Redakcija Bloga

* * *

Ples nije samo za devojčice. I veliki i snažni dečaci znaju da atraktivno zaplešu. Veliki spektakl i poseban doživljaj na svakom nastupu jednog od vodećih ragbi timova na svetu, reprezentacije Novog Zelanda, popularnih All Blacks-a, je njihovo ritualno izvodjenje ratnog plesa Haku starosedelaca Novog Zelanda, naroda Maora.

.

Igrale se delije nasred zemlje Srbije

. . .

Novi Zeland je poznat po mnogim stvarima; ovcama, vulkanima, vinu, kivi-ju, lokacijama za snimanje filma „Gospodar prstenova„, mirnom životu, nedostatku ikakvih opasnih životinja na ostrvu,  i izmedju ostalog i po svojoj ragbi reprezentaciji, uvek obučenoj u crno – All Blacks. Dugi niz godina to je jedna od najboljih ragbi reprezentacija na svetu.

I pored dobre i muške igre ostrvljana, njihov nastup uvek pleni pažnju sa jednim performansom koji izvode pred početak svake utakmice – Haku ratni ples.

Haku je ratni ples Maora, ljudi koji su bili stanovnici ostrva pre doseljenja belaca. Radi se o ritualnom plemenskom paganskom plesu, kojima se plaši protivnik i pozivaju dobri duhovi i snaga ekipe u sukobu sa protivničkom stranom. Izvodi se pre polaska u borbu.

Ples je karakterističan po snažnim ekspresijama lica, bečenju, plaženju jezika, grimasama, glasnim urlicima i povicima, te plesnim pokretima u vidu udaranja rukama po telu. Kada to izvodi ragbi tim sastavljen od ljudina na prepunom stadionu koji kipti od uzbudjenja, to je nezaboravan doživljaj. Ne znamo samo kako je protivnicima.

Sportska kompanija Adidas koja je sponzor ekipe All Blaks-a napravila je pre nekoliko godina reklamni spot sa Haka plesom u glavnoj ulozi. Pogledajte.

All Black spot za Adidas

httpv://www.youtube.com/watch?v=JUiGF4TGI9w

Ples je prvi put izveden još 1888 godine od strane jednog Novozelandskog ragbi tima koji je u svom sastavu imao Maore u susretu sa Engleskom. Nije bio stalan pratilac ragbista sve do 30 godina prošlog veka, kada postaje stalna postavka. Od tada legendarni ples traje kao znamenje ove ostrvske zemlje.

Mada, bilo je dosta pritužbi i kontroverzi oko samog plesa. Neki su se bunili da ples nije sportski, jer pokušava da zaplaći protivnike, dok je kod drugih to pozitivno jer je deo kulture jednog naroda i deo folklora.

Ipak, pred svaku utakmicu igrači New Zeland rugby team -a izvode svoj ratnički ples. On je inače zadnjih godina osavremenjen, ima nove reči i novu koreagrafiju. Pogledajte jedan dobar snimak njihovog nastupa koji i objašnjava elemente plesa i daje prevod reči.

New Zealand rugby team Haka dance with explanation

httpv://www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y

Ples je postao planetarno popularan i doprinosi tome da kada god nastupa Novi Zeland tribine stadiona budu pune gledalaca koji nestrpljivo iščekuju Haka dance. Mada ples izvode i drugi timovi sa Novog Zelanda, kao što je košarkaška reprezentacija.

Uz to, često se Haka ples izvodi pri dočeku uvaženih gostiju i predstavlja deo diplomatskog protokola i deo folklora ostvra. Medjutim, za ragbi, to je sjajno zagrevanje za utakmicu. Pogledajte još jedan njihov nadahnuti nastup sa sve skakanjem na kraju.

Haka dance New Zealand vs South Africa

httpv://www.youtube.com/watch?v=3GpTsPNwwms&NR=1

Haka ples je često izazivao čudne reakcije protivničkih timova. Neke reprezentacije kao što su Italijani, potpuno su ignorisali ples, reprezentacija Irske je držeći se za ruke došetala do igrača Novog Zelanda i unela im se u lice, Franucuzi su mahali svojom zastavom pred njima, Australijanci su pevali svoju himnu.

Medjutim, šta se desi kada Novozelandjani naidju na ragbi reprezentaciju Togo-a, videćete u još jednom video klipu. Jer i Togo ima svoj ratnički ples. To je potpuni doživljaj !!!

New Zealand vs Toga rugby team and war dances

httpv://www.youtube.com/watch?v=8eGCsEQ15L4&feature=related

P.S.

Huu! Huuuuu! Kada bi kod nas u sportu bilo ovakve strasti i zabave velikih dečaka umesto navijačkih divljanja.

. . .

 

.

.