Kako je nastao Zakon privlačnosti a potom film i  knjiga Tajna o sreći i uspehu u životu

Knjiga i film o sreći i uspehu u životu Tajna – „The Secret“ by Rhonda Byrne

 

film i knjiga Tajna Ronda Birn i zakon privlačnosti

Globalna popularnost koju je postigaao film i knjiga Tajna„The Secret“ dodirnula je i naša srca i naše umove pre par godina. Vrlo brzo je i kod prosečnih srpskih tragača za srećom i uspehom ponudjena Tajna našla svoje mesto, počela da se prepričava a i mnogi su počeli da žive u skladu sa pravilima koja knjiga preporučuje, ne bi li postali zdravi, bogati, voljeni i uspešni pre svega.

Analizirajmo o čemu se tu radi. Pronadjimo tajnu iza Tajne. To je uzbudljiva avantura za zdrav razum, zar ne?

Kada sam uzeo knjigu „Tajna“ svojevremeno da čitam, pod uticajem mojih new age prijatelja, koji su inače večito u potrazi za nečim novim čudesnim i spasonosnim, vrlo brzo sam shvatio nekoliko bitnih stvari. Prvo, razumeo sam o čemu se tu radi u samoj knizi, što i nije tako teško shvatiti ako znate sva slova i ako znate da čitate napisano, drugo, prepoznao sam odakle sve te ideje iz knjige  dolaze, što je već malo teže za shvatanje prosečnom čitaocu, osim ako niste istoričar motivacionih teorija i sistema uspeha. A nekako se desilo da imam neka iskustva na tom planu motivacije i sličnih knjiga.

U samoj knjizi i u istoimenom filmu Tajna autorka, inače postarija platinasta plavuša Rhonda Byrne, na početku priča svoju gorko slatku autobiografsku priču. Kaže kako je bila sva slomljena i na dnu životnih drama, ona situacija kada se ne vidi svetlo na kraju tunela, sva slomljena i depresivna, a onda, čudo, dobila je od svoje ćerke na poklon knjigu koja joj je promenila život. Knjiga ju je preporodila. I načinila je uspešnom. Čudo! Alelujaaaa, zapevali bi crnci iz hora.

Videćete kroz čitanje knjige da platinasta autorka nigde u tekstu ne spominje naslov te knjige koja ju je preobrazila u pobednika, ali ne brinite, mi znamo koja je to knjiga i objasnićemo na kraju. Pročitavši knjigu i primenivši je, naša junakinja je shvatila moć velike Tajne koja u njoj postoji, i poželela je da tu tajnu podeli sa svim ljudima sveta i zauzvrat uzme od njih novac i pažnju, što je zaista i uspela. Tajna je kod nje delovala.

A šta je zapravo Tajna?

Tajna je jedan jednostavan zakon, Zakon privlačnosti. Zakon koji kaže da se slično sličnom raduje i privlači. On u okultnim i new age krugovima predstavlja onu magijsku i magnetnu silu kojom navodno privlačite stvari, ljude i dogadjaje koje zamišljate i želite, i koju okultisti pokušavaju da aktiviraju ritualima, talismanima, bajanjima, meditacijama, orgijama, žrtvovanjima i čime već sve ne.

Da bi od svega toga napravila posao, autorka Ronda Birn, koja je inače profesionalac u medijima, novinar i producent, okupila je iskusnu ekipu saradnika, napisala knjigu i snimila klasičan motivacioni film koji su uz snažnu marketinšku kampanju postali globalni hit. S obzirom da ona nije nikakav autoritet i njoj niko ne bi poverovao da poseduje tajnu uspeha, u knjigu i film su uključeni neki od najpopularnijih motivacionih govornika i prezentatora Amerike, kao što su Bob Proktor, Dr Joe Vitale i ekipa. Zahvaljujući njima, to je i postalo uspešno, inače da nam je sama platinasta Rhonda Byrne to ponudila, publika bi je ignorisala. Osim ako ne živite u Srbiji i verujete da su voditeljke na televiziji temeljni mislioci i ozbiljni pisci ljubića preporučenih za Nobelovu nagradu od strane Facebook fanova.

Knjiga mi se nije dopala, moram odmah reći, jer je toliko očigledno prepisana od ranijih autora, da je bilo malo degutantno. I uz to, nekako je sve bilo napadno sa iskazima motivatora. Tipično je američki koncipirana: „Postoji tajna koja donosi moć i bogatsvo ljudima i koju su ONI skrivali vekovima, ali eto MI je otkrivamo i delimo svetu„. Njak & Bljak new age junk. Poklonio sam je prvom prijatelju i new age zaludjeniku koji ju je hteo.

S druge strane, nakon par godina sam, sa velikim zakašnjenjem odgledao film, i moram priznati, nerado priznati, film mi se više dopao. A dopao mi se jer je smišljeniji i bolje objašnjava neke finese teorija sreće i uspeha, nego što to čini knjiga. I deluje kvalitetnije ušećeren od same knjige. Ali u svakom slučaju je mentalni kalorijski atak na vaš sistem za varenje. Od ovakvih filmova se dobija dijabetes ili se zaglavi u Lazi Lazarević od vere u stvaranje čuda.

Priroda-na-Dar-Sve-je-Prirodno

Tajna koja stoji iza filma i knjige Tajna

No, sada zapravo treba da kažem koja je to tajnovita knjiga sa tajnom uspeha, i o čemu se tu zapravo radi. Biću brz. Moram da žurim da se obogatim, usrećim, skinem kilograme i udovoljim svim obožavateljkama.

Nauka bogaćenja Volas Vatles je ukradena ideja za knjigu TajnaPomenuta knjiga i film „The Secret“ su nastali na osnovu knjige „Nauka bogaćenja“ (The Science of Getting Rich)  autora Volasa Vatlesa (Wallace Delois Wattles), koje sam već pominjao na ovom blogu. To je kultna knjiga pokreta „Nova Misao“ (New Thought) koji je nastao tokom prelaza iz 19-og u 20 vek, i predstavlja jedan od temelja New Age misli danas.

Izvorište mislilaca koji su vodili Novu Misao, kao što su William Walker Atkinson, Emma Curtis Hopkins, Wallace Delois Wattles, Elizabeth Towne, leži zapravo u indijskom i tibetanskom magijskom misticizmu koji je prvo promovisala na Zapadu neurotična ruska okultistkinja Madam Blavatski, a zatim socijalni aktivist, mističarka i masonka Ani Bezant sa Teozofskim društvom. Suština svih njihovih stremljenja je objašnjiva u par teza magijske prakse:

„Privuci ono što želiš vizuelizacijom lepih misli i upornim emotivno psihičkim prizivanjem željenog, kao da si već došao do toga što želiš“

To su sve okultne tehnike pokušaja ovladavanja onostranim silama koje treba da ti služe i donesu sreću, zdravlje, uspeh, ljubav, moć. To je onaj dobri Duh iz Aladinove čarobne lampe. Stim da mladim ljudima niko ne objasni da je ta praksa zapravo pokušaj ovladavanja podnebeskim entitetima, nego ih ubedjuju da su oni, ljudi, ti koji kreiraju čuda svojim zamislima i ljubavlju. Na takvim pokušajima se najlakše gubi duša, i čovek postaje opsednut maštarijama i neutemeljenim vizijama, što je sasvim očigledno kada pogledate koliko miliona ljudi je čitalo takvu literaturu i pokušavalo da uspe, bez uspeha. Nakon takvih pokušaja mnogi postanu još veći gubitnici nego što su bili. Većina izgubi vreme, energiju i novac.

Slična okultna tehnika kreativne vizuelizacije „Silva Metod“ jednog meksičkog radio mehaničara je početkom 90-ih bila popularna i u Srbiji. A od domaćih autoriteta na tom polju istakli bi belog gnostičkog maga Živorada Žiku Slavinskog i njegove tehnike Excalibur 1 i 2, kao i školu šamanizma samoproklamovanog srpskog šamana Dr Vuka i tako dalje. To polje okultnih metoda i vizuelizacija je nepregledno i ima more sekti koje ih upražnjavaju. I sve neuspeh do neuspeha.

Jer, ne treba ni da napominjem da niko od njih, što autora što sledbenika, nije stekao bogatstvo, sreću i zdravlje. Na primer, sam Volas je umro relativno mlad i siromašan, iako je napisao dve kultne knjige „Nauka bogaćenja“ i „Nauka zdravlja“. Priznajem, jedno je uspeo, postao je slavan.

Ipak, njihove teorije iako većim delom neupotrebljive, i dalje raspaljuju maštu naroda, jer sve deluje tako lako i obećavajuće, dovoljno je samo sebe podesiti na pozitivne misli i stvari će se neočekivano i blagonaklono dešavati. Tim pre što je sada izdata nova knjiga – Tajna mladosti. I niko ne pomisli najlogičniju stvar, ako ti teoretičari sreće i uspeha sami nisu uspeli, kako ćemo mi koji do takvih ideja nismo ni stigli.

Dakle, manite se „ćorava“ posla. Motiku u ruke. Korov neće da čeka.

Zlatko Šćepanović

.

Film Tajna – The Secret movie

httpv://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8

. . .