Zlatko Šćepanović

* * *

 

Kad žestoki momci povezani krvlju zaplešu ples pobede sve postane crno

 

Zbog ratničkog plesa Haka koji prikazuju pred početak svakog svog meča postali smo navijači ragbi tima Novog Zelanda, poznatijeg u svetu kao All Blacks. Adidas kao sponzor njihovog tima imao je za prošli Svetski kup u ragbiju 2007-e godine zanimljivu kampanju pod nazivom „Povezani krvlju“ – Bonded by blood koja je bila fokusirana upravo na atraktivnost njihovog plesa.

Tom prilikom su napravili jedan sjajan poster koji ćete videti dole niže u tekstu i koji su podelili svojim navijačima, ukupno 45,000 komada postera. Nastanak tog postera možete videtu u video prilogu na linku ovde.

S obzirom koliko ih ima krvavih na svakom meču, ta krvna povezanost ima smisla ne samo sa paganskim ritualima i plesom koje je Adidas koristio u reklamne svrhe već i sa samom igrom gde su zemlja, tlo, krv i znoj glavne odrednice.

Njihov ratni ples je već predstavljen na ovom blogu, pa koga zanima kako to izgleda neka pogleda na sledećem linku ovde.

Danas su oni u finalu Svetskog kupa u ragbiju koje se odigralo baš na njihovom tlu, Ouklend, Novi Zeland, gde su pobedili Francuze i osvojili Svetski kup u ragbiju. To je fantastičan uspeh za ovu ostrvsku zemlju koja decenijama ima sjajan ragbi tim i neguje taj sport kao nacionalno blago.

Iako ragbi kao sport nije popularan kod nas, jer nije atraktivan, niti prosečan srpski gledalac mnogo razume šta se tu dešava, u anglosaksonskom svetu postoji kult ragbija. Ragbi pleni timskom igrom, zajedništvom, svojom energijom, snagom i upornošću koju takmičari iskazuju, i sa napetošću smo pratili ovaj Svetski kup i navijali za Novozelandjane.

I dočekali smo da danas gledamo veliko finale i doživimo istorijski rezultat za daleke ostrvljane:

Novi Zeland  – Francuska 8:7 – Finale Svetskog kupa u ragbiju 2011

Zadnjih godina su ragbisti Novog Zelanda broj 1 na Svetskoj top listi najboljih ragbi reprezentacija ali su im nedostajali veliki trofeji, posebno Svetski kup koji su zadnjih godina unazad osvajali Južna Afrika, Australija, Engleska. Ove godine, na svom terenu, bili su favoriti ali su morali žestoko da se pomuče.

U kvalifikacionoj grupi su dosta lako pobedili Francuze, koji su ipak prošli dalje i na jedvite jade pobedili u polufinalu Vels koji je igrao odlično, ali koji nema tim za velike domete. S druge strane Novi Zeland je u sjajnoj utakmici polufinala prošle nedelje samleo Australiju koja je bila jedan od favorita takmičenja.

Na kladionicama je Novi Zeland bio favorit u današnjem meču, medjutim svi su upozoravali da su Francuzi jedina ekipa koja ne leži Novom Zelandu i da su ih prošle godine dva puta pobedili na tlu Novog Zelanda. I to se obistinilo, Francuzi su igrali odlično. I u jednoj tvrdoj i ne mnogo kvalitetnoj utakmici, iako je Novi Zeland poveo sa 5:0 Francuzi su se vratili u igru, stigli na 8:7 i imali priliku i da povedu 10-ak minuta pre kraja kada su iz slobodnog udarca promašili gol. Da su Francuzi pobedili ne bi bilo nezasluženo.

Čestitamo Novi Zeland!

. . .

Pogledajte izvorni Haka ples sa ceremonije otvaranja Svetskog kupa 2011.

Rugby World Cup 2011 Opening Ceremony Haka

httpv://www.youtube.com/watch?v=AZ9Rs_2EiRg

.