoj pesmi, pa cu ostaviti ovde na jedan manji isecak Statement of Tesla Relating to Force and Matter

  Nikola Tesla

  Statement of Tesla Relating to Force and Matter

  The following is Tesla’s statement relating to force and matter, to Einstein’s theories, and Tesla’s own theory of gravitation. Courtesy of Nikola Tesla Papers, Rare Book and Manuscript Library, Columbia University.

  We read a great deal about matter being changed into force and force being changed into matter by the cosmic rays. This is absurd. It is the same as saying that the body can be changed into the mind, and the mind into the body. We know that the mind i’s a functioning of the body, and in the same manner force is a function of matter. Without the body there can be no mind, without matter there can be no force.

  Einstein has for years developed formulas explaining the mechanism of the cosmos. In doing this he overlooked an important factor, namely the fact that some of the heavenly bodies are increasing in distance from the sun. This is the same as writing a business letter and forgetting the subject you wish to write about. In order to explain this phenomenon Einstein has invented the quantity „lambda“.

  My theory of gravitation explains this phenomenon perfectly.

  N. T.

  April 15, 1932

  http://www.rastko.rs/projekti/tesla/delo/10872

  Od srca, sve najbolje+

 • Poštovani gosp. Branko Stanković,
  zamolio bih za prevod dela teksta što ste izneli, jer ne znam dobro engleski jezik.

  Hvala!

 • Dali ste na profesore odličnu dijagnozu stanja u nauci. U današnjoj fizici zaista ima svega sem zdravog razuma. To je može se reći očekivano, jer u prirodi svake institucije koja se bavi naučnim istraživanjima u koje ulaže dosta novca, jeste da sakrije suštinu od svetine i potencijalnih konkurenata. Na trpezu javnog univerzitetskog znanja iznose se zato neverovatne teorije koje se više i ne razlikuju od bajki. Po nekoj čudnoj proceduri, takve teorije i hipoteze, na preporuku „preovlađujućeg mišljenja u nauci“, dobijaju status „opšteprihvaćenih istina“ po svemu obavezujućih za sve učesnike u obrazovnom procesu.

  Odbacivanje i stroga zabrana pominjanja logićne ideje o etru, uvelo je čovečanstvo u najgoru vrstu ropstva, oduzelo mu dušu, moć zdravog rasuđivanja i mogućmnost samospoznaje. Nauka i religija se nisu slagale po nekim stavovima ali im je nestankom etra fundament postao isti. U religiji Tvorac je svemoćno mistično biće sposobno da stvara ni iz čega u potpuno praznom prostoru, dok, u nauci, taj posao obavlja mistični Veliki prasak, koji stvara takođe ni iz čega u potpuno praznom prostoru.

  Etar čini suštinu svega. Istočnjačke filozofije već milenijumima poseduju bogato znanje o sveprisutnoj supstanci i stvaralačkim moćima dva međusobno suprotstavljena principa. U želji da esenciju stvarnog znanja o svetu sačuvaju samo za sebe, moćni autoriteti zapadnog dela čovečanstva osnovali su nauku zasnovanu na bazi merenja i eksperimantalnih dokaza i u okviru te nauke grubo uklonili etar sa javne naučne scene. Ogromne praznine u znanju nadomešćene su mističnim pojmovima, apsolutno nepojmljivim racionalnom ljudskom umu. ZEMLJINA TEŽA i SILA GRAVITACIJE predstavljaju možda najčešće izgovorene reči u životima obrazovanih ljudi i njihovih porodica a radi se o neskriveno okultnoj definiciji. Takva tvorevina proglašena je fundamentom mehanicističke fizike a svi naučnici nakon toga morali su svojim idejama i hipotezama da se uklapaju u opšteprihvaćene vrednosti zakona o „privlačnom dejstvu na daljinu kroz potpuno prazan prostor.“

  Poreklo tog dejstva je etarsko. Priljubljene za Zemlju drži nas pritisak etarskih oscilacija koje deluju iz pravca kosmosa ka Zemlji a ne sila Zemljine teže. U pitanju su takozvani skalarni talasi koji saobraćaju u dva pravca. Aktivnošću nukleona od kojih se sastoji, Zemlja u kosmos emituje, sferno, talase koje je moguće detektovati pomoću Tesline zavojnice. Postoje i povratni skalarni talasi iz pravca kosmosa ka središtu Zemlje. Oni su nešto jačeg intenziteta. U pitanju je geometrijski zakon koji važi u etarskoj sredini. Naime, u etru sila reakcije je snažnija od sile akcije. Zašto? U odlazećim sfernim talasima, u kojima sfera koja nosi sobom određenu količinu oscilatorne energije postaje sve veća i veća, gustina energije opada, dok, u dolazećim talasima, gde sfera postaje sve manja i manja, energetski naboj u svakoj sferi raste. Ta razlika u korist povratnih talasa u pravcu središta zemlje, sva tela drži priljubljena za Zemlju. „Konusni“ rastući energetski naboj u dolaznim sferama uzrokuje poznati koeficijent od 9.81m/sec/sec.

  Proboj fizike u mističnom pravcu nastavljen je prihvatanjem Ajnštajnove teorije opšte relativnosti a krunisan apsolutno iracionalnom idejom o ekspandirajućem univerzumu, idejom nastaloj samo na osnovu nezrelo protumačenog crvenog pomaka od strane Edvina Habla. Hipoteza Velikog praska zbog koje ćemo crveneti pred decom još vekovima, selektirala je i takve genijalne umove koji su uprkos nesaznatljivosti većine pojmova, smatrali da im je baš sve jasno. Najčešće citirana izjava jednog naučnika jeste ona, da je kod univerzuma najneshvatljivije to što je shvatljiv!? (Bože spasi nas takve moći da razumemo filozofiju stvaranja ni iz čega u potpuno praznom prostoru!). Verovanje da dvesto milijardi galaksija može da se samopojede do te mere da od svega ostane samo teorijski mala tačka, i da supereksplozijom te smešno male tačke može ponovo da nastane dvesto milijardi galaksija sa sve nama u njima, daleko je ispod nivoa bajke o Aladinovoj lampi. Jedan učesnik internet foruma postavio je ključno pitanje: „Ako pojedem samog sebe da li ću nestati ili ću se udvostručiti?“

  Rekli ste da je Tesla dosta vremena posvetio izučavanju kosmičkih procesa u nameri da teorijski objedini materijalno i duhovno. Mislim da je u toj nameri sigurno uspeo, ali da je cenzura i apsolutna kontrola kojoj je sigurno bio izložen, odigrala svoje. Kada se model etra prihvati na ispravan način, što podrazumeva jasno definisanje njegove strukture i uklanjanje paravana od nerazumljivih pojmova i izraza svojstvenim filozofiji neetarskog stvaranja, suština te ideje je već ostvarena.

  U vreme Lorda Kelvina etar je zamišljan kao nezamislivo gusta, čvrsta i kompaktna supstanca sposobna da stvara i prenosi na daljinu oscilacije od više biliona treptaja u sekundi i istovremeno kao nezamislivo retka, meka i propusna supstanca sposobna da bez ikakvog otpora propušta kroz svoje telo fotone, čestice i nebeska tela. Jasno je da takva supstanca ne može da postoji u realnom svetu. Ali mi znamo kakva je prava definicija etra! Imamo dokaze o postojanju oscilacija od više biliona treptaja u sekundi koje može da podnese samo nezamislivo gusta, čvrsta i kompaktna supstanca. Ostatak Kelvinove definicije je suvišan jer u teoriji etra nema mesta fotonima niti bilo kakvim specijalnim česticama čija suština se razlikuje od tokova etarskih oscilacija savijenih u zatvoreno kružno kretanje. Čestice se kroz etar prostiru kao vodeni vrtlog kroz vodu.

  Etar kakvog smo definisali ne može da propušta kroz svoje telo ništa drugo sem čistih etarskih oscilacija. Dakle, možemo odmah da zaboravimo na pojmove poput fotona, jona, elektrona, i na sve ostalo što se ne ispoljava vrtloženjem etarskih oscilacija. Ovom spisku treba dodati i ostale zabavne izraze kao što su sila gravitacije, jaka i slaba nuklearna sila, materija i antimaterija, crne i bele rupe, prostor vremenski kontinuum, N-dimenzionalni prostor i druge. Svi ti pojmovi i još mnogi drugi poput jezgra koje je Tesla pominjao, mogu se na razuman način objasniti teorijom etarskog ispoljavanja. SVETLOST se, na primer, ispoljava sfernim prostiranjem određenih etarskih oscilacija, dok ELEKTRIČNA STRUJA i JONOSFERA predstavljaju usmerene tokove određenih etarskih oscilacija. Svetlost i električna struja su dva srodna pojma i zato je bio moguć pozitivan ishod eksperimenta pod nazivom FOTOELEKTRIČNI EFEKAT.

  Mislim da se Teslin san po tom pitanju već ostvario, jer je priroda materije uma i duha jednosuštna.

  Osnovu svega čine tokovi etarskih oscilacija: Slobodne, neuvrtložene etarske oscilacije pripadaju elementima svesnosti, emocija i duha, dok „zgusnuti“ uvrtloženi tokovi etarskih oscilacija čine svet grubotvorne materije. Materija predstavlja „zgusnutu“ uvrtloženu svest. Po svojoj najdubljoj prirodi, etarska oscilacija predstavlja oblik utiskivanja vibratornih informacija u statičko telo etra. što predstavlja vid ispoljavanja apsolutne svesti. Beskonačni kontinuum statičkog etra u stanju je da u svoju memoriju primi i večno održava u stanju oscilovanja beskonačan broj vibrirajućih informacija. Svaka ikad ispoljena oscilacija, bilo u materijalnom, misaonom ili emocionalnom obliku večno je prisutna u neispoljenom mikrooscilujućem obliku etarskog memorisanja. Mikrooscilujući etar ima znaćenje AKAŠE – mikro zapisa ili USB-a kosmosa. Sva prošlost i projektovana budućnost (ispoljena namera) istovremeno postoji sa onim što zovemo SADAŠNJI TRENUTAK. Svačiji individualizovani delić apsolutne svesti, može pod određenim uslovima da uđe u beskonačni direktorijum mikrotalasne arhive i svaki detalj memorisanog zapisa može pod određenim uslovima da pređe u ispoljeno stanje. Za univerzum se zato kaže da je večno živ. U njemu nema ni najmanjih tragova mrtve, truležne materije, za kojom danas tragaju ciklotroni i hadronski sudarači.

  Profesore mnogo vam hvala na inspirativnim tekstovima i na prilici da se po tom pitanju dopisujemo sa slobodoumnim ljudima. Vaša misija je uistinu veličanstvena, jer predstavlja pobunu zdravog razuma protiv najgoreg ropstva koje se može zamisliti. Želim vam sve najbolje!

 • Ovaj NIVNI je vjerovatno neko djetesce….ah nije ni cudo danas djete tri godine staro ima kompjuter…i tako se danas djeca zabave glupostima umjesto da uce prave stvari…imaju naivni pa umjetnici a imaju naivni pa glupaci…sve zavisi koje materije nasledjuju djeca

Ostavite komentar