Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović

FILERI ZA PUNJENJE USANA

Plastična hirurgija; primena filera i punjača za povećanje i popunjavanje usana i bora hijaluronskom kiselinom i drugim supstancama

.

Šta je to povećanje i popunjavanje usana i punjenje bora?

Danas u svetu u okviru hirurških grana postoji trend upotrebe najmanje invazivnih metoda. Nešto slično se odigrava i u plastičnoj hirurgiji. Kada postoji želja da se poboljša nečiji izgled, trend je koristiti što je moguće jednostavnije metode, bez upotrebe opšte anestezije. Moderan način života ne dozvoljava višednevno odsustvovanje sa posla. Mnogobrojne komplikovane hirurške metode iz oblasti estetske hirurgije koje se odvijaju u opštoj anesteziji, danas mogu u nekim slučajevima biti zamenjene jednostavnijim procedurama.

Fileri za punjenje, povećanje i popunjavanje usana i bora lica

Zbog odvijanja prirodnog procesa starenja, na licu i telu dolazi do pojave različitih neizbežnih, ali neželjenih promena, kao što su bore, opuštena koža, pigmentne promene, i slično.

Ovaj proces starenja može biti naglašen dejstvom različitih faktora, neki od njih su: nasledni, preterano izlaganje sunčevim zracima, preterani boravak u solarijumima, konzumiranje cigareta, nepravilan način ishrane, ožiljci od akni i boginja, stres, i mnogi drugi.

Jedna od veoma popularnih nehirurških metoda danas je popunjavanje bora i usana. Time se bore izravnjavaju, a usne preoblikuju. Metoda se može koristiti kod umereno naglašenih bora, dok izuzetno naglašene bore zahtevaju primenu hirurške procedure kojom se uklanja višak opuštene  kože lica i podižu dublje strukture, odnosno facelifting. Takodje nekada se primenjuje i kombinacija obe procedure.

Preparati koje se koriste za popunjavanje usana i bora nose naziv fileri ili punjači.

Fileri mogu biti u obliku gela i oni se ubrizgavaju uz pomoć igle i šprica ili u obliku implantata. Fileri i punjači mogu biti prirodnog ili veštačkog porekla. Punjači se mogu resorbovati ili mogu biti trajni.

Prirodni punjači fileri su: naša sopstvena  mast, ljudski i govedji kolagen.

Postoji puno veštačkih punjača za popunjavanje usana, koji sadrže: poliakrilamid, metakril, hijaluronsku kiselinu, silikonsko ulje.

Preparati u obliku gela u zavisnosti od gustine, koriste se za punjenje i oblikovanje usana, i za popunjavanje bora, kao i drugih neravnina najčešće na licu, ali i na drugim delovima tela.

Preparati su testirani u zemljama proizvodjača. Za neke postoji preporuka obaveznog testiranja neposredno pre primene u cilju izbegavanja mogućih alergijskih i zapaljenskih reakcija kod  pacijenata.

Postavlja se pitanje kada treba koristiti punjače: kada na licu postoje umereno izražene bore, kada želimo da korigujemo sitne bore prisutne na usnama, naročito gornjoj (takozvane pušačke bore) ili kada želimo da preoblikujemo izgled naših usana u celini. Takodje, fileri se mogu koristiti za popunjavanje manjih udubljenja na licu, ili ožiljaka čiji je centralni deo niži, kao i drugih neravnina.

Postavlja se pitanje kada se ne sme sprovoditi ova metoda povećanja usana: kada u regijama koje želimo popunjavati postoje infekcije, kožne bolesti ili zloćudni tumori, kao i kada su prisutni dobroćudni tumori porekla krvnih sudova koji se zovu hemangiomi. Svakako intervenciju ne treba raditi kada su očekivanja pacijenta nerealna.

Na pitanje koliko i gde treba ubrizgati preparat, odgovor je da su količina i mesto ubrizgavanja punjača odredjeni prema indikacijama, i u skladu sa željama pacijenata, kao i mogućnostima hirurga. Važno je napomenuti da sam proces zahteva izuzetnu pažljivost i preciznost u radu, jer se i najmanja greška lako uočava, naročito na licu, kao delu tela koje je stalno izloženo pogledima.

Ko sme izvoditi ovu proceduru: primena filera i povećanje usana je u domenu profesionalnog rada plastičnih hirurga.

Naravno svedoci smo da postoje osobe koje imaju preterano popunjene usne, što nije estetski prihvatljivo, ali su verovatno njihove želje bila takve, ili je za takav izgled, vrlo često bio  motiv: skretanje pažnje na sebe. Ovom prilikom želim da napomenem, da pacijenti često saopštavaju da ne žele ništa preterano popunjavanje usana, i pitaju da li to tako napupčeno mora da izgleda? Naravno da je odgovor: ne. Adekvatna primena filera, pogotovu u predelu punjenja usana, podrazumeva različite korekcije u zavisnosti od postojećeg izgleda. U koliko su usne pravilno oblikovane, ali male, mogu biti ravnomerno povećane, tako da izgledaju lepše, ali nikako upadljivo neprirodno ¨naduvene¨.

Ako je gornja usna znatno tanja od donje, može se samo povećati gornja usna u meri da to izgleda lepo i prirodno. Ako je situacija suprotna, odnosno ako je gornja usna znatno veća, povećanjem i punjenjem donje usne, smanjiće se nejednakost u veličini i poboljšati izgled. Mogu se korigovati ili samo deo gornje ili deo donje usne, sve zavisi od toga kako nešto izgleda i šta je to što pacijent želi. Pacijentu je uvek potrebno objasniti, šta će se postići popunjavanjem odredjenog dela ili cele usne ili usana, tako da osoba koja je došla na korekciju usana ima jasan uvid u moguće promene.

Hirurg nije ta osoba koja predlaže promenu izgleda, već samo može da daje savete. Pacijent mora da dodje do svojih želja pažljivim posmatranjem svog izgleda i ostalih detalja koje želi da se koriguju, pa bilo to popunjavanje usana ili nečega drugog.

. . .

Povećanje usana silikonskim filerima – prikaz estetske operacije

httpv://www.youtube.com/watch?v=M9xmwWij_0I

. . .

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

11000 Beograd   Tel: 065 5167 660

.