MUTABALA PAŠTETA

Ukusna Mutabal pašteta i orijentalni biljni namaz od plavog patlidžana iz Sirije. Biljni namaz i pašteta od patlidžana

 

Znate li šta je Mutabal? Iako teme o kojima pišem nemaju veze sa ovom, nisam mogla da izdržim i morala sam da sednem i napišem vam jedan divan recept! Kada mi se nešto mnogo svidi, onda to jednostavno moram da saopštim svima.

Ako ništa, a onda iz razloga što ga ovih dana jedemo. Možda će se i nekome od vas svideti. Pa probajte!

Mutabal pašteta - Plavi patlidžan za namaz pašteta od patlidžana

To je MUTABAL – tačnije pasta ili namaz (biljna pašteta) čiji je recept donela sa Bliskog istoka, iz Sirije, moja drugarica Jovana.

Ispisaću do najsitnijih detalja kako Mutabal mora da se pravi, a nije ni malo komplikovano.

Kupite 1 kg plavog patlidžana, podmažete malo pleh i stavite u zagrejanu (na 200c) rernu da se peče dok ne omekša iznutra. Ja obično zaboravim da zagrejem rernu i uključim je tek kada ubacim patlidžan, tako da dođe sve jedno. Može i ovako i onako :)

Kada omekša izvadite iz rerne, malo ga nožem zasečete i ostavite u neku cediljku pokrivenu krpom da se opusti, ohladi i pusti vodu.

U prodavnicama zdrave hrane kupite teglu susamove tahini paste. U jednu dublju činiju stavite 1/3 šolje tahini paste, 1 supenu kašiku maslinovog ulja, 1 supenu kašiku iseckanog belog luka, 4 supene kašike limunovog soka, malo soli i bibera koje kasnije možete da dodajete po ukusu.

Onda ohlađeni patlidžan oljuštite, malo ga i rukama iscedite i dodajte u gore navedene sastojke.

Ako gnječite rukama da bi se sve sjedinilo neće ispasti baš dobro. Ali ako ispasirate onom mutilicom za, kako kažu, pravljenje majoneza (mada meni više služi za voće i pravljenje šejka) koja ima nožić dole, onda će ispasti baš pravi Mutabal. Kada je gotova pasta, pospe se začinom koga zovu kumin, kimin ili kamun (mleveni kim koji se takođe kupuje u prodavnicama zdrave hrane). I pasta je spremna za jelo.

Najlepše ide da se maže na tost ili neki lepi ražani dvopek i jede uz mladi nemasni sir i one zeleno-žute šiljate paprike (ali sirove).

p.s. Ko voli ljuto, u sve ove sastojke izgnječi i 2-3 ljute male paprike, jer u pravi recept ide i ovaj sastojak. A ko želi da malo razredi pastu, može dodati kiselog mleka ili jogurta. U frižideru može da stoji 3 dana.

p.p.s. Muškarci, prepišite ovaj recept i dajte vašim ženama da prave :)

Potrebni sastojci za Mutabal:

1 kg plavog patlidžana

1/3 šolje susamove paste – tahini

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika belog luka

4 kašike limunovog soka

so

biber

mleveni kim

A Taste Of Ramadan (Episode 2) – Mutabal 

https://www.youtube.com/watch?v=bmAWPWnHSH0

.